Çin aşısı için şok eden koruma oranı 50.38

Çin aşısı için şok eden koruma oranı 50.38
Türkiye’nin de satın aldığı Çin menşeli CoronaVac aşısının Brezilya’daki Faz-3 denemelerinde yüzde 50.38 oranında koruma sağladığı açıklandı.Aşıyı üreten Çin şirketi Sinovac’ın Brezilya’daki ortağı Butantan...

Türkiye’nin de satın aldığı Çin menşeli CoronaVac aşısının Brezilya’daki Faz-3 denemelerinde yüzde 50.38 oranında koruma sağladığı açıklandı.
Aşıyı üreten Çin şirketi Sinovac’ın Brezilya’daki ortağı Butantan Enstitüsü, Faz-3 sonuçlarında elde ettikleri genel koruma oranının yüzde 50.38 olduğunu duyurdu. Araştırmacılar etkinlik oranını açıklamayı daha önce 3 kez ertelemişti.
Butantan’ın klinik araştırma bölümünün medikal direktörü Ricardo Palacios, yeni oranın içinde klinik tedavi ihtiyacı hissetmeyecek derece hafif hastaların veya asemptomatik vakaların da bulunduğunu söyledi. Butantan Enstitüsü geçen hafta aşının ağır hastalığı yüzde 100, orta ve hafif hastalığı ise yüzde 78 oranında engellediğini açıklamıştı.
TÜRKİYE VE ENDONEZYA’DA VERİLER FARKLI
Brezilya’dan açıklama gelmeden önce Reuters haber ajansı, aşının Brezilya’da yapılan denemelerinde, etkinlik oranının yüzde 60’ın altında olduğunu yazmıştı. Türkiye, Sinovac aşısının etkinliğinin yüzde 91,25 olduğunu duyurmuştu. Denemelerin yapıldığı bir diğer ülke Endonezya’da ise aşının yüzde 65 oranında etkili olduğu açıklanmıştı.