CHP’nin Kurultay Günü

CHP’nin Kurultay Günü
Türk siyasi hayatının kurultayı en seven partisi bugün 37. Olağan Kurultayı’nı toplayacak. 19 olağanüstü kurultayı da bu rakama eklersek, “toplanmayı seven parti” deriz CHP’ye.CHP kulisleri her zaman hareketlidir, her daim...

Türk siyasi hayatının kurultayı en seven partisi bugün 37. Olağan Kurultayı’nı toplayacak. 19 olağanüstü kurultayı da bu rakama eklersek, “toplanmayı seven parti” deriz CHP’ye.
CHP kulisleri her zaman hareketlidir, her daim renklidir. Saat başı işler değişir. Daha olağan kurultay gerçekleşmeden, “Bu kurultay yeni bir olağanüstü kurultaya gebe” laflarını duyarsınız.
Ama bu kez öyle değil.
Kim ne derse desin 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinden büyük bir zaferle çıkan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun belki de en rahat kurultayı olacak. Kemal Bey, “İktidar kurultayı” adını koydu bile.
“Kimse ile yarışmıyorum, iktidara götürüyorum CHP’yi” demek istiyor. CHP’nin 7. Genel Başkanı’nın buna hakkı var.
Haksız eleştirilere, linç girişimlerine maruz kalan “Adalet Yürüyüşü” ile tarihe geçen bilge isim, bugün iktidarda neler yapacağını bir demokrasi manifestoyla açıklayacak.
ANKARA’NIN HAVASI DEĞİŞİK
Büyük kurultayda oy kullanacak 1356 delege Ankara’nın dört bir yanında. Oteller kulislerden geçilmiyor.
Ama sahiden işler değişmiş görünüyor. Yıllarca takip ettiğimiz kongrelerdeki aşina yüzlere daha az rastlıyoruz.
Gençlerin CHP’ye ilgisi artmış, delege profili değişmiş. CHP sessiz değişimi kongre öncesinden yapmış, bu belli.
Seçilmiş delegeler, doğal delegeler milletvekilleri, parti meclisi üyeleri, yüksek disiplin kurulu üyeleri de reyini bugün genel başkanı, yarın partinin 60 kişilik yeni yöneticilerini belirlemek için atacak.
PARTİ MECLİSİ İÇİN BÜYÜK MÜCADELE VAR
Genel başkanlık seçiminin heyecanı yok. İlk günün heyecanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklayacağı manifestoda.
Kılıçdaroğlu’nun karşısına çıkmak isteyen isimlerin yeterli imzayı bulması beklenmiyor. Delegenin dikkati orada değil.
Ankara’yı dolduran delegelerin aklı da enerjisi de 2023 seçimleri öncesinin son kurultayında partiyi yönetecek 60 isimde.
İstanbul’un 196 seçilmiş delegesi var. Ankara 72, İzmir 56, Bursa 40, Adana ve Konya 30’ar delegeyle ağırlıklı iller.
Yarış büyük. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun Parti Meclisi yönetimi için delegelere 75 kişilik bir liste sunması bekleniyor.
Bu liste çok önemli, yarışı daha sert hale getiriyor.
Zira delegeler o listeye çizikler atarak 75 kişiyi 52’ye düşürecek. 8 isim ise 12 aday arasından Bilim Yönetim ve Kültür Platformu’ndan PM’ye girecek.
Kemal Bey “Benim ile çalışacak 52 kişiyi bu 75 kişi arasından seçin” diyor. Yani parti örgütünün tümüyle üzerinde uzlaştığı 52 kritik ismi istiyor.
Adaylar, aday adayları otelden otele koşturuyor.
Dedik ya ağırlık İstanbul ve Ankara ve İzmir’de. Üç büyük kentin belediye başkanlarının tavrı ama en çok da İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun tutumu merak ediliyor.
Bunu yarın göreceğiz.
Pandemi nedeniyle seyircisiz yapılacak kongre delegeleri kendileriyle baş başa kalacak ve kararlarını verecek. Delegeler, 15 kişilik Yüksek Disiplin Kurulu üyelerini de yarın belirleyecek.
CHP’nin bu havasıyla kurultaydan güçlenerek çıkacağından kuşku yok. İş kurultaydan sonra olağan ya da erken genel seçimlere kadar ortaya konacak performansa kalıyor.