CHP’li Öztrak’tan petrol tazminatı açıklaması: “Erdoğan ailesi ve damat bu işin neresinde?”

Son Güncellenme Tarihi: Mart 30, 2023 / 12:55

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Türkiye’nin, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden çıkarılan petrol alımına ilişkin tazminat ödemeye mahkum edilmesine tepki gösterdi. Öztrak, “Sebep, Kerkük-Yumurtalık-Ceyhan Boru Hattı’ndan, 2014-2018 arasında yapılan petrol ticaretinin, Irak Merkezi Yönetimi’nin onayı olmadan yapılması. Damat (Berat Albayrak) bu işin neresinde” dedi. ANKA’nın haberine göre Öztrak, dün MYK ile ilgili basın toplatışında özetle şunları söyledi:

TAZMİNATI AÇIKLAYIN
“Türkiye, Kuzey Irak Yönetiminin çıkardığı petrolü, Kerkük-Yumurtalık-Ceyhan Boru Hattı üzerinden, uluslararası piyasalara sattığı için Paris’teki Uluslararası Tahkim Heyeti tarafından, 1.4 milyar dolar tazminata mahkum olmuş. Sebep, Kerkük-Yumurtalık-Ceyhan boru hattından, 2014-2018 arasında yapılan petrol ticaretinin, Irak Merkezi Yönetimi’nin onayı olmadan yapılması. Lafı gevelemeyi bırakın. Türkiye Irak’a ne kadar tazminat ödeyecek açıklayın. Türkiye, Irak’a tazminat ödeyecek mi? Ödeyecekse ne kadar tazminat ödeyecek? Irak yönetimi, Türkiye’ye tazminat ödeyecekse, bu tazminatın tutarı ne kadardır? Enerji Bakanlığı bu rakamları milletten neden saklıyor?

KİMLER KÖŞEYİ DÖNDÜ
Kuzey Irak petrolünün, Irak Anayasasına aykırı şekilde, uluslararası pazarlara ulaştırılmasına, izin veren kim? Bu ticaretten Türkiye’de kimler nemalandı? Kimler köşeyi birkaç kez döndü? Erdoğan ailesi bu işin neresindedir? Damat bu işin neresindedir?”

ÇALIK’A İMTİYAZ VERİLMİŞTİ
Mart 2015’te basına yansıyan haberlere göre, Başbakalığı döneminde Tayyip Erdoğan, Kürt petrolünün taşınması için Çalık Holding’e imtiyaz tanıyan karara imza atmıştı. Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak da Çalık Holding’in o dönemki CEO’suydu. O günlerde Hürriyet Washington Temsilcisi olan Tolga Tanış’ın “Potus ve Beyefendi” kitabında yer alan belgelere dayalı iddialara göre Çalık’ın sahibi olduğu Powertrans şirketi, 2011’de Kürt bölgesindeki petrolü taşıma işini üstlenmişti.

1,4 MİLYAR DOLAR DEĞİLSE NE KADAR?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Irak hükümetinin uluslararası tahkime açtığı davada Türkiye’nin 1,4 milyar dolar tazminat ödemesine hükmedilmesine ilişkin, “Böyle bir ceza söz konusu değil” dedi. Ancak Dönmez, cezanın ne kadar olduğunu açıklamadı. Dün TBMM’de gazetecilerin açılan davayla ilgili sorularını yanıtladı. Dönmez, özetle şunları söyledi: “Kapsamlı bir rapor var ve ona bağlı olarak bazı yaptırımlar söz konusu. Yaptırımlar tek taraflı değil. Irak tarafından iddia edilen beş konunun dördü reddedildi, biri kabul oldu. Bizim taleplerimiz vardı. Talep ettiğimiz altı konudan beşi kabul edildi, biri reddedildi. Buna dayalı olarak da hukukçular bu konuyu değerlendiriyor. Irak hükümetiyle aramızda yürürlükte olan bir anlaşmamız var. O anlaşma ve tahkimin vermiş olduğu bu rapor uluslararası hukuka göre. Biz yapıcı bir rol oynamayı düşünüyoruz. Bunu zaman gösterecek.”

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top