Cinayet krizi geride kaldı, dargınlar barıştı

Cinayet krizi geride kaldı, dargınlar barıştı
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, iki ülke arasında 2018’den bu yana en ciddi krizlerden birinin çıkmasına yol açan Cemal Kaşıkçı cinayet davasının Riyad’a devredilmesinin ardından Suudi Arabistan’a gitti.Suudi Arabistan Kralı Selman...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, iki ülke arasında 2018’den bu yana en ciddi krizlerden birinin çıkmasına yol açan Cemal Kaşıkçı cinayet davasının Riyad’a devredilmesinin ardından Suudi Arabistan’a gitti.

Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdülaziz El Suud’un daveti üzerine iki günlük ziyaret çerçevesinde eşi Emine Erdoğan ile Cidde’ye giden Erdoğan’ı havaalanında Mekke Emiri Prens Halid el-Faysal karşıladı.

Kral Salman bin Abdulaziz, Erdoğan için Al-Salam Sarayı’nda resmi karşılama töreni düzenledi. Türk Milli Marşı, ardından Suudi Arabistan Milli Marşı’nın çalışmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kral Abdulaziz salona geçerek heyetlerle sohbet etti. Erdoğan ve Kral Abdulaziz görüşmelerinin ardından yemeğe geçti.

“AZMETTİRİCİ” VELİAHT PRENS İLE GÖRÜŞTÜ
Erdoğan, Arabistan temasları kapsamında Cemal Kaşıkçı cinayetinin azmettiricisi olmakla suçlanan Veliaht Prens Muhammed Bin Selman ile de görüştü. Görüşme basına kapalı yapıldı.

Erdoğan, Atatürk Havaalanı’nda yaptığı açıklamada ziyaretinin, tarihi, kültürel ve beşeri bağlara sahip iki kardeş ülke olarak yeni bir iş birliği dönemini başlatma yönündeki ortak iradenin tezahürü olduğunu ifade etti. Erdoğan, “Suudi Arabistan ile sağlık, enerji, gıda güvenliği, tarım teknolojileri, savunma sanayi ve finans gibi alanlarda iş birliğimizi artırmanın müşterek menfaatimize olduğuna inanıyor ve görüyorum” dedi. Erdoğan, şunları söyledi:

“Özellikle yenilenebilir ve temiz enerji teknolojileri başlıklarında ciddi potansiyelimizin olduğunu görüyoruz. İnşallah bu hususları görüşecek, enine boyuna değerlendireceğiz. Bölgesel ve uluslararası gelişmeler de gündemimizde olacak. Körfez bölgesindeki kardeşlerimizin istikrarına ve güvenliğine, kendi istikrar ve güvenliğimiz kadar önem verdiğimizi her vesileyle ifade ediyoruz. Tehditlerin gitgide karmaşıklaştığı bu dönemde diyalog ve iş birliği, tüm bölgemizin güvenlik ve istikrarı bakımından zaruridir.”

Suudi Arabistan’ı hedef alan İHA ve füze saldırılarını bir kez daha kınadığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

YENİ DÖNEMİN KAPILARI ARALANACAK
“Terörün her türlüsüne karşı olduğumuzun, özellikle de bölgemizdeki ülkelerle teröre karşı iş birliğine verdiğimiz önemin her fırsatta altını çiziyorum. İlişkilerimizi, müşterek gayretlerimizle her alanda geçmişte olduğunun da ötesine taşıyacağımıza inanıyorum. Rabbimizin rahmet, mağfiret ve şefkatinin gönülleri kuşattığı mübarek ramazan ayındaki bu seyahatimiz, dost ve kardeş Suudi Arabistan ile yeni bir dönemin kapılarını aralayacaktır. “

BOYKOT ORTADAN KALKTI
BBC Türkçe’nin haberine göre, son dönemde iki ülke arasındaki gerilimin aşılmasının ardından Suudi Arabistan’ın defakto şekilde yaklaşık üç buçuk yıldır uyguladığı boykot da büyük oranda ortadan kalktı. İki ülke arasındaki ticaret, 2022’nin ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 oranında arttı.

Geçen yılın ilk üç ayında Türkiye’nin Suudi Arabistan’a ihracatı 74 milyon 834 bin dolardı. Geçen yılın ilk iki ayında ithalat ise 313 milyon 739 bin dolardı. İkili ticaret hacmini artıran asıl kalem, Türkiye’nin cari açığına aleyhte yansıyacak şekilde, neredeyse iki katına çıkan ithalat oldu.

İhracatta ise asıl sıçrama, Kaşıkçı davasının devrinin talep edildiği ve Ankara›dan olumlu açıklamaların geldiği mart ayında görüldü.