Cengiz Holding, Kaz Dağları’ndan vazgeçmiyor: Altın madeni için yeni ÇED başvurusu yapıldı

Son Güncellenme Tarihi: Eylül 15, 2022 / 11:53

Cengiz Holding’in Kaz Dağları’nda bakır ve altın madenciliği için daha önce mahkemenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdiği bölge için yeniden ÇED başvurusu yaptığı ortaya çıktı. Şirketin 2009/7 genelgesi uyarınca yaptığı ÇED başvurusu sürecinde, halkın katılımı toplantısı da yapılmayacak.

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre, bilim insanları tarafından ekolojik hassas bölge olarak tanımlanan ve Türkiye’deki gen koruma alanlarından birisi olan Kaz Dağları’nda Bayramiç ve Çan ilçeleri arasındaki Halilağa Köyü yakınlarında Cengiz Holding’e ait Truva Bakır İşletmeleri tarafından işletilmek istenen bakır altın madenine verilen ÇED olumlu kararına karşı aralarında Çan Çevre Derneği, ve TEMA Vakfı gibi kurumlar bulunan 6 kurumsal, 81 bireysel olmak üzere 87 davacı tarafından dava açılmıştı. Açılan davalar sürecinde yapılan bilirkişi keşfi sonucu hazırlanan raporda bilirkişi heyeti mahkemeye oybirliği ile “ÇED olumlu” kararının hukuka aykırı olduğu görüşünü iletmişti.

Çanakkale 1. İdare Mahkemesi, bilirkişi raporundaki eksikliklere dikkat çekerek, “uygulanması halinde telafisi mümkün olmayan zararlara neden olacağı” gerekçesiyle madene verilen ÇED olumlu kararının yürütmesini durdurmuştu. Cengiz Holding’in yeni ÇED başvurusu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı EÇED sitesinde yer alan duyuru ile ortaya çıktı.

Madenci şirketleri, mahkemelerce verilen bu tür ÇED iptal kararlarına karşı koruma ve kurtarma süreci gibi işletilen 2009 /7 Genelgesi uyarınca yeni ÇED başvurusu yapan şirket, yürütmesi durdurulan ÇED ‘i yenileyerek eksiklikleri giderdiğini ileri sürdü. Şirketin bu yeni ÇED başvurusunda halkın katılımı toplantısı da yapılmayacak ve başvuru Ankara’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında yapılacak olan İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısında değerlendirilecek.

3,5 MİLYON AĞAÇ KESİLECEK
Yörede yaşayan yurttaşları yeniden endişeli bir bekleyişe iten Halilağa bakır-altın madeni projesinin gerçekleşmesi durumunda 51 bin 660 dönümlük alanda 3,5 milyon ağaç kesilecek. Yöre tarımına büyük zarar vereceği belirtilen madencilik faaliyeti nedeniyle milyonlarca yaban hayvanının yuvası yok olacak. Yöredeki ekoloji örgütleri madenciliğin suları da olumsuz yönde etkileyeceği ve yılda 4,1 milyon ton su kirletileceğini dile getiriyorlar.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top