CHP’li vekiller Aile Bakanlığı önüne gitti: İhbar hattımıza 39 kayıp çocuk bilgisi geldi

Son Güncellenme Tarihi: Mart 2, 2023 / 10:22

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ve hukukçu CHP milletvekilleri, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’tan randevu taleplerine bir haftadır yanıt alamayınca, bakanlık binası önünde Bakan’a seslendiler.

CHP’li Gülizar Biçer Karaca, Sezgin Tanrıkulu, Mahmut Tanal, Aysu Bankoğlu ve Ali Haydar Hakverdi ile birlikte dün Ankara’da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde açıklama yaptı. Depremden sonra kayıp ve refakatsiz çocukların araştırılması için komisyon kurduklarını ve bir ihbar hattı oluşturduklarını kaydeden Karaca, kendilerine 39 çocuğun kayıp olduğu ihbarı geldiğini , bu çocuklardan 34’ünün 15 yaş altı olduğunu söyledi.

BAKANLIK RANDEVU VERMEDİ
“Aileler, yakınları bu çocuklara hiç ulaşamamışlar” diyen Karaca, ellerindeki bilgileri Aile Bakanlığı ile paylaşmak için Bakan Derya Yanık’tan randevu istediklerini ancak 7 gündür olumlu ya da olumsuz dönüş alamadıklarını söyledi.

Karaca, “Eğer bugün randevumuz gerçekleşebilseydi sayın Bakan’a şunu da soracaktık, ‘Bakanlığın açıklamasında 82 çocuğun kimliğinin belirlenemediği, yine 104 çocuğun da kuruluş bakımında olduğunu ifade etti. Kamuoyunda bu çocukların tarikatlara ve cemaatlere teslim edildiği bilgileri var. Bu iddiaların doğru olup olmadığı doğru ise nereye teslim edildiği, nerelerde olduğuna ilişkin bu bilgilerin kamuoyundaki kaygıları da ortadan kaldıracak şekilde aydınlığa kavuşturulmasını isteyecektik. Çok vahim bir tabloyla karşı karşıyayız” dedi.

Bakan Yanık: Kayıp çocuktan bahsetmek için kimliklendirmenin bitmesi lazım

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Kayıp çocuk vakasından bahsedebilmemiz için bütün taramaların bitmiş, buna rağmen bulunamayan çocukların olması lazım” dedi. Meclis’te gazetecilerin “deprem bölgesinde kayıp çocuk” iddialarıyla ilgili sorularını yanıtlayan Yanık, şöyle konuştu: “Çocuklar sağlık kuruluşlarındaysa tedavilerini takip ediyoruz, taburcu olmuşlarsa hemen kuruluşlarımıza alıyoruz. Bunun dışında bir de henüz kimliği tespit edilememiş, sağlık kuruluşlarında olduğu halde yoğun bakımda tedavisi devam eden ve kimliği tespit edilememiş çocuklarımız var. Dolayısıyla kayıp çocuk vakasından bahsedebilmemiz için bütün bu taramaların, kimliklendirmelerin bitmiş olması ve buna rağmen bulunamayan çocukların olması lazım.”

KORUYUCU AİLE BAŞVURULARINDA ARTIŞ
Yanık, 1 Ocak’tan 6 Şubat’a kadar 660 civarı koruyucu aile müracaatı varken, 6 Şubat’tan 28 Şubat’a kadar 350 bine yakın koruyucu aile müracaatı olduğunu aktararak, “Bu şu demek; Bu millet çocuklarına sahip çıkmak istiyor. O hassasiyeti aynı ile bizde taşıyoruz.” dedi.

“BİZE GELEN TEK BİR İHBAR YOK”
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, şunları kaydetti: “Henüz süreç devam ederken, kimliklendirme çalışmaları devam ederken, ‘efendim kayıp çocuklar var, organ mafyalarının eline düştü…’ Dün birisi gayet de ismi cismi olan bilim adamı ‘kadınlara tecavüz edildi…’ Bunların gerçekliğiyle alakalı kolluk kuvvetlerine, asayiş güçlerine yansımış tek bir ihbar yok. Bize bakanlık olarak kadınlarla, organ mafyasıydı, şuydu buydu diye gelen bir tek ihbar yok. Dolayısıyla tam da bu kadar hassas olduğumuz bir zamanda korku pompalamanın; kamuoyuna dağınıklık, kontrolsüzlük, sahip çıkılamama hali varmış gibi yansıtmanın manası yok. Bunu kasten yapan arkadaşlarımız var. Buradan siyaset üretmeye çalışan kesimler var. Bunların farkındayız.”

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top