Çiftçi sayısı bir yılda 75 bin azaldı, 500 binin altına geriledi

Çiftçi sayısı bir yılda 75 bin azaldı, 500 binin altına geriledi
Tarımda çiftçinin, üreticinin imdat çığlıkları duymazdan geliniyor… Muhalif seslerin uyarıları ise “Vatana ihanet” noktasına taşınıyor… “Açıkçası zenginleştik, sebze alamayan turşu yesin, eskiden öyle yapardık”...

Tarımda çiftçinin, üreticinin imdat çığlıkları duymazdan geliniyor… Muhalif seslerin uyarıları ise “Vatana ihanet” noktasına taşınıyor… “Açıkçası zenginleştik, sebze alamayan turşu yesin, eskiden öyle yapardık” diye alaysamalar… “Tarımda sıkıntı yok, gıda arz güvenliğinde sıkıntı yok” diyor tarımın en yetkili isimleri… Maliyetleri ve tarım arazilerini imara, madenlere açmaları görmezden gelip “Ekilmedik bir karış toprak bırakmayın” çağrıları… Saymakla bitmeyecek tüm bu iktidar söylemlerinin Türkiye’yi getirdiği nokta ise çiftçi sayısının hiç olmadığı kadar gerilemesi. Çünkü çiftçinin ekonomik şartları, iktidarın tarım ve hayvancılık politikaları sayesinde “Ekmesek, dikmesek, beslemesek daha kârlıyız” seviyesine getirildi…

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) verilerine göre; Türkiye’de çiftçi sayısı son yılların en düşük seviyesine gerileyerek 500 binin altına düştü.
TEPAV İstihdam İzleme Bülteni’nin 116. Sayısında yer alan verileri aktaran Dünya gazetesinin haberine göre; ocak ayında esnaf sayısında yüzde 9,1 (210 bin) artış, çiftçi sayısında ise yüzde 13,2 (75 bin) düşüş görüldü.

Söz konusu düşüşle birlikte, çiftçi sayısı 493 bine geriledi. Çiftçi sayısında uzun süreli düşüş eğiliminin yanı sıra, esnaf sayısında son aylardaki yüksek oranlı artışlar dikkat çekti. Kamu sektöründe sigortalı çalışan (4/c) sayısındaki artış ise yüzde 1,6 ile sınırlı oldu.

TARIMSAL GİRDİ FİYATLARINDA YENİ REKOR: %80,99

Tarımda üretim maliyetleri TÜİK verileriyle bile görülmemiş düzeyde yüksek geldi. Türkiye İstatistik Kurumu şubat ayına ilişkin tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) verilerine göre endeks aylık yüzde 16,69, yıllık yüzde 80,99 artış kaydetti. Bu oranla birlikte endeks aylık ve yıllık olarak en yüksek düzeyi görerek rekor kırdı. Endeks geçen yılın aralık ayına göre yani iki ayda yüzde 28,5 yükseldi.

YILLIK EN ÇOK ARTIŞ GÜBREDE
Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 23,88 ile veteriner harcamaları ve yüzde 27,91 ile malzemeler oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 138,11 ile gübre ve toprak geliştiriciler, yüzde 121,77 ile enerji ve yağlar olarak kayıtlara geçti.

AYLIK EN ÇOK ARTIŞ İLAÇ VE YEMDE
Aylık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 3,62 ile makine bakım masrafları ve yüzde 5,5 ile diğer mal ve hizmetler oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 32,75 ile tarımsal ilaçlar ve yüzde 31,15 ile hayvan yemi olarak hesaplandı.
Bir önceki aya göre gübre ve toprak geliştiriciler yüzde 0,41, veteriner harcamaları yüzde 0,21 azalış gösterdi.