Çip ve konteyner krizi bitmeden yenileri geldi

Son Güncellenme Tarihi: Ekim 11, 2021 / 10:27

OSD Başkanı Haydar Yenigün, mikroçip, konteyner krizi ve hammadde fiyatlarındaki artışın üzerine yenilerinin eklendiğini belirterek, “Limanlarda yaşanan aksaklıklar, taşımacılıkta şoför sıkıntısı ile magnezyum tedarikini sayabilirim. Resmen belirsizliği yönetiyoruz” dedi.

OTOMOTİV Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün, otomotiv sektörü olarak şu anda her taraftan ve her türlü belirsizliğin yaşandığı bir ortamı yönettiklerini belirterek, “Artık bir sonraki aşamada ne olacağını düşünerek hazırlıklarımızı yapıyoruz. Küresel tedarik zincirindeki mikroçip darboğazını, hammadde fiyatlarındaki artışı ve üniversitelerde tez çalışması yapılabilecek konteyner sıkıntısını herkes biliyor. Ama bunların üzerine yenileri de eklendi” diye konuştu. Yenigün bunları şöyle sıraladı:
YENİ SORUNLAR NELER?
Öncelikle limanlarda yaşanan aksaklık. Maalesef tedarik sanayiinde artık klasik yöntemleri kullanamıyoruz. Normal gemiyle kamyonla gelen malzemeleri, birçok nedenden dolayı uçurmaya başladık. Onun da nedeni tabii ki mikroçip ve bağlantılı parçalar, diğer bir nedeni ise konteyner yokluğu. Bu yüzden hava ulaşımına kaymıştık ve çok pahalı takdir edersiniz. Bu sefer Covid’den dolayı bu işler de aksamaya başladı. Artı limanlar da aynı şekilde. Gemiye yüklemede bile Covid dolaylı nedenler var.
Yeni gelişmelerin en canlısı sürücü bulunurluğu. İngiltere ardından Almanya’da çıktı. Kamyonları kullanacak şoför bulunamıyor.
Diğer bir sıkıntı magnezyum tedariki. Magnezyum hem alüminyumun hem de çeliğin içinde kullanılması yönünden önemli. Burada sıkıntılar, maliyetlerinde artışlar var.
FİYATLARA ASLA YANSIMIYOR
Yenigün, hammadde artışlarında durmayan bir dinamik olduğunun da altını çizerek, “2020 yılının başından bu yana ana metallerde yüzde 140’ın üzerinde fiyat artışı var. Dolar bazında yerli sac fiyatlarında yüzde 30, ithal sac fiyatlarında yüzde 117. Soğuk sacın hammaddesi olan
sıcak sacın ton rakamları bölgelere göre değişiyor. Petrol de 80 doları geçti, bunun da etkilerini yakında göreceğiz. Ama zaten görmeden bile plastikte, kauçukta, bakırda her yerde artışlar ciddi miktarda. Diyeceksiniz ki bunlar fiyatlara yansıyor mu? Asla ve asla yansımıyor ve
yansıyamaz da. Firmalar çeşitli şekillerde absorbe ediyorlar” diye konuştu.

Çipten en zarar gören sektör otomotiv oldu

ÇİP krizinin ne zaman biteceğine ilişkin spekülasyonların olduğunu da söyleyen Haydar Yenigün, “Bu yılın 3 veya 4. çeyreğinde rahatlarız diyorduk ama artık net bir şekilde 2022 yılının da bu sıkıntılarla geçeceğini maalesef telaffuz etmeye başladık. 2023 yılı itibarıyla da yeni tesislerin açılacağı gibi gelişmelerle normale dönmesini öngörüyoruz. Burada en çok zarar gören sektörün otomotiv sektörü olduğunu söylemem lazım. Cep telefonu, oyun konsolu her yerde çip kullanılıyor fakat otomobilde çok daha fazla. Örneğin eskiden araçlar çok basitti. Kaputu açardınız her şey elinizin altındaydı, analogdu. Şimdi artık her şey elektronik” yorumunu yaptı.

EYLÜLDE OTOMOBİL ÜRETİMİ %34, İHRACATI %37 DÜŞTÜ

OTOMOTİV Sanayii Derneği (OSD) eylül ayı verilerini açıkladı. Eylülde toplam üretim yüzde 24,7 düşüşle 107 bine, otomobil üretimi ise yüzde 34,4 kayıpla 59 bin adede geriledi. Aynı dönemde toplam ihracat yüzde 17.9 düşüşle 76 bin adede inerken, otomobil ihracatında kayıp ise yüzde 37,2’yi buldu. İlk dokuz ay sonunda ise otomotiv üretimi yüzde 8 büyüyerek 921 bin 619 adet, otomobil üretimi ise yüzde 1 azalarak 571 bin 108 adet olarak gerçekleşti. Aynı dönemde, otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 9 artarak 671 bin 674 adet olurken, otomobil ihracatı ise yüzde 4 azalarak 401 bin 437 adet oldu.

Yine de enseyi karartmıyoruz

OSD Başkanı Haydar Yenigün, yaşanan tüm sıkıntılı sürece rağmen 2021 yılı sonunda ihracatın geçen yılın yüzde 10 ila 20 üstünde olacağını belirterek, “İhracatın yılı 1 milyon 90 bin adetlerde kapatmasını bekliyoruz. Ama 2017 rakamlarına göre hâlâ 250-300 bin adetlik bir kayıp var. Üretimde ise 1.4 ile 1.5 milyon adet arasında bir rakam telaffuz ediyoruz. Bunun da 2 milyonluk bir kapasitede olması gereken 1.7 milyon adedin çok altında olduğu ortada. Oralardan uzağız ama yine de enseyi karartmaya yok. Gerek kapasiteyi artırma yönünde gerekse üretim ve ihracatı artırma yönünde tüm OSD firmaları canla başla çalışıyor. Bu belirsizliği iyi yöneten her zaman kazanır” dedi.

Dış ticaret fazlası bizi gururlandırıyor

HAYDAR Yenigün, kendilerinin gururla bahsetmesine rağmen otomotiv sektörünün dış ticaret dengesinin her zaman haksız yere eleştirildiğini belirterek, “Bu yıl tüm olumsuzluklara rağmen 8 ayda dış ticarette 5,27 milyar dolar fazla verdik. Tabi önceki yıllarda bu çok daha yüksekti. Bunun iki nedeni var; birincisi ihracatın rakamsal olarak azalması, ikincisi de teknolojinin yükselmesiyle ana sanayide kg başına artan ihracatın tedarik sanayine henüz yansımaması. Bunun gerçekleşmesi durumunda rakam çok daha yükselecek” dedi.

Özel Ortadoğu Koleji ve Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümü mezunu olan Emre Özpeynirci, Hürriyet gazetesinin otomotiv editörü ve Hürriyet Otoyaşam Gazetesi’nin yayın koordinatörü olarak 25 yıl çalıştı. 2001 yılında Reuters tarafından Türkiye’de gelecek vadeden ekonomi gazetecisi olarak seçilen ve İngiltere’de ekonomi gazeteciliği üzerine sertifika alan Özpeynirci, evli ve bir çocuk babasıdır.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top