CHP’nin muhalefetini gölgelemek için suçla ilişkilendiriyorlar

CHP’nin muhalefetini gölgelemek için suçla ilişkilendiriyorlar
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gazetelerin Ankara temsilcileriyle bir araya gelerek yıllık değerlendirme toplantısı yaptı. Gazete Pencere adına Prof. Tayfun Atay’ın takip ettiği toplantıda Kılıçdaroğlu,...

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gazetelerin Ankara temsilcileriyle bir araya gelerek yıllık değerlendirme toplantısı yaptı. Gazete Pencere adına Prof. Tayfun Atay’ın takip ettiği toplantıda Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın giderek MHP lideri Bahçeli’nin etkisi altına girdiğini söyleyerek, “Bahçeli ayar verdikçe Erdoğan kendine geliyor” dedi.

CUMHUR İTTİFAKI YAPAY BİR İTTİFAK

Kılıçdaroğlu, Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile başlayan ve pandemi süreciyle derinleşen ekonomik, siyasi ve sosyal krizin çözümünün, erken seçim ve sonrasında Parlamenter Sistem’e dönüş olduğunu söyledi. Cumhur İttifakı’nın yönetme kabiliyeti olmadığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, ekonomi yönetiminde yapılan değişikliklerin ve reform söyleminin “kandırmaca” olduğunu söyledi . Türkiye’nin özgürlükler ve demokrasi adına bir çıkmazda olduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu, “Cumhur İttifakı yapay bir ittifak. Ülkeyi bir ‘tek adam’ olarak yöneten Erdoğan, küçük ortak Bahçeli’nin giderek etkisi altına giriyor. Bahçeli ayar verdikçe Erdoğan kendine geliyor” dedi.

MİLLET İTTİFAKI LİDER KÜLTÜ OLAN BİR İTTİFAK DEĞİL

Kılıçdaroğlu, “Bir yandan erken seçim istiyorsunuz, bir yandan Cumhurbaşkanı adayınız belli değil, bu bir çelişki değil mi?” sorusuna, “Önümüzdeki seçimler ‘totaliter rejimden yana olanlarla demokrasiden yana olanlar’ arasında olacaktır. Bu nedenle adaylar önemli değildir. Millet İttifakı lider kültü olan bir ittifak değildir. Karşımızda ‘tek adam’ anlayışıyla hareket eden Cumhur İttifakı var. Biz de zamanı geldiğinde oturup karar veririz. Bu zor olmayacaktır” cevabını verdi.

SARAYIN GÜDÜMÜNDEKİ YARGININ KARARLARBI ANLAMSIZ

Prof. Tayfun Atay, Kılıçdaroğlu’na “MİT Tırları davasında gazeteci Can Dündar’ın 27 yıl hapis cezasına çarptırılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu yöneltti. Kılıçdaroğlu bu soruya, “Bu bir intikam davası. MİT tırlarındaki silahların görüntüleri aslında Cumhuriyet Gazetesi’nden önce başka yayın organlarında da yer aldı. Ancak iktidarın da dile getirdiği gibi bunu Cumhuriyet’in yayınlaması dış dünya açısından daha etkili oldu. Bu ceza, suçu bastırma cezasıdır. Sarayın savcılarının, sarayın güdümündeki yargının aldığı kararlar bir anlam ifade etmiyor” yanıtını verdi.

ABDÜLKADİR SELVİ’YE YANIT

CHP liderine, Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi’nin “CHP dindar bir parti olamaz, CHP Atatürkçü ve laik bir partidir” sözleri soruldu. Kılıçdaroğlu,  “Bu çok anlamsız bir söz. Dindarlık, tüzel kişilerin takınabileceği bir sıfat değil. Dindarlık bireylerin tercihidir. CHP, laikliği savunan bir partidir. Çünkü herkesin inancını özgürce yaşamasını isteyen bir partidir. Bu sözlerin demokratik toplumlarda kabul edilmesi mümkün değildir” dedi.

SUÇLAMALARA İLK YANIT

Kılıçdaroğlu, “Son dönemde anketlerde CHP oylarında düşüş görülüyor, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna ise “Bunlar saray güdümünde yapılan operasyonlar. İktidar kendine ‘yerli ve milli muhalefet’ yaratmak istiyor. Bu nedenle CHP’nin yaptığı muhalefeti gölgelemek için CHP’yi suçla ilişkilendirmeye çalışıyorlar” yanıtını verdi.