ÇEKYA’DA HER 100 BİN KİŞİNİN 932’SİNDE KORONA TESPİT EDİLDİ, TÜRKİYE’DE BİLİNMİYOR

ÇEKYA’DA HER 100 BİN KİŞİNİN 932’SİNDE KORONA TESPİT EDİLDİ, TÜRKİYE’DE BİLİNMİYOR
‘Vaka’dan haber yokAvrupa’da salgının seyri yukarı yönlü devam ediyor. Her gün günlük vaka sayılarında artış ve rekor olduğu açıklanıyor. Türkiye’de de genel bir artış olduğu açıklanıyor ama ‘vaka’ sayısı...

‘Vaka’dan haber yok

Avrupa’da salgının seyri yukarı yönlü devam ediyor. Her gün günlük vaka sayılarında artış ve rekor olduğu açıklanıyor. Türkiye’de de genel bir artış olduğu açıklanıyor ama ‘vaka’ sayısı açıklanmıyor.

Almanya'da verileri takip eden Robert Koch Enstitüsü (RKI), koronavirüse bağlı ölümlerin 10 bini aştığını açıkladı. Günlük vaka sayısı da en yüksek seviyeye ulaşarak 14 bin 714'ü buldu.

Son iki hafta içinde Avrupa'da nüfusuna oranla en çok vakanın görüldüğü, en hızlı artış yaşanan ülke, Çekya oldu. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) verilerine göre, 22 Ekim itibarıyla ülkedeki her yüz bin kişiden bin 66'sına koronavirüs bulaşmış durumda. Şimdiye kadar ülkede 208 bin Covid-19 vakası görüldü.

BELÇİKA’DA GÜNLÜK VAKA 13 BİNE ÇIKTI

Avrupa'da son 14 gün içinde en çok yeni vakanın tespit edildiği ülkelerden biri Belçika. Son iki haftada her yüz bin kişinin 932'sinde koronavirüs tespit edildi. 1 - 22 Ekim tarihlerinde günlük vaka sayısı bin 300'den 13 bin 200'e fırladı.

Son iki haftada Hollanda ise 100 bin kişi başına 596 yeni vakayla, Avrupa ortalamasının üzerinde. Hollanda Kamu Sağlığı Enstitüsü (RIVM) verilerine göre, 14-20 Ekim süresince 55 bin vakaya ulaşıldı.

İSPANYA’DA VAKA 1 MİLYONU AŞTI

İspanya'da 13 - 22 Ekim tarihlerinde günlük vaka 7 bin 100'den 21 bine ulaşarak üç katına çıktı. Portekiz'de ekim başında 734 olan yeni vaka sayısı 22 Ekim'de 3 bin 270'e ulaştı.

TÜRKİYE’DEKİ VERİLERE ULAŞILAMIYOR

Avrupa’ya bakıldığında her yüz bin kişide kaç vaka tespit edildiği bilgisine kadar detaylı verilere ulaşılabiliyor.Ancak özellikle son 1 haftadır Türkiye’de salgının ciddi boyuta ulaştığı açıklamaları, durumu anlatmaya yetmiyor. Çünkü kaç vaka olduğu hala bilinmiyor.

ELDEKİ VERİLER:

Türkiye’deki verilere bakıldığında yalnızca, ölüm ile testi pozitif olup hastaneye yatırılanlar biliniyor. Bunun dışında elde sadece çıkarım yapılacak bilgiler bulunuyor. Bunlardan biri Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, Ekim ayı başında yaptığı açıklama. Buna göre, Nisan ayında testlerden pozitif çıkma oranı yüzde 20 idi; yani 5 kişiye test yapılmışsa biri pozitif çıkıyordu. Bu oran Ekim’de yüzde 10’a düştü.

İkinci bilgi, son 1 ayda Çapa’da testi pozitif çıkanların sayısının 3’e katlandığını söyleyen İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tükek’e ait. Pozitiflik oranının Haziran ve Temmuz’da yüzde 5’e gerilediğini söyleyen Tükek, Ağustos ve Eylül döneminde önce yüzde 12 ardından yüzde 15 olan pozitiflik oranının, şuan yüzde 35’e yükseldiğini belirtti.

İSTANBUL’DA VAKA ANKARA’NIN 5 KATI

Salgının korkutucu boyutunu gösteren bir diğer bilgi, yine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın önceki günlerde yaptığı “İstanbul’daki vaka sayısı Türkiye genelinin yüzde 40’ına ulaştı” açıklaması. Koca, ayrıca İstanbul’daki vakaların Ankara’nın 5 katına çıktığını söyledi.

ÖNLEMLERLE İLGİLİ KAFA KARIŞIKLIĞI

Fahrettin Koca, Türkiye genelinde riskli bir yükselişin olduğunun altını çizmişti. Gelinen süreçte, elde var olan bilgilerle ne İstanbul’da ne Ankara’da ne de Türkiye genelinde kaç vaka olduğu bilinmezliğini koruyor. Bu nedenle yapılan kıyaslama açıklamaları bir anlam ifade etmiyor. Ayrıca, durum böyleyken salgına karşı alınan önlemlerin yeterliliği de sorgulanıyor.