CHP’nin YSK temsilcisi Yakupoğlu: Parmak boyası abesle iştigal

CHP’nin YSK temsilcisi Yakupoğlu: Parmak boyası abesle iştigal
Türkiye’nin seçim sürecini girmesiyle birlikte mükerrer oyu engellemek için ‘parmak boyası’ kullanılması talebi yeniden dillendirilmeye başlandı. Parmak boyasıyla ilgili merak edilenleri Sözcü’den Saygı Öztürk’e konuşan...

Türkiye’nin seçim sürecini girmesiyle birlikte mükerrer oyu engellemek için ‘parmak boyası’ kullanılması talebi yeniden dillendirilmeye başlandı. Parmak boyasıyla ilgili merak edilenleri Sözcü’den Saygı Öztürk’e konuşan CHP’nin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) temsilcisi avukat Mehmet Hadimi Yakupoğlu yanıtladı. Yakupoğlu, adrese dayalı kayıt sistemine geçildikten sonra mükerrer oy kullanıldığının saptanamadığını, 2014 ve sonrasında sıkıntı yaşanmadığını belirtti. Yakupoğlu parmak boyası talepleri için “abesle iştigal” yorumunu yaptı ve şu değerlendirmede bulundu:

“PARMAK BOYASI KULLANILMADIĞI İÇİN RİST TESPİT ETMEDİK”
“Parmak boyası kullanılmadığı için bugüne kadar risk tespit etmedik, herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Yaşamadığımız bir şeyi paranoya haline getirip gündeme getirmek sadece seçmenimizi sandıktan kaçırır, başka bir işe yaramaz. Parmak boyası getirsek bile bu ancak bir sonraki seçimde kullanılabilir. Hadi onu da aştık diyelim. Anayasa değişikliğini de yaptık, geçici madde koyduk. Bugün YSK, Hindistan’a bu boyayı sipariş etse ne zaman geliyor biliyor musun? Eylül ayından önce Türkiye’ye gelemiyor.

“BOYA İLE GÜVENLİĞİ SAĞLAYACAKSAK OTURUP AĞLAYALIM”
Bu boya dükkanlarda raflarda bulunan bir boya değil. Özel olarak üretiliyor. O da bir yana artık öyle kimyasallar çıktı ki parmağını sokuyorsun sıvının içerisine, boya anında siliniyor. Teknoloji ilerledi, bitkisel boyalarla seçim güvenliği sağlayacaksak hiç sağlamayalım, oturup halimize ağlayalım.”

DEPREM BÖLGESİNDE SEÇİM NASIL OLACAK?
Yakupoğlu, Maraş merkezli depremlerden etkilenen ve olağanüstü hal ilan edilen 11 ilde seçimlerin nasıl yapılacağını şöyle açıkladı: “Eski sistemde nasıl oy kullanılıyorsa yine aynı uygulama yapılacak. YSK Başkanı, bizim de talebimiz olan depremde yıkılan binaların adres kayıt sisteminden çıkarılmaması yolunda İçişleri Bakanı ile görüştü. Deprem bölgesindeki seçmenler, çıkacak yönergeye göre adreslerini oradaki çadırlara ya da konteynerlere de aldırabilirler. Ya da (e-devlet) üzerinden hangi ile gitmek istiyorsa kaydını aldırabilir. Nereye aldırırlarsa orada oy kullanırlar. Onda bir problem yok. Ayrıca seçmen bölgesinde eskiden hangi okullara sandık kuruluyorsa aynı okullara yine sandık kurulacak. Okullar yıkılmış olsa bile bahçesine konteyner konacak, oylar orada kullanılacak.”

‘EN RAHAT SEÇİM’
Yakupoğlu, “Şu anda en rahat seçim hazırlık sürecini yaşıyoruz. YSK’nın 2019 mahalli idareler seçimi öncesi ve sonrası kararları bırakın bir tarafa, 2018 fabrika ayarlarımıza dönelim. Şu anda önümüze gelen bütün genelge, karar taslaklarının tamamı da 2018’in bugüne güncellenmiş hali. Çünkü biz 2018 öncesinde ve sonrasında hiçbir sıkıntı yaşamadık, ciddi itirazlar olmadı. Yapılan itirazlarda sandık sonuç tutanaklarına göre hepsi reddedildi,” diye konuştu.