Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Clio ve Megane’ın yerine ne gelecek?

Renault Grubu Türkiye CEO’su Hakan Doğu, 390 bin kapasiteli Oyak Renault fabrikasının gelecek 10 yılını planladıklarını belirterek, “Clio’nun yerine Megane’nin yerine ne gelecek, fabrikaya nasıl dolduracağız, elektrikli üretmeli miyiz, SUV konusunda ne yapacağız. Hepsini çalışıyoruz. 2023’ün ilk çeyreğinde birtakım kararlarımızı açıklayacağız” dedi.

FRANSIZ Renault Grubu’nun Türkiye CEO’su Hakan Doğu, Paris fuarında önemli açıklamalar yaptı. Doğrudan Renault Grubu CEO’su Luca De Meo’ya bağlı olan Doğu, hem önümüzdeki 10 yıla ilişkin planlarını hem de yeni proje ve modellerini anlattı. Yıllık 390 bin otomobil ve 920 bin motor üretim kapasitesine sahip Oyak Renault fabrikasının en doğru projelerle en verimli şekilde çalışması için uğraştıklarını belirten Hakan Doğu, “2023 yılının ilk çeyreğinde Bursa fabrikamıza ilişkin bir takım yeni kararlarımızı açıklayacağız” dedi.

FABRİKA NASIL DOLACAK?
Hali hazırda Mitsubishi markası için üretecekleri B sınıfındaki yeni Colt modelinin çalışmalarına devam ettiklerini söyleyen Doğu şöyle konuştu: “Biz şu anda Oyak Renault fabrikasının geleceğini tasarlayıp, tasarladığımız o gelecekte, Türkiye’nin otomotivdeki kurucu 2 şirketinden biri olarak yeni ekosistemi oluşturmaya çalışıyoruz. Çalışmalarda son aşamaya geldik. Elimizdeki modeller eskiyor, onların yerine ne gelecek.

Clio’nun yerine Megane’nin yerine ne gelecek, fabrikaya nasıl dolduracağız. Elektrikli üretmeli miyiz, SUV konusunda ne yapacağız. Hepsini çalışıyoruz. Geleceğe hazırlık yapma dönemindeyiz.”

SUV MU SEDAN MI OLACAK
“Clio’nun yerine ne gelecek derken, Clio’nun yerine alacak yeni model elektrikli mi olmalı yoksa olmamalı?’ buna çalışıyoruz” yorumunu yapan Doğu, “Açıkçası elektrikli model üretmeli miyiz, yoksa 2030’da mı devreye sokmalıyız, henüz kesin bir karar veremedik. Türkiye’de bir SUV mu Sedan mı üretmeliyiz, bu da tartıştığımız konulardan biri. SUV satışları artıyor ama Sedan da hâlâ güçlü. Sonuç olarak biz fabrikayı tamamen doldurup hem ihracat hem iç pazar için uygun hale getirmek istiyoruz” diye konuştu.

Bilinmezlerin olduğu bir süreç yaşıyoruz
OTOMOTİV adına dünyada bilinmezlerin olduğu bir süreç yaşandığını kaydeden Doğu şöyle devam etti: “Biz hala içten yanmalı motorlara devam etmeli miyiz, etmemeli miyiz buna karar veremedik. Avrupa’nın doğusuyla batısı arasında ciddi farklar var. Doğu da elektrik araç yok ama Avrupa’nın en büyük 5 pazarında, elektrikli araç satışlarının 2030’da yüzde 70’e çıkması hedefleniyor. Bilinmezlerin olduğu bir süreçteyiz. Önümüzdeki 10 yılda Türkiye’de ne modeller üretmemiz lazım, onları tahmin etmeye çalışıyoruz. Her şey değerlendirme aşamasında.”

Türkiye’de Ar-Ge Merkezi kuracağız
HAKAN Doğu, Renault Grubu bünyesindeki bütün markaları nasıl Türkiye’de pozisyonlayacaklarına ilişkin de çalıştıklarını belirterek, “Türkiye’de ayrıca Ar-Ge merkezi kurmayı planlıyoruz. Önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde kurmayı planladık. Biz gelecek 10 senemizi planlıyoruz. Yine Renault MAİS ile birlikte Türkiye’de kimsenin yapmadığı 4-5 tane çok inovatif projemiz var. Türkiye’de otomotivin Apple’ı olmak istiyoruz. Biz kendimizi artık araç üreticisi ve araç satıcısı olarak tanımlamıyoruz. Biz mobilite çözümler sunan bir şirketiz. Geleceği planlıyoruz, sadece otomotiv olarak bakmıyoruz geleceğin mobilitesini oluşturmak istiyoruz” dedi.

Vergiler Avrupa gibi olsa pazar 2 milyonu geçer
TÜRKİYE’de iç pazarın uzun bir süre bu şekilde küçük kalmasının mümkün olmayacağını da sözlerine ekleyen Hakan Doğu, “Bundan sonra hangi siyasi iktidar gelse de nüfusu bu denli genç bir ülkede bu vergi politikasını sürdüremez. Bugün Türkiye’de otomotiv pazarı vergi oranları Avrupa’ya paralel olsa çok rahatlıkla 2-2.5 milyonu aşar. En büyük güvencemiz genç bir nüfusumuz var. Düşünsenize gençler evleniyor ve her sene 900 bin hane açılıyor. Türkiye iyi bir master plan yaparsa pazarın 2 milyon adedin üstüne çıkması içten bile değil. Bunu politikacılara her fırsatta anlatıyoruz” yorumunu yaptı.
2 yıl garantili 2.el dönemi

RENAULT’un Fransa’daki Flins fabrikasında başlattığı, “Fabrika çıkışlı 2.el’ modeli Refactory’i Bursa’da da uygulayacaklarını kaydeden Hakan Doğu, “Renault markalı 2.el modeller fabrikada markanın güvencesiyle yenilenip, yeniden satışa sunulacak. Bu araçlar için 2 yıl garanti verilecek. Sıfır araca ulaşamayanlar, güvenli bir şekilde daha uygun fiyata 2.elini alacak. İlk etapta 6 yaşına kadar 2.elleri fabrikada orijinal parça kullanarak yenileyeceğiz” dedi.

MAİS 2023’te model atağına kalkacak
RENAULT, 2023 yılında Türkiye’de model atağına kalkacak. 2023 mart sonu Austral, nisan sonu elektrikli Megane E-Tech Türkiye’ye gelecek. Nisan ayında Dacia Jogger’in hibrit versiyonu, haziran ayında elektrikli hafif ticari modelleri Renault Kangoo E-Tech ve eylül ayında makyajlı Clio Türkiye’de yollara çıkacak. Eylül ayında ise elektrikli Dacia Spring en uygun elektrikli model sloganıyla tüketiciyle buluşacak. Renault MAİS Genel Müdürü Berk Çağdaş, “Bu yılın sonunda Dacia’nın beğenilen modeli Jogger ile yeni logo ve marka kimliğiyle yenilenen tüm ürün gamını Türkiye’de satışa sunacağız. Türkiye’de 2023 yılının ilk yarısında satışa sunmayı planladığımız Austral ve Megane E-Tech modelleriyle, Renault’nun C segmentindeki büyük atağını biz de ülkemizde sürdüreceğiz” dedi.

Türkiye’de hem yeni üretim hem de satış planlarımız var!

BÜNYESİNDE Peugeot, Opel, Citroen, Fiat, DS, Jeep, Alfa Romeo, Maserati, Chrysler, Dodge, Ram, Lancia ve Vauxhall markalarını barından Stellantis Grubu’nın CEO’su Carlos Tavares, Paris fuarında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tavares, “Tofaş’ta Doblo’dan boşalan kapasiteyi nasıl dolduracaksınız, Bursa’ya ilişkin planlarınız nedir?” sorusuna, “Çok haklı bir soru. Öncelikle olarak yeni Doblo üretimini İspanya’ya kaydırmamızın temel sebebinin daha fazla verim almak olduğunu söylemeliyim. Bildiğiniz gibi hafif ticari araç segmenti çok kârlı bir iş ama ‘maliyet rekabeti’ çok fazla. Ford gibi Türkiye’de üretim yapan güçlü rakiplerimiz var. Bizim maliyetleri düşürmek ve daha fazla verim almak adına Peugeot, Citroen ve Opel’le birlikte üretme fırsatını gördük. Yani daha az yatırımla daha verimli olması için bu tercihi yaptık” cevabını verdi.

Carlos Tavares, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un açılışını yaptığı Paris fuarında Türkiye’ye ilişkin önemli açıklamalar yaptı.


ÜRETİM DEĞİL SATIŞ DA VAR
Tofaş’ın geleceğine ilişkin ise Tavares şöyle konuştu: “Tofaş Bursa fabrikası çok iyi bir fabrika ve çok iyi bir ekibi var. Bursa fabrikasına ve Bursa’ya karşı kafamda en ufak bir şüphe yok. Sonuçta yıllar önce Bursa’daki diğer büyük üretici fabrikada (Oyak Renault) çalışmış bir kişiyim. Bursa’nın iyi bir geleceği var. Ayrıca Türkiye’deki güçlü tedarik altyapısına saygı duyuyorum. Şu anda ortaklarımızla görüşüyoruz. Beraber yapabileceğimiz çok şey var. Sadece üretim değil satışta da neler yapacağımıza bakıyoruz, bunu tartışıyoruz. Planlarımız var, ama görüşmeler sona ermeden açıklamak istemiyorum. Ortak sinerjimizi artırmak istiyoruz. Türkiye’de markalarımız iç pazarda yüzde 35’lik pazar payına rahatlıkla ulaşabilir. Sonuç olarak biz sadece üretim değil satış tarafına ilişkin de neler yapabileceğimize bakıyoruz. Tam olarak ortaklarımızla bunları görüşüyoruz. Bu görüşmelerin birkaç haftaya sonlanacağını düşünüyorum ve pozitif sonuçları olacağından eminim.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi