Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Çip krizi 2023’e kadar sürecek!

Otomotiv sektörünü son 1 yıldır felç eden, üretimleri durduran veya büyük ölçekli aksatan çip krizi ne yazık ki 2023’e kadar devam edecek. Otomotiv devlerinin yöneticileri ilki düzenlenen Münih Fuarı’nda net bir şekilde bu uyarıyı yaptı.

PANDEMİNİN etkisiyle Avrupa’da 2 yıl aradan sonra düzenlenen ilk uluslararası otomobil fuarı dün basın günüyle kapılarını açtı. 2 yılda bir Paris’le dönüşümlü olarak gerçekleşen Frankfurt’un yerine bu yıl ilk kez Münih’te düzenlenen fuarda 700’den fazla katılımcı 100’ün üzerinde dünya prömiyeri gerçekleştirdi. Bugün Şansölye Angela Merkel’in açılışını yapacağı fuar 12 Eylül tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
Otomotiv sektörünün geleceği olarak artık kabul edilen elektrikli otomobillerin ve mobilite çözümlerin damga vurduğu fuarda, son 1 yıldır büyük tedarik sorunları yaratan çip krizi de yine en önemli gündem maddelerinin başında yer aldı. ‘IAA Mobility 2021’ ismine sahip Münih fuarında otomotiv devlerinin yöneticileri çip krizinin 2022’de tamamen ortadan kalkmayacağı ve çözülmesinin 2023 yılını bulabileceği uyarısını yaptı.
HANGİ YÖNETİCİ
NE DEDİ?
· Mercedes’in Başkanı Ola Kallenius, “Yarı iletken konusunda otomotiv sektörükaynak sağlamakta 2023’e kadar zorlanacak. Ancak o zamandan sonra çip kıtlığı daha az şiddetli olacak” yorumunu yaparken,
· BMW CEO’su Oliver Zipse ise 6 ila 12 ay arasında daha çip tedarikinde sıkıntıların devam edeceğini söyledi. Zipse, uzun vadede ise herhangi bir sorun görmediğini belirterek, otomotiv endüstrisinin çip üreticileri için çekici bir müşteri olduğunu da sözlerine ekledi.
· Volkswagen Grubu CEO’su Herbert Diess de yaptığı açıklamada, yoğun çip talebine bağlı olarak otomotiv sektörünün tedarik sorunlarının önümüzdeki aylarda hatta yıllarda devam edeceğini belirtti. Diess, “Nesnelerin interneti hızla büyüyor ve çip üretiminde kapasite artışı zaman alacak. Muhtemelen önümüzdeki aylar ve yıllar için bir darboğaz olacak” dedi.
· VW Grubu’nun satın almadan sorumlu yönetim kurulu üyesi Murat Aksel ise, çip tedarikinin son dönemde çok değişken olduğunu belirterek, “Üçüncü çeyrekte ciddi sıkıntı yarattı. Umarız yıl sonuna kadar kademeli bir toparlanma olur” yorumunu yaptı. Aksel, otomotiv endüstrisinin çip üretim kapasitesinin yüzde 10 daha artmasına ihtiyacı olduğunu belirtti.
· Renault Grubu CEO’su Luca de Meo, çip tedarikinin içinde bulunduğumuz çeyrekte beklentilerden daha fazla sıkıntı yarattığını belirterek, “Önümüzdeki çeyrek zayıf bir görüş ama bir miktar iyileşme olması gerekiyor” dedi. De Meo, çip krizi nedeniyle 2021 yılından 200 bin adetlik bir üretim kesintisi tahminlerinin devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Elektrikli Megane haziranda geliyor

MÜNİH fuarında Renault Grubu da önemli yeniliklere imza attı. 2020 yılında Megane eVision konsepti ile müjdelenen tamamen elektrikli yeni Megane E-TECH, fuardaki yerini aldı. Yeni Renault logosunu üzerinde taşıyan ilk model olma özelliği taşıyan Megane E-TECH, 60 KWh’lik ince tasarıma sahip bataryası ile 470 kilometre 40 KWh’lık bataryası ile 300 km menzile sahip. Renault MAİS Genel Müdürü Berk Çağdaş, henüz yolun başında olunsa da Avrupa’ya paralel olarak Türkiye’de elektrikli araçlara ilginin her geçen gün arttığını belirterek, “Yeni Megane E-TECH Electric modelini de Türk tüketicisiyle buluşturmak için sabırsızlanıyoruz. 2022’nin ilk yarısında, haziran ayından sonra yeni modeli satışa sunmak için planlamalarımıza başladık” dedi.
2022’DE JOGGER DÖNEMİ
Ulaşılabilirlik ve yalınlık felsefesiyle Renault’un bünyesindeki Dacia markasının da Münih’te yer aldığını hatılarlatan Renault MAİS Genel Müdürü Berk Çağdaş, “Münih Otomobil Fuarı’nda tanıtılan 5 veya 7 koltuk seçeneğiyle Dacia Jogger, geniş ailelerin en iyi yol arkadaşı olacak. Türk tüketicisinin ihtiyaçlarını eksiksiz karşılayacak Dacia Jogger’ı 2022’nin ilk çeyreğinde satışa sunmayı hedefliyoruz” dedi.

Fuarda elektrikli Türk otobüsleri ile ulaşım

 66 ülkeye 15 bin adedi ayan otobüs ihraç eden Adana merkezli Temsa, Münih fuarında hem batarya paketlerini sergiledi hem de elektrikli otobüsleri Avenue Electron ve MD9 electriCİTY ile fuar alanına ulaşım hizmeti verdi. Temsa CEO’su Tolga Kaan Doğancıoğlu, “Uzun süredir elektrikli araçlar, akıllı araçlar ve otonom araçlar üzerine ciddi yatırımlar yapan bir şirket olarak, bu değişim sürecinin bir parçası olmak ve gelecekte ihtiyaçlara en uygun, en modern taşıtları üretmek üzere tasarımlar yapıyoruz. Bu fuarın gelişimimize önemli bir katkı sağlamasının yanı sıra 2025’de ürettiğimiz her iki otobüsten birinin elektrikli olması hedefimize bizi daha da yaklaştıracağına inanıyorum” dedi. 

10 yılda 10 milyon elektrikli oto satacak

ÖNÜMÜZDEKİ 10 yılda 10 milyon elektrikli otomobilinin yollarda olmasını hedefleyen BMW, Münih fuarında en yeni elektrikli modelleri iX ve i4’ün yanı sıra iX5 Hydrogen, i Vision Circular ve MINI Electric Pacesetter’i sergiledi. Ama BMW, sıfır emisyona bağlı sürdürülebilir bir gelecek vizyonunu ise elektrikli i Vision Circular konseptiyle ortaya koydu. 2040 yılının hatchback modeli olarak dikkat çeken konsept, BMW’nin ikonik böbrek ızgaraları dahil bir dizi yeni tasarım unsuruna sahip. Ama aracın en önemli özelliği yüzde 100 geri dönüştürülmüş malzemeyle üretilmesi.

Elektriklide lüksün zirvesi

ALMAN Mercedes’te ev sahibi olduğu Münih fuarında adeta gövde gösterisi yaptı. E Serisi’nin elektrikli versiyonu EQE’yi sergileyen Alman marka ayrıca büyük dikkat çeken EQG ve Maybach EQS konseptleriyle büyük beğeni topladı. G Serisi’nin elektrikli geleceği olan EQG ile Mercedes’in elektrikli otomobildeki en lüks modemi olacak EQS Konsepti fuarın en çok incelenen modelleri oldu. Kısa süre içinde satışa sunulacak EQE modeli 215 kW/292 beygir gücündeki elektrikli motoruyla 618 km menzil sunuyor.

20 bin Euro’ya ID.2

ALMAN Volkswagen de ev sahibi olduğu fuarda ID. LIFE isimli konseptini tanıttı. ID.2 ismiyle 2025’te satışa sunulması beklenen model 400 km menzile sahip. Aracın Avrupa fiyatının 20 bin Euro’dan başlaması bekleniyor.

İşte ilk Çinli Smart

ALMAN Daimler ve Çinli Geely’nin %50’şer ortak olduğu Smart ise fuarda ilk elektrikli SUV konsepti ile yer aldı. 2023 yılında piyasaya sunulması beklenen araç Geely tarafından geliştirilen SEA isimli elektrikli araç platformunda geliştirildi.

Kahve ve kedi geliyor

AVRUPA’ya açılan Çinli markalar da Münih’teki yerlerini aldı. Bu markalar arasında Great Wall’ın bünyesindeki Wey ve Ora dikkat çekerken, Çinli Geely’nin Volvo ile geliştirdiği Polestar’da fuarda yer aldı. Ora’nın Cat (kedi) ve Wey’in ise Coffee (kahve) isimli elektrikli SUV modeli 2022 yılında Avrupa’da satışa sunulacak.

Yeni nesil otolar ÇİP BAĞIMLISI

YENİ nesil otomobiller son yıllarda çiplere giderek daha bağımlı hale geldi. Daha iyi yakıt ekonomisi için motorların bilgisayar yönetiminden, acil frenleme gibi gelişmiş sürücü yardım özelliklerine kadar her şey için çip gerekiyor. 2020’de pandemi döneminde otomotiv sektörünün ihtiyacı olan çiplerin tedariki, üretimler durduğu için cep telefonu, tablet ve bilgisayar gibi tüketici elektroniğine kayınca, son 1 yıldır otomotiv sektörü büyük sıkıntı yaşıyor. Kapasiteler artırılıp, yatırımlar yapılsa bile otomotivin ihtiyacına ulaşılması bir süre daha zor görünüyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi