‘Çiftçi üretecek ki Türkiye zengin olsun’

‘Çiftçi üretecek ki Türkiye zengin olsun’
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Manisa’da çiftçi ve muhtarlar buluşmasında konuştu. Kılıçdaroğlu, “Hakkınızı vermiyorlar ama meraklanmayın hakkınızı teslim edeceğim. Haramilerden alacağım sizin hakkınızı teslim edeceğim....

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Manisa’da çiftçi ve muhtarlar buluşmasında konuştu. Kılıçdaroğlu, “Hakkınızı vermiyorlar ama meraklanmayın hakkınızı teslim edeceğim. Haramilerden alacağım sizin hakkınızı teslim edeceğim. Öyle gidecekler Hazine’yi soyacaklar buna izin vermeyeceğiz. Çiftçiyi destekleyeceksiniz. Çiftçi üretecek ki Türkiye zengin olsun” dedi.

Kılıçdaroğlu, “İlk yapacağımız işlerden birisi kredileriniz faizlerini sıfırlayacağız. Ana parayı makul bir şekilde geri ödeyeceksiniz. Aynı şeyi esnaf için de yapacağız” diye konuştu.

CHP lideri ile konuşan bir çiftçi durumunu anlattı, “Mazot 23 TL olmuş. Bu çiftçi bitti, mahvoldu. Gübre 700, 800 TL olmuş. Bir şey yapamıyoruz. Biz bittik. Bizi siz kurtarın başkanım” dedi, Kılıçdaroğlu, “Hep beraber kurtaracağız” diye konuştu.

Muhtarlara da seslenen Kılıçdaroğlu, “Demokrasinin temel taşıdır muhtarlar. İlk seçim bir muhtarlık seçimidir. Demokrasiyi güçlendirmek istiyorsak, kalıcı olsun istiyorsak muhtarın pozisyonunu yükseltmemiz lazım. Bu konuda bir kanun çıkartmak istedik AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Sözüm var o kanunu mutlaka çıkaracağım” dedi.

Kılıçdaroğlu, “Buraya gelmeden önce üretici kadın kardeşlerimle, vatandaşlarımızla beraber oldum. Onların kısmen de olsa dertlerini dinledim. Sakın ola ki umutsuzluğa kapılmayın. Az kaldı göreceksiniz Türkiye’nin çözülemeyecek hiçbir sorunu yoktur” diye seslendi, şunları söyledi:
“Devlet akıllıyla, bilgiyle, tecrübeyle yönetilir. Yeter ki vatandaştan, emekten, alın terinden yana olun. Yeter ki üretenden yana olun. Üreten zarar ederse buğdayı, mercimeği, canlı hayvanı, eti, fasulyeyi, zeytinyağını da dışardan alırız. Üretmemiz lazım. İktidar sahiplerinin üreteni desteklemesi lazım. Geçen her gün Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün büyüklüğünü bir kez daha gösteriyor. Cumhuriyetin başlangıcında ‘Köylü milletin efendisidir’ demişti. Köylü üretecek, kazanacak. Sizin emeğiniz son derece önemlidir. Pandemi bize bir gerçeği daha gösterdi. Tarım bütün ülkelerde stratejik sektördür. Sizler üreteceksiniz ki milletin karnı doysun. 84 milyonun bir avuç insana çalıştığını da gayet iyi biliyorum. Biliyorum düzeltmek istiyorum. Bunun için gücü sizden almamız lazım. En ciddi güç halkın gücüdür. Biz 6 lider bir araya geldik. İkinci kez bir masanın etrafına oturduk. Benim taşıdığım kaygıları diğer liderlerde taşıyorlar. Biz gönül birliği yaptık, bizim kişisel bir beklentimiz yoktur. Tek beklentimiz var her evde huzur olsun.

Kadın kardeşlerim, mutfaklarda yangın var biliyorum. Derin yoksulluk yaşayan evlere gittim. Ekmeğin arasına sadece salça sürüp çocuklarına yediren anneleri de gördüm. Evladını besleyemeyen anneleri de gördüm. Aile Destekleri Sigortası’nı getireceğiz.

Besici üretecek. Konya’dan küçük Hollanda’nın yıllık tarım ürünü ihracatı 180 milyar doların üzerinde. Biz devasa bir ülkeliyiz 18 milyar dolar ihracatımız. Nasıl olur da dışarıdan fasulye getiriyoruz? Devleti iyi yönetemiyorlar. Vatandaşı düşünemiyorlar. Ceplerini, yakın çevrelerinin ceplerini düşünüyorlar.

Beşli çete var ya, parayı alıp köşeyi dönen, milyar dolarlar alanlar var ya. Bunlar bütün mal varlıklarını Londra’ya götürdüler. Destek verirseniz biz o paraların tamamını Türkiye’ye getirip fakir fukaraya teslim edeceğiz.”