Cemal Kaşıkçı cinayeti davası Suudi Arabistan’a devredildi

Son Güncellenme Tarihi: Nisan 8, 2022 / 06:46

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili davada durdurma kararı verildi. Dosya, Adalet Bakanlığı’nın olumlu görüşü üzerine Suudi Arabistan’a devredildi. İnsan hakları örgütleri karara tepki gösterdi.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2018 yılında İstanbul’da öldürülmesine ilişkin davanın 31 Mart’ta yapılan duruşmasında, savcı yargılamanın durmasını ve dosyanın Suudi Arabistan makamlarına devrini talep etmişti.

Mahkeme heyeti, savcının talebi hakkında Adalet Bakanlığı’ndan yazılı olarak görüş istenmesine karar vermişti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dosyanın Suudi Arabistan’a devri için İstanbul 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne olumlu görüş bildireceklerini söylemişti.

Davanın, haklarında yakalama kararı bulunan ve teammüden adam öldürme ve delilleri yok etmekle suçlanan 26 firari sanığının hiçbiri 31 Mart’taki duruşmaya katılmamıştı.

Suudi yetkililer daha önce Türkiye’nin davayı devretmesini istemişlerdi.

İstanbul’daki son duruşmada savcı sanıkların yabancı uyruklu olması nedeniyle yakalama emirlerinin yerine getirilemeyeceğini ve ifadelerinin alınamayacağını söyleyerek bu talebin kabul edilmesini istemişti.

SİYASİ BİR KARAR, KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL
Davayı yakından takip eden Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz de, mahkemenin kararına itiraz edeceklerini söyledi.

Halk TV’ye konuşan Cengiz, “Bu kararı kabul etmemiz mümkün değildir. Alınan karar siyasi bir karardır. Hukuki sürece aykırıdır. Bizler her şeye rağmen hukukun üstünlüğüne inanıyoruz. Tüm bu yaşananlar hukuki süreçle özdeşleşmiyor. Kabul etmeyeceğiz” dedi ve Türkiye’yi “180 derece dönmekle” suçladı:
“Türkiye hükümeti başta bu davayı çok iyi savunuyormuş gibi davrandı. Ben hükümet değilim. Onlar adalet arayışından vazgeçmiş olabilir ama ben vazgeçmeyeceğim. Türkiye’nin bu davadan 180 derece dönmesi büyük hayal kırıklığına uğrattı. Çok üzgünüm.”

YASİN AKTAY: 4 YILDIR BU DAVAYLA YATIP KALKIYORDUK, ÇOK ÜZGÜNÜM
Kaşıkçı, öldürüldüğü Suudi Arabistan’ın İstanbul Konsolosluğu’na evlilik için evrak almak üzere girerken kapıda bekleyen nişanlısı Cengiz’e, bir sorun olması durumunda Yasin Aktay’ı aramasını söylemişti.

Halk TV’ye konuşan ve hâlen AK Parti Genel Başkan Danışmanı olan Aktay, kararı eleştirmekten kaçındı ve “Bu konuda bir şey söylemek istemiyorum. 4 yıldır bu dava ile yatıp kalkıyorum. Çok üzgünüm. Belki de benim bilmediğim bir şeyler vardır” dedi.

ÇARPICI BİR GERİ DÖNÜŞ

Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmeden önce çalıştığı Washington Post gazetesi, internet sitesindeki analizinde karar için, “Çarpıcı bir geri dönüş” ifadelerini kullandı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top