Çin süper güç olma yolunu açan liderini kaybetti

Çin süper güç olma yolunu açan liderini kaybetti
Eski Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Jiang Zemin 96 yaşında hayatını kaybetti.Çin’in resmi haber ajanı Şinhua, “Üst düzey prestije sahip olağanüstü lider” ve “Büyük marksist ve büyük proleter devrimci” olarak...

Eski Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Jiang Zemin 96 yaşında hayatını kaybetti.

Çin’in resmi haber ajanı Şinhua, “Üst düzey prestije sahip olağanüstü lider” ve “Büyük marksist ve büyük proleter devrimci” olarak tanımladığı Jiang Zemin’in “Çarşamba günü yerel saatle 12.30’da, lösemi ve çoklu organ yetmezliği sonucu öldüğünü” duyurdu.

1989 yılında, bazı kaynaklara göre yaklaşık 2 bin 600 kişinin hayatını kaybettiği, Çin’in başkenti Pekin’deki Tiananmen Meydanı protestolarının ardından, devlet başkanlığı görevini selefi Zhao Ziyang’dan devralan Zemin 2003’e dek bu makamda bulundu. 90’lı yıllarda ülkesinde yaşanan büyük değişime öncülük eden Jiang Zemin, Çin’in süper güç olma yolunu açan lider olarak tanımlanıyor.

Devlet Başkanlığı’na geldiği 1989 yılında, ekonomik modernleşme sürecinin başında olan Çin, Jiang’ın 2003’te bu görevden ve Çin Komünist Partisi liderliğinden istifa ettiği dönemde Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) üyesi olmuş ve 2008 Yaz Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapma hakkını elde etmişti.