Çin savaş hazırlığına odaklanıyor

Son Güncellenme Tarihi: Kasım 9, 2022 / 11:09

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ulusun güvenliğinin giderek istikrarsız ve belirsiz hale geldiğinden, Çin’in savaşa hazırlanmaya odaklanacağını açıkladı.

Sputnik’in haberine göre, Çin lideri, “Pekin’in askeri eğitim ve herhangi bir savaşa hazırlıklı olma halini kapsamlı şekilde güçlendireceğini” belirtti.

Şi’nin geçen ayki açıklamasında da “daha hızlı askeri gelişme, teknolojide kendine güven ve güç” ile Çin’in yurt dışındaki çıkarlarının savunulması vurgusu vardı. Bu açıklamalar, ABD ile Çin arasında Tayvan geriliminin tırmandığı dönemde geldi.

Şi, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulmasından beri Mao Zedung’dan sonra görev süresi üçüncü döneme uzatılan ilk Çin Komünist Partisi (ÇKP) Genel Sekreteri ve dolayısıyla devlet başkanı olduğu parti kongresinde “Tayvan’la yeniden birleşme” sözü vermişti.

“ÇKP’nin Tayvan sorununun çözümü ve ülkenin birliğinin yeniden sağlanmasına yönelik stratejisinde kararlı olması gerektiğini” belirten Şi, “Güç kullanmayı dışlamıyoruz, ayrılıkçı hareketleri durdurmak için gereken her türlü tedbiri alacağız” demişti.

ABD Başkanı Joe Biden ise “saldırıya uğraması halinde Tayvan’ı savunacaklarına” dair üst üste açıklamalar yapmıştı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top