Çaya çorbaya yapay zeka

Eskiden pazarlarda limonu çaya çorbaya limon diye satarlardı. Limon gerçekten her zaman bir çok konuda insanlığa yararlı olmuştur. Bunu yanlış anlaşılmamak için söylüyorum. Yani bu alaycı bir pazarlama dilinden ziyade yapay zekanın sanıldığının aksine bir büyük amaç yerine küçük küçük birçok amaç için kullanılacağını düşündüğümden.
Yapay zeka ile ilgil beklentilerimiz insanlık olarak hep çok yüksek oldu. 90‘lı yıllarda hepimizden zeki olsun istedik. Zekanın o dönemde en büyük belirtisi satrançta dünya şampiyonunu yensin istedik. Yendi. Ancak Kasparov’u yenen IBM’in Deep Blue’su aslında bunu zekası ile değil işlem gücü ile yapmıştı.
Bu beklentimiz aslında hiç dinmedi. Satranç’ın değil de GO’nun daha değişken bir oyun olduğunu halkın öğrendiği dönemde artık makine öğrenimi yapay zekanın işlem gücünün yerini almıştı. GO şampiyonunu yenmek ise Google’ın Alpha Go yapay zekasına nasip oldu.
Üstelik oyunların kırılma noktasında yapay zeka öyle bir hamle yapmıştı ki; kimse inanamadı. O anda kelimenin tam anlamıyla “garip” görünen hamle şimdi bütün go uzmanlarının “mükemmel” olarak tanımladıkları durumda.
Bu galibiyetin yada mağlubiyetin ardından insanlık yine acaba yapay zeka ütopik olarak dünyayı kolaylaştıracak bir formül getirir mi yada distopik olarak acaba insanlığın sonunu getirir mi tartışmaları başladı. Üstelik bu. Tartışmalar insanların internete upload edilebilecek post hümanizme geçebilir mi rüyalarının altında oldu.
Hani derler ya geçmiş dündü, gelecek yarın yaşanacak olan bugündür, şimdi, şu an… O zaman gelin yapay zekanın şu anına bakalım. Yapay zeka şu an dijital asistanın daha çok sorumuza cevap vermesidir. Yapay zeka çektiğimiz fotoğrafın daha kaliteli olmasıdır. Yapay zeka bizim için park cezalarımıza itiraz edendir. Yapay zeka resimlerin dekupe’sini yapandır. Yapay zeka aracımızın şeritte kalmasını sağlayandır. Yani yapay zeka hayatın anlamını bulmaktan çok uzaktır. Ama hayatımızın her alanında bize çok yakındır.
Bu nedenle yapay zeka çaya çorbaya her şeye gider. Ne iş yapıyorsanız yanınıza bir yapay zeka desteği almanızda yarar var. Zira geçmiş on yılda “copy-paste” (kopyala - yapıştır) özelliğini ne kadar kullandıysanız, gelecek on yılda yapay zekayı aynı oranda çok kullanacaksınız.
İşte birkaç yapay
zeka servisi örneği
Slazzer.com Resimlerdeki öznenin dışında kaan bütün arkaplanı yapay zeka marifetiyle silen uygulama.
Beta.fluently.so yapay zeka destekli online bir metin editör. Eski nesil editörler gibi makrolarla, grafiklerle, tablolarla değil, dil tercümeleri, doğru kullanım gibi konularla ilgileniyor.
Rosebud AI (

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atıf Ünaldı Arşivi