CHP Ankara OSB’yi ziyaret etti: Üretim kaybı en az 5 milyar dolar

Son Güncellenme Tarihi: Ocak 29, 2022 / 13:15

İran’ın doğalgaz kesintisi yapması nedeniyle Organize Sanayi Bölgelerine (OSB) uygulanan doğal gaz kısıtlaması ve elektrik kesintisi, üretimde sorunlara neden oldu. Ankara’da Anadolu OSB’yi ziyaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, enerji kesintisiyle oluşan üretim kaybının en az 5 milyar dolar olacağını belirtti, “Sanayicilerimizin kaybı, nasıl telafi edilecek?” diye sordu. Öztrak ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, sanayicilerle görüşme sonrası basın açıklaması yaptı.

‘BÖYLE BASİRETSİZLİK GÖRÜLMEDİ’

Yaşanan krizin iki ayağı olduğuna dikkat çeken Öztrak, şu tespitleri paylaştı:

“Yaşanan krizin bir ayağında, ‘yüksek enerji maliyetleri’ var. Diğer ayağında, ‘enerjiye erişim problemi’ var. Sanayicilerimizin enerji faturaları da roket hızıyla artıyor. Son bir yılda; sanayide kullanılan doğal gaza yüzde 435, elektrik üretiminde kullanılan doğal gaza yüzde 290 zam yapıldı. Sanayide kullanılan elektriğe yüzde 200’e yakın zamlar yapıldı. Ama bilindiği gibi en pahalı enerji, sahip olmadığınız, erişilemeyen enerjidir. Ülkemiz bunu da gördü. Sanayicimiz bir sabah uyandı, hükümetin sanayiye verdiği doğal gazı, yüzde 40 kıstığına şahit oldu. Yetmedi… Hükümet sanayiye üç gün süreyle, elektrik yok dedi. Sanayiciye bir darbe daha vurdu. Hükümet, salgın sürecinde artan durgunluktan, ihracatla çıkmaya çalışan sanayiciye, adeta kasten çelme taktı.”

 ‘DEPOLARDA, 3-5 GÜNLÜK GAZ KALMIŞ’

CHP’li Öztrak, Ankara’da Anadolu Organize Sanayi Bölgesi’nde sanayicilerin sorunlarını dinlediklerini söyleyerek, şöyle konuştu:

“Sanayicimiz üretimde yaşadığı, maddi kayba mı yansın? Yetiştiremediği veya riske düşen, siparişlere mi yansın? Taahhütlerini yerine getiremediği için ödemesi gerekebilecek tazminata mı yansın? Pazar kaybetme riskine mi yansın? Plan yok, program yok. Büyük bir belirsizlik var. Bu krizin ne kadar süreceğini kimse bilemiyor. Sanayicimiz, sorumlusu olmadığı bir krizin ne yazık ki tüm maliyetini taşımak zorunda. Bu krizin sorumlusu, ülkemizin enerji arz güvenliğiyle kumar oynayan, cin olmadan adam çarpmaya kalkan basiretsiz yönetimdir. Bugün yaşadıklarımız, İran gazının kesintiye uğramasıyla açıklanamaz. İran hemen hemen her yıl, bize sattığı gazı, kendi ihtiyacının yüksek olduğu dönemlerde keser. Kaldı ki İran milli gaz şirketi; ‘Biz gazı verdik; kesintinin nedeni Türkiye tarafındaki, doğalgaz basınç yükseltme istasyonunda yaşanan teknik sorun’ diye en son bir açıklama yaptı. Neticede Türkiye bu kışa, yarısı boş gaz depolarıyla girdi. Şimdi öğreniyoruz ki, Tuz Gölü’ndeki depolarda, sadece 3-5 günlük gaz kalmış ve daha da önümüzde koca bir kış var.”

OSB Başkanı: Altın yumurtlayan tavukların yemi kesildi

Anadolu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay enerji kısıtlaması ve kesintilerini şaşkınlıkla karşıladıklarını söyledi. Tuncay, “2021 Kasım ayından itibaren enerjide birtakım problemler çıkacağı sinyali fiyat artışlarıyla verilmeye başlanmıştı” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Benim firmam kendi iş paketleri içinde zayıf halka olmaya başladı. Çünkü zamanında iş verememe ve sipariş karşılayamama durumuyla karşı karşıya kalmak üzere. İster istemez itibar kaybedeceğiz. Enerjide 72 saat kesme belirtildi. Yani toplam gücümüzün yüzde 70’i kadar enerji kesildi 48 saat. Altın yumurtlayan tavukların yemi kesildi şu an. Büyük ölçüde şaşkınlık yaşıyoruz. Umarım bu problem devam etmez. Bu durum Türkiye’deki bütün işletmelerin problemi.”

Kayseri OSB’de üç gün gaz kesilecek

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi, doğal gaz konusunda yaşanan sıkıntılar sebebiyle gaz kullanımında kesinti yapacak. Sanayici Emre Baktır, “Bu ciddi bir üretim kaybı demek. Ürün yetişmeyecek” dedi. Üç günlük kesintinin sebepleri ise KOSB’nin 26 Ocak 2022 tarihli 151185 sayılı bildirisinde, yurt dışı arz kaynaklarından sağlanan doğal gazın kesilmesi ve kış mevsiminin çetin geçmesi olarak belirtildi. 

KOSB bildirisinde “BOTAŞ’dan gelecek müeyyidelere maruz kalınmaması için ilave tedbirlerin alınması gerekmektedir” ifadeleri de yer aldı.

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, kesintiler başladığında hükümete seslenerek “Sanayici zaten zorda. Ham madde alamıyor. İşçi çıkarıyor, giderleri karşılayamıyor, üretim düşüyor. Plansız, programsız ve basiretsiz yönetiminizin bedelini kim ödeyecek. OSB’den önce 1150 odalı sarayın elektriklerini kesin” ifadelerini kullanmıştı.

Akşener: Bu liyakatsizlik iflasa sürüklüyor

İYİ Parti lideri Akşener, sanayideki enerji kesintileri konusunda, “Bu liyakatsizlik, hem faturaları yükseltip milletimizi enflasyona mahkûm ediyor hem de sanayiciyi iflasa sürüklüyor. Madem yönetemiyorsunuz; getirin sandığı, biz gelelim, memleketi hakkıyla yönetelim” dedi. Akşener, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “BOTAŞ hâlen sanayi tesislerine tam olarak gaz ulaştıramadı. Madem yönetemiyorsunuz; getirin sandığı, biz gelelim, memleketi hakkıyla yönetelim. Biz çözeriz” ifadelerini kullandı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top