CHP’li belediyelere çifte kıskaç

Son Güncellenme Tarihi: Mayıs 28, 2020 / 02:44

AK Parti ve MHP’nin belediye meclislerindeki başkanlık sistemi kuralları için çalışma başlattığı ileri sürüldü. Söz konusu çalışmaya göre, belediye meclislerinde belediye başkanları meclisin doğal başkanı olamayacak yani başkanlar meclis tarafından seçilecek.
HaberTürk yazarı Muharrem Sarıkaya AK Parti-MHP ittifakının, seçim ve yerel yönetimlere ilişkin mevzuatlarda yapacağı değişiklik düzenlemesinde belediye meclislerinde meclis başkanının TBMM’deki gibi seçilerek göreve geleceğinin planlandığını yazdı.
İSTANBUL, ANKARA ÖRNEĞİ
Mevcut durumda belediye meclislerine belediye başkanları başkanlık ediyor. Sarıkaya’nın köşesinde aktardığı kulis bilgilerde bu sistemin değiştirilmesinin gündemde olduğu ifade edildi. Sarıkaya, “Örneğin İstanbul, Ankara, Adana, Mersin ve Antalya’da belediye başkanını Millet İttifakı desteğindeki CHP adayları kazandı. Ancak belediye meclislerinde Cumhur İttifakı ağırlıklı oya ulaştı. Belediye başkanlarının hemen hepsi azınlıkta kaldı. Bu durum dikkate alınarak, belediye meclislerinde de başkanlık sisteminin tüm kurallarının uygulanmasına karar verilmiş” ifadelerini kullandı.
Sarıkaya söz konusu düzenlemenin detaylarını ise şöyle aktardı:
“Nasıl ki Cumhurbaşkanı ile TBMM birbirinden farklı işlev görüyor, Cumhurbaşkanı da Meclis oturumunu yönetmiyorsa, benzer durumun belediye meclislerinde de uygulanmasına yönelik çalışma başlamış. Buna göre seçilen belediye başkanları, belediye meclislerinin doğal başkanı olamayacak; belediye meclisleri TBMM gibi başkanını kendisi seçecek. Oturumu da seçilen başkan veya yerine gösterdiği başkanvekilleri yönetecek”
CHP’Lİ BELEDİYELERE ENGELLEME
Bu iddia; pek çok CHP’li büyükşehir belediyesinde meclis çoğunluğunun AK Parti-MHP ortaklığının elinde olması dolayısıyla muhalefet belediyelerine yeni bir engelleme olarak yorumlandı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top