CHP’den ‘En düşük emekli maaşı asgari ücret olsun’ teklifi

CHP’den ‘En düşük emekli maaşı asgari ücret olsun’ teklifi
CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç tarafından hazırlanan kanun teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Emekli aylıklarında artış ve ek destekler içeren 6 maddelik kanun teklifi ile en düşük emekli...

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç tarafından hazırlanan kanun teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Emekli aylıklarında artış ve ek destekler içeren 6 maddelik kanun teklifi ile en düşük emekli aylığının net asgari ücret olan 8.506 liraya yükseltilmesi önerildi. Emeklilere yılda iki kez dini bayramlarda ödenen ikramiyelerin de net asgari ücret olarak verilmesi öngörüldü.

Teklif ile ayrıca, işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerinin, toplu iş sözleşmelerinden kamu emeklileri gibi yararlanması ile milli gelirdeki artıştan pay verilmesi isteniyor.

Türkiye’de 13 milyonu aşan emeklilerin büyük çoğunluğunun 3.500-5.000 lira arasında maaş aldığı belirtilen teklif gerekçesinde Türkiye’nin Anayasa’ya göre sosyal bir hukuk devleti olduğu hatırlatıldı, bu maaşların yoksulluk ve açlık sınırlarının çok çok altında olduğu vurgulandı, “Emeklilerimiz, ömrünün geri kalanında refah içinde değil düşük emekli maaşlarıyla yarı aç yarı tok yaşamaya mahkûm edilmektedir. Emekli yurttaşlarımızın onurlu bir yaşam sürdürebilmeleri için gerekli iyileştirmelerin bir an önce yapılması devletin sorumluluğudur” denildi.

Gerekçede ayrıca AKP iktidarının ekonomi politikaları da eleştirildi, “Türkiye, özellikle son 4 yıldır yanlış ekonomi politikaları ve ekonomi yönetiminin basiretsizliği gibi gerekçelerle çok ciddi bir ekonomik krizin içinden geçmektedir. AKP’nin ekonomi politikalarıyla, enflasyon ve hayat pahalılığı tahammül edilemeyecek boyutlara tırmanmıştır” vurgusu yapıldı. (ANKA)