CHP lideri Kılıçdaroğlu Diyarbakır’da

CHP lideri Kılıçdaroğlu Diyarbakır’da
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Çarşamba akşamı geldiği Diyarbakır’da kalabalık bir grup davullu, zurnalı, halaylı bir karşılama ile karşıladı.‘Helalleşme’ adıyla gerçekleşen bu ziyaretin Ocak ayında yapılması planlanmıştı.Kılıçdaroğlu’nun...

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Çarşamba akşamı geldiği Diyarbakır’da kalabalık bir grup davullu, zurnalı, halaylı bir karşılama ile karşıladı.

‘Helalleşme’ adıyla gerçekleşen bu ziyaretin Ocak ayında yapılması planlanmıştı.

Kılıçdaroğlu’nun Perşembe günü yapması beklenen bir görüşme ise kente varır varmaz gerçekleşti.

CHP Genel Başkanı, HDP önünde oturma eylemi yapan ailelerden Ayşegül Biçer, Celil Bekdaş ve Süleyman Aydın ile öğretmen evinde görüştü. Kısa süreli bu görüşmede ailelerin Kılıçdaroğlu’nu çadıra davet ettikleri belirtildi.

Kılıçdaroğlu, gün boyu çeşitli etkinliklere katıldıktan sonra Sezai Karakoç Kongre Merkezi’nde, partisine katılan 1300 kişiyi temsilen 60 kişiye rozet taktıktan sonra kısa bir konuşma yaptı.

KABAHAT BİZDE
Bölge insanının büyük acılar çektiğini, başta işsizlik ve yoksulluk olmak üzere, insanların çok dert sahibi olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, ‘’Evlerde yoksulluk var, onların da hepsinin farkındayım. Şunu unutmayın, bu ülke çok zengin bir ülke, imkânlarımız var. Ama imkânlar doğru yerlerde kullanılmıyor’’ dedi.

CHP genel başkanı, partisinin bölgeye gelmediği konusunda da özeleştiri yaptı. ‘’Cumhuriyet Halk Partisi bu bölgeye fazla gelmedi onun farkındayım. CHP’nin Diyarbakır’da fazla oyu yok, onun da farkındayım. Ama bunun kabahati Diyarbakırlılarda değil, bunun kabahati bizde… Ankara’da oturduk, güzel güzel laflar ettik, niye bize oy vermiyorlar. Oy istiyorsan gideceksin, vatandaşın derdini dinleyeceksin, sofrasına oturacaksın, çayını içeceksin, derdini dinleyeceksin; ondan sonra diyeceksin ki, ben sizin dertlerinizi çözmeye talibim, buraya geldim, sizin dertlerinize talibim, sizin dertlerinizi çözeceğim, beraber çözeceğiz, birlikte çözeceğiz, huzur içinde bunları sağlayacağız.’’

BAHÇELİ’YE EMOJİLİ YANIT
MHP lideri Devlet Bahçeli, Kılıçdaroğlu’nun Diyarbakır ziyareti için, “bölücülüğün CHP bünyesine nasıl tutunduğunu belgelemiştir” ifadesini kullandı.

Bahçeli, “Kemal Kılıçdaroğlu’nun Diyarbakır ziyareti, Türkiye’nin öncülüğünde Antalya Diplomasi Forumu’nda bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı ile Ukrayna Dışişleri Bakanı’nın ateşkes ve barış arayışını kundaklama girişimidir ve dış bağlantılı siyasi bir operasyondur” ifadelerine yer verdi.

Bahçeli’nin Twitter hesabından paylaştığı mesajlara Kılıçdaroğlu emojiyle yanıt verdi.

KADINLARLA TOPLANTI
Kemal Kılıçdaroğlu’nun Perşembe günü ilk programı, Diyarbakır’da 11 kadının olduğu kahvaltılı toplantısıydı.

Toplantıda Kürt sorununun çözümü, ana dilde eğitim, ekonomik kriz, işsizlik, hasta mahpuslar, siyasi tutuklama ve yargılamalar, demokratikleşme adımları ve gençlerin sorunları gibi çok konu konuşuldu.

Anayasa mutabakat metninde Kürtlere dair bir ifadenin yer almaması, HDP’nin bunun dışında tutulması da eleştiriler yapıldığı ifade edildi.

Toplantıya katılanlar şöyleydi:
Türkan Elçi, Nebahat Akkoç, Zeynep Mızraklı, Ayşe Çelik, Nevin Soyukaya, Zülal Erdoğan, Ferda Laçin, Nurcan Kaya, Remziye Tanrıkulu, Nevin İl, Rojda Kaya

Basına kapalı bir şekilde gerçekleşen toplantının ardından avukat Ferda Laçin, Kılıçdaroğlu’yla yaptıkları görüşmede 12 Eylül’den bu yana 41 yıldır kesintisiz sanık olduğunu ifade ettiğini söyledi:
“Antidemokratik uygulamalar ve hukuk ihlalleri, ekonomik sorunlardan dolayı insanların soluksuz kaldığını, insanların umudunun tükendiğini aktardım. Toplumda karşılığı olan insanların ya cezaevi ya da sürgün ile tasfiye edildiğini anlattım.

“Ana dilde eğitim ve anayasal vatandaşlık tanımına da değindim. Hasta tutukluların durumunu gündeme getirdim, Adli Tıp Kurumu’nun olumsuz raporlarının neden olduğu mağduriyetlere dikkati çektim ve demokratikleşmeye acilen ihtiyaç olduğunu vurguladım.”

Kılıçdaroğlu’nun sabah kadınlarla yaptığı toplantıdan sonra, Sur ilçesi Melikahmet Caddesi’ndeki esnafları ziyaret etti.

ESNAFIN GÜNDEMİNDE EKONOMİ VARDI
Kalabalık basın ve güvenlik ekiplerinin eşlik ettiği ziyarette Kılıçdaroğlu’na ulaşmayanlar duruma sitem etti, ona ulaşabilenler ise yaşadıkları sorunları, sıkıntıları anlattılar.

Kılıçdaroğlu’nun ziyaret ettiği esnafın temel sorunu ekonomik kriz ve işsizlikti.

Dengbej Evi’ne giderken sokağın girişindeki bir terzi dükkanına giren Kemal Kılıçdaroğlu, Süleyman adındaki vatandaşın sorunlarını dinledi.

Bir sosyal medya paylaşımı ve beğenisi nedeniyle bir kardeşinin memurluktan ihraç edildiğini, ablasının da sınavlarda yüksek puan almasına rağmen mülakatlarda elendiğini anlattı.

DENGBEJ EVİNE ZİYARET
Kemal Kılıçdaroğlu, daha sonra Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olarak 2005 yılından beri hizmet veren Ziya Gökalp Mahallesindeki Dengbej Evi’ne geçti. Altı dengbej, Kılıçdaroğlu’na Kürtçe kilamlardan (şarkı) kısa birer bölüm söyledi.

Belediyenin tercümanı Metin ise dengbej geleneğine dair bilgiler aktardı. Kemal Kılıçdaroğlu ise sözlü kültürün aktarıcısı olan dengbejlik geleneğinin yaşatılması için çaba veren herkese teşekkür etti.

Mahalle muhtarı Muhsin Sanay da Dengbej Evi’nin bahçesinde Kılıçdaroğlu’na mahallenin uyuşturucu ve hırsızlık sorunlarından çok şikayetçi olduğunu anlattı:
“Son on ayda mahallede çok hırsızlık yaşanıyor, logar kapağı, kapı, pencere, kablolar çalınıyor, mahallede hırsız ve uyuşturucu satıcısı avına çıkıyoruz.”

Kılıçdaroğlu ise uyuşturucu baronlarının tutuklanmadığına dikkat çekti, asıl sorunun işsizlik olduğunu vurgu yaptı ve “Hep beraber çözeceğiz” diye yanıt verdi.

KANAAT ÖNDERLERİYLE BULUŞTU
Diyarbakır’a giden Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sivil Toplum Kuruluşları, Muhtarlar ve Kanaat Önderleri Buluşmaları adlı etkinlikte yaptığı konuşmada sorunların çözüm anahtarının demokrasi olduğunu söyledi.

“Kimlikler bizim şerefimizdir onurumuzdur. Kimlikleri siyasete malzeme etmek asla doğru değildir” diyen Kılıçdaroğlu “Tam tersine beraber olmamız gereken bir atmosferde bizi ayrıştırdılar. Farklı kamplara böldüler. Efendim kimliğin ne? İnancın ne? Yaşam tarzınız ne? Sana ne kardeşim bir insanının kimliğinden, inancından, yaşam tarzından. Kişinin kimliği, siyasete malzeme olabilir mi? Kim anne ve babasını seçme özgürlüğüne sahip? O zaman hepimiz belli bir kimliğin belli bir değerin içinde doğarız” ifadelerini kullandı.

6 partinin siyasi genel başkanı olarak bir araya gelerek “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi” açıkladıklarını anımsatan Kılıçdaroğlu, HDP’li bazı belediyelere kayyum atanmasına tepki gösterdi.

DİYARBAKIR CEZAEVİ MAĞDURUNU ZİYARET ETTİ
Kemal Kılıçdaroğlu, 12 Eylül 1980 darbesi sonrası Diyarbakır Cezaevi mağdurlarından İsa Güneş’i evinde ziyaret etti. Ziyaretin ardından evden ayrılan Kılıçdaroğlu’nu apartmanın önünde çocuklar alkışlarla karşıladı. Kılıçdaroğlu, çocuklar ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bu sırada 12 Eylül darbesi sonrası Diyarbakır Cezaevi mağduru olduğunu söyleyen Diyarbakırlı bir başka yurttaş da cezaevinde gördüğü kötü muameleyi anlattı.

HDP LİDERİ SANCAR DA DİYARBAKIR'DA

Öte yandan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da Diyarbakır’da. Kemal Kılıçdaroğlu’nun esnafı ziyaret ettiği saatlerde DBP, DTK ve ÖSP başkanlarıyla Nevruz Deklarasyonu’nu açıklayan Sancar’ın konuşmasında ortak mücadele vurgusu öne çıktı:
“Buradan çıkaracağımız güçlü iradeyi Türkiye’nin tamamına, en başta da Kürt halkının özgürlük ve demokrasi kapılarını sonuna kadar açacağının farkındayız. Buradaki idareyi ve ortak mücadeleyi en geniş demokrasi ittifakı çerçevesinde yürütmek HDP’nin temel politikasıdır.”