CHP: “Atatürk’ün sözleri müzeden kaldırıldı”

CHP: “Atatürk’ün sözleri müzeden kaldırıldı”
CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Trabzon Atatürk Köşkü’nde Atatürk’ün Vasiyet Odası’nda yer alan sözünün kaldırıldığını açıkladı.Trabzon Büyükşehir Belediyesi bu açıklamayı, “Atatürk Köşkü 20 Eylül’de...

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Trabzon Atatürk Köşkü’nde Atatürk’ün Vasiyet Odası’nda yer alan sözünün kaldırıldığını açıkladı.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi bu açıklamayı, “Atatürk Köşkü 20 Eylül’de ziyarete kapatılarak tadilata alınacak” diyerek yalanladı.

Atatürk, 10 Haziran 1937’de son kez kaldığı Trabzon’daki köşkünde “Mal ve mülk bana ağırlık veriyor. Bunları milletime vermekle ferahlık duyacağım. İnsanın serveti, kendi manevi kişiliğinde olmalıdır. Ben büyük milletime daha çok şeyler vermek istiyorum” diyerek noter huzurunda bütün mal ve mülk varlığını Türk milletine bağışladı.


“O SÖZ KALDIRILDI” İDDİASI
CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz ve Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu’nu Trabzon’da ağırlayan CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, milletvekillerine Atatürk Köşkü’nü gezdirdi. Atatürk’ün o meşhur sözünü milletvekillerine göstermek isteyen Kaya, sözün Atatürk’ün Vasiyet Odası’ndan kaldırıldığını fark etti. Yapılan eylemin büyük saygısızlık olduğunu ifade eden Kaya, “Bu kıymetli, bu anlamlı, bu derin mana içeren sözü kim neden buradan kaldırdı?” diye sordu.

BELEDİYENİN GEREKÇESİ TADİLAT
Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, sözlerin kaldırılmasının gerekçesi, “Tadilat” olarak belirtildi. Açıklamada, özetle şunlar vurgulandı:
“Yılda ortalama 300 bin kişinin ziyaret ettiği Atatürk Köşkünde, zaman içerisinde hem yapısal olarak yıpranmalar olmuş hem de içerisindeki eşyalarda eskimeler ve deformasyonlar gerçekleşmiştir.

Trabzon Büyükşehir Belediyemiz tarafından binanın onarılması için Atatürk Köşkü Restorasyon ve Konservasyon projesi hazırlanmış, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanan proje 24 Ağustos 2022 tarihinde ihale edilmiş olup, iş sözleşme aşamasındadır. 20 Eylül tarihinde Köşk ziyarete kapatılacak ve tadilat işi başlayacaktır.

Atatürk Köşkünde bulunan herhangi bir yazı, resim ya da eşyanın kaldırılması söz konusu olmayıp,  çalışma sonunda haberlere konu olan bilgilendirme tabelaları da çok daha estetik bir biçimde yenilenerek yerlerine konulacaktır.”