Çiftçi ekmeklik buğdaya en az 5,75 TL istiyor

Çiftçi ekmeklik buğdaya en az 5,75 TL istiyor
Adana Çiftçiler Birliği, Bloomberg HT’de İrfan Donat’ın hazırlayıp sunduğu programda, kalem kalem maliyet hesabı yapıp buğdayda 2022 yılı için fiyat beklentisini açıkladı. Üreticinin desteklemeler hariç beklediği ekmeklik...

Adana Çiftçiler Birliği, Bloomberg HT’de İrfan Donat’ın hazırlayıp sunduğu programda, kalem kalem maliyet hesabı yapıp buğdayda 2022 yılı için fiyat beklentisini açıkladı. Üreticinin desteklemeler hariç beklediği ekmeklik buğday taban fiyatı 5,75 TL oldu.

1 dekarda buğday net üretim maliyetinin 1.703,51 TL olarak hesaplandığı tabloda, dekar başına ortalama verim beklentisi de 400 kilogram olarak alındı.

Adana Çiftçiler Birliği’nin hesabına göre, 2022 yılı için 1 kilogram buğdayın üretim maliyeti 4 lira 26 kuruş olurken, hesaba çiftçinin yüzde 35 kârına denk gelen 1,49 TL de eklendiğinde desteklemeler hariç beklenen buğday taban fiyatı kilogram başına 5,75 TL olarak açıklandı.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), geçen yıl ekmeklik buğday için alım fiyatını kilogram başına 2.25 TL olarak açıklamıştı.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, “Bu yılki ekmeklik buğday fiyatlarının; mazot, gübre, sertifikalı tohum ve fiyat farkı desteklemeleri hariç 5.75 TL/Kg olmasının üretimin sürekliliği için uygun olacağı görüşüyle kamuoyunun takdirlerine sunarız” dedi.

Bu yıl tarımsal girdi fiyatlarının aşırı yükselmesi nedeniyle çiftçilerin üretim maliyetlerinin çok yüksek olduğunun altını çizen Doğru, buğday ekim mevsimi ile hasat zamanı arasında bile çok büyük maliyet farkları oluştuğuna dikkat çekti.

“TMO, FİYATLARI HAFTALIK GÜNCELLEMELİ”
Mutlu Doğru, TMO’ya da çağrı yaptı, “TMO, Türkiye’nin en büyük hububat alıcısı konumunda olması sebebiyle, piyasayı daha aktif düzenlemesi ve piyasaya daha etkin müdahale edebilmesi açısından açıklanacak hububat alım ve satış fiyatlarını, ülkemizin geniş hasat coğrafyası ve değişen piyasa koşulları göz önüne alınarak, haftalık güncelleme yapması, alım fiyatlarıyla beraber satış fiyatları ve şartlarını da açıklanması beklentimizdir” dedi.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, bu yıl buğday rekolte beklentilerinin ise 19 milyon ton civarında olduğunu söyledi.