Çin kendi aşısından emin değil

Çin kendi aşısından emin değil
Çin’in Hastalık Kontrol Merkezleri direktörü Gao Fu, Çin’de geliştirilen Covid-19 aşılarının etkisinin düşük olduğunu belirtti. Gao, seçeneklerden birinin doz miktarının değişimi, iki doz arasındaki sürenin değiştirilmesi...

Çin’in Hastalık Kontrol Merkezleri direktörü Gao Fu, Çin’de geliştirilen Covid-19 aşılarının etkisinin düşük olduğunu belirtti. Gao, seçeneklerden birinin doz miktarının değişimi, iki doz arasındaki sürenin değiştirilmesi veya doz sayısının artırılması olduğunu söyledi.
Gao, “Bağışıklık kazandırma süreci için farklı aşıları birlikte kullanıp kullanmamız gerektiğini resmen gözden geçiriyoruz” diye konuştu.  mRNA aşıları ile ilgili olarak da Gao, “Herkes mRNA aşılarının insanlığa sağlayacağı faydaları gözden geçirmeli. Bunları yakından takip etmeliyiz ve elimizde hazırda birkaç tip aşı var diye bunları gözardı etmemeliyiz” dedi
‘Çin ilk kez sorguladı’
Dünya basını, Gao’nun basın toplantısına ilişkin haberlerde Çinli bir yetkilinin ilk kez kamuoyu önünde Çin menşeli aşıların etkinlik oranlarını sorguladığına dikkat çekti.
‘Vizyon sundum’
Gao Fu, açıklamalarının tüm dünyada “Çin, aşılarının etkinlik düzeyinin düşük olduğunu kabul etti” şeklinde yansıması ardından bir açıklama daha yaptı. Sözlerinin yanlış anlaşıldığını dile getirdi. Aşı etkinliği hakkında bir vizyon sunduğunu söyleyen Gao Fu, “Farklı aşı türlerinin art arda uygulanmasıyla etkinliğin artırılmasının bir yöntem olabileceğini öneriyorum” dedi.

Gözler Ankara’daki iki toplantıda: ‘Kapatma’ gündemde

Çarşamba günü toplanması beklenen Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu, bugün toplanıyor. Bakanlar Kurulu’nun ise salı günü toplanarak, Ramazan ayı boyunca alınacak Covid-19 tedbirlerini değerlendirmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da iki toplantıda alınan kararları duyuracağı belirtiliyor. Hükümette, ramazan boyunca “kapatma” seçeceğine sıcak bakıldığı belirtildi.
Şehirlerarası seyahate kısıtlama
Öte yandan Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Deniz Çalışkan, “vaka sayılarını düşürmek için şehirlerarası seyahatlere kısıtlama getirilebilir. Sokağa çıkma yasağının süreleri değiştirilebilir” açıklamasını yaptı. Kademeli mesaiye geçiş, toplu taşımada oturma düzeninde seyreltilmeye geçilmesinin de seçenekler arasında olduğuna işaret etti.
Prof. Dr. Derya Unutmaz ise tartışılan seçenekler için “Bunların bu durumda anlamlı etkisi olacak mı? Yoksa insanlarda daha da sıkarak ters etkisi mi olacak?” sorularını yöneltti. Unutmaz, “Bu önlemleri herkesin aklına gelebilecek kolaycı şekilde değil de daha detaylı, bilimsel epidemiyolojik, sosyolojik ve ekonomik konular dahilinde ve önceden planlamak gerekmez mı” değerlendirmesini yaptı.

TTB ne önerdi

Türk Tabipleri Birliği ise iki gün önce yaptığı açıklamada, kalabalık ve kapalı alanların derhal kapatılmasını talep etmişti. Açıklamada, “En az 14 gün tercihen 28 gün zorunlu üretim alanları dışında çalışanlar hiçbir şekilde mağdur edilmeden çarklar durdurulmalıdır” ifadeleri kullanılmış ve “Mevcut sağlık politikalarının başarısız olduğu artık kabul edilmeli; sağlığa bütüncül bakan toplum ve sağlık örgütlerinin katılımıyla dayanışma içerisinde yeni bir sağlık sistemi kurulmalıdır” denilmişti.

Kılıçdaroğlu: Bilim Kurulu bir şahsın rehinidir

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yoğun bakım doktorları ile buluştu. Toplantıya katılanların kimliklerini “baskı görmesinler” diye paylaşmadı.
Kılıçdaroğlu, açıklamasını sosyal medya hesabından yaptı. “Bilim Kurulu’muz rehindir. Bir şahsın rehinidir hepsi. İşlerini yapamaz durumdalar. Çağrım onlara; korkmayın, konuşun, yanınızdayız” dedi. Bilim Kurulu üyelerinin biraz cesur olmaları gerektiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, “Biraz daha kamuoyunu bilgilendirmeleri lazım. Gerekirse kendi aralarından bir sözcü seçmeleri gerekiyor. Sözcünün kamuoyuna sağlıklı bilgi aktarması gerekiyor” dedi.