Çin’den elektrikli oto getirme yarışı!

Çin’den elektrikli oto getirme yarışı!
Son dönemde Türkiye’de birçok grup ve şirket Çin’den elektrikli otomobil getirmek için yarışıyor. Şimdiden 3 farklı Çinli marka Türkiye’de satışa sunulurken son olarak Ulu Motor, Çinli Skywell’in temsilciliğini alarak...

Son dönemde Türkiye’de birçok grup ve şirket Çin’den elektrikli otomobil getirmek için yarışıyor. Şimdiden 3 farklı Çinli marka Türkiye’de satışa sunulurken son olarak Ulu Motor, Çinli Skywell’in temsilciliğini alarak ET5 modelini getirdi. Kısa sürede sayının 10’a katlanması bekleniyor.

Türkiye’de bir taraftan kurları, vergileri, çip krizine bağlı düşen arzı konuşurken diğer taraftan bir çok grup ve şirket ise otomotivdeki dönüşüme ayak uydurmak için Çin’den uygun fiyatlı elektrikli otomobil getirme yarışına girdi. Bildiğiniz gibi elektrikli otomobil konusunda 300’e yakın girişim ve markayla hem üretim hem de batarya konusunda lider pozisyonda yer alan Çin, tüm otomotiv endüstrisini yönlendirmeye başladı. Kendi pazarlarından çıkarak hızla dünyaya açılmaya başlayan Çinli markaların Türkiye temsilciliğini almak için de büyük bir rekabet yaşanıyor.

HANGİ MARKALAR GELDİ?
· Son dönemde hem büyük gruplar hem de daha önce hiç temsilciliği olmayan şirketler Çin’den elektrikli otomobil getirmek için mücadele veriyor.

· Bu yılın başında Koreli SsangYong’un Türkiye distribütörü Şahsuvaroğlu Otomotiv, Çinli DFSK’nın 329 km menzilli Seres 3 modelini satışa sundu.

· Doğan Holding yine yıl içinde Çinli SAIC’in bünyesinde yer alan ve Çin’de üretilen İngiliz kökenli MG’nin temsilciliğini alarak önce 263 km menzilli ZS EV modelini getirdi. 2022’de ise Marvel R’ı getirecek.

Yine Çinli JAC Motors’un İtalyan markası XEV, Bursalı girişimciler tarafından Türkiye’ye getirildi.

550 BİN TL’YE YENİ ÇİNLİ
2022 yılında Çinli FAW Grubu’nun lüks markası Hongqi’nin ve Çinli Geely’nin elektrikli markalarının Türkiye gelmesi beklenirken bir atak da Malezyalı Proton’un Türkiye temsilcisi Ulu Motor’dan geldi. Çinli Skywell’in Türkiye temsilciliğini alan Ulu Motor, kasım itibarıyla markanın 520 km menzilli elektrikli SUV modeli ET5’i ülkemizde satışa sundu. 550 bin TL’den başlayan anahtar teslim fiyatına sahip ET5’ten bu yıl 100 adet satılması öngörülüyor. Skywell Türkiye CEO’su Mahmut Ulubaş, 2022 yılında Türkiye’de 8 bin adet elektrikli aracın satılmasını öngördüklerini belirterek, “Biz de ET5 ile 1000 adetlik bir satışı hedefliyoruz. Önümüzdeki 5 yıl, 5 farklı modeli pazara sunacağız” dedi.

İLK ETAPTA SUV MODELLER GELİYOR

Çinli markaların Avrupa’ya uyumlu modellerinin sayısı artıkça, Türkiye’de bu işe girmek isteyenlerin sayısı da aynı doğrultuda yükseliyor. Son dönemde sektörde kimle konuştuysam herkesin Çin’den elektrikli otomobil getirmeye çalıştığını duyuyorum. Bunlar arasında eski dernek başkanlarından, galericilere, büyük gruplardan farklı sektörlere kadar birçok isim var. Şu ana kadar Türkiye’ye gelen elektrikli otomobiller ağırlıklı olarak SUV gövde tipinde ve 400-600 bin TL fiyat aralığında oldu. Bakalım yakın zamanda hem daha ucuz minik elektrikli otomobiller, hem de lüks sınıftaki Çinli markalar Türkiye’ye gelecek mi? Ama şurası bir gerçek 5 yıl içinde sayı 10’a katlanacak ve 50’ye yakın marka girmiş olacak.

ÇİNLİ MARKALAR TOGG'A RAKİP

Kuşkusuz Türkiye’ye giriş yapan SUV sınıfındaki Çinli elektrikli otomobillerin en büyük rakibi 2023 yılı başında devreye girecek yerli otomobil TOGG olacak. Çünkü C-SUV sınıfında yer alacak TOGG’un fiyat aralığının Türkiye’deki alım gücüne bağlı olarak Çinlilerle rekabet edecek düzeyde olması bekleniyor. Bekleyip Çinli markaların TOGG ile nasıl bir rekabete gireceğinizi göreceğiz.