Çizgi roman görselleriyle diplomasi tarihi

Çizgi roman görselleriyle diplomasi tarihi
Institut Français İstanbul, Frankofoni Baharı kapsamında, 18 Şubat – 10 Nisan tarihleri arasında, “1945’ten bugüne Fransa ve Dünya: Görsellerle Diplomasi Tarihi” adlı sergi düzenledi.Fransız Diplomatik Arşivleri tarafından...

Institut Français İstanbul, Frankofoni Baharı kapsamında, 18 Şubat – 10 Nisan tarihleri arasında, “1945’ten bugüne Fransa ve Dünya: Görsellerle Diplomasi Tarihi” adlı sergi düzenledi.

Fransız Diplomatik Arşivleri tarafından hazırlanan sergide, 1945’den bugüne önemli tarihi olaylardan bir seçki daha önce yayımlanmamış arşiv belgeleri ve çizer görselleri ile birlikte yer alıyor.

Sergiyi oluşturan 20 kadar panonun her biri Fransız Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı Arşivleri’nin hiç yayımlanmamış belgelerinden yola çıkarak o dönem görevde bulunan Fransız diplomatların tanıklıkları ya da analizleri ile bir tarihi olayı canlandırıyor.

Çizgi roman plakaları ise çizer ya da senaristlerin bahsi geçen olay ya da dönem hakkında tamamen sübjektif yaklaşımlarını içeriyor. Panolar, foto muhabirlerin gerçeğe daha yakın bakışlarını da yansıtabilmek amacıyla olaylar sırasında çekilmiş ve ikon haline gelmiş fotoğraflarla tamamlanıyor.

Arşiv belgeleri ve sanat eserini yüzleştiren bu sergi tarihi kaynaklara erişimi kolaylaştırmanın yanı sıra, genç nesillere tarihi olaylara eleştirel yaklaşımın da ipuçlarını veriyor. Sergi aynı zamanda uluslararası ilişkiler tarihinin tükenmez bir ilham kaynağı sunduğu 8. Sanatın gelişen sağlığını vurguluyor.