‘Çocuk üzerinden siyasete’ çok sert tepki

‘Çocuk üzerinden siyasete’ çok sert tepki
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Trabzon’da katıldığı açılış töreninde bir çocuk CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na “Hain” diyerek iktidar için oy istedi. Erdoğan’ın mikrofon çocuğa uzattığı...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Trabzon’da katıldığı açılış töreninde bir çocuk CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na “Hain” diyerek iktidar için oy istedi. Erdoğan’ın mikrofon çocuğa uzattığı sırada söylediği bu ifadeler canlı olarak ekranlarda yayınlanırken CHP Genel Merkezi ise olayla ilgili olarak Erdoğan’ı kınadı. Kılıçdaroğlu, kamuyouna çağrıda bulunarak, “Lütfen küçük çocuğumuzla ilgili haberi paylaşmayın, kötü söz söylemeyin” dedi.

Erdoğan, Trabzon’da toplu açılış törenine katıldı ve törende bir konuşma yaptı. Konuşmasının ardından bakanlarla birlikte temsili bir kurdele kesme töreni gerçekleştirildi.

Bu tören esnasında Cumhurbaşkanı, izleyiciler arasında yer alan bir çocuğun sahneye çıkarılmasını istedi. Görevlilerin yardımıyla sahneye çıkarılan çocuk Erdoğan’dan babasıyla ilgili bir istekte bulundu ve ardından da kalabalığa doğru konuşmaya başladı.

Erdoğan’ın uzattığı mikrofunu, “Mikrofonu verin” diyerek alan çocuk, “Arkadaşlar, Bay Kemal, Cumhurbaşkanı amcamın karşısında kim? O adam hain, hain” dedi.

Sahneye çıkarken Erdoğan’a karşı asker selamı da veren çocuk, “Burada adam, en iyi adam. Ona oyunuzu verin” diyerek Erdoğan için oy da istedi. Çocuk bu ifadeleri kullanırken protokolde bulunan kişiler ile birlikte Erdoğan’ın gülümsediği görüldü.

BABASININ TAHLİYESİNİ İSTEDİ
Trabzon’un yerel haber sitesi 61saat.com’da yer alan habere göre, sahneye çıkan çocuk, Erdoğan’a “Babam 10 yıldır beri yatıyor, onu çok özledim” deyip çeşitli suçlardan 10 yıl önce cezaevine giren babasının tahliyesini istedi.

KILIÇDAROĞLU’NDAN BAHSEDİNCE MİKROFONU UZATTI
Başka bir videoda da çocuğun bir süre mikrofonsuz konuştuğu, Kılıçdaroğlu’ndan bahsettiği sırada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Al mikrofona konuş” diyerek mikrofonu uzattığı görülüyor.

CHP’DEN KINAMA
CHP Genel Merkezi, Twitter’da yaptığı paylaşımda “Çocukları kirli siyasetinize alet etmeyin, onları bölmeyin, Türkiye’nin evlatlarını artık rahat bırakın” ifadelerine yer verdi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kınadı.

Twitter hesabından bir paylaşım yapan Kemal Kılıçdaroğlu, parti örgütüne çağrıda bulunarak, “Küçük çocuğumuzla ilgili haberi paylaşmayın, kötü söz söylemeyin. O daha çok küçük. Duygularımıza yenilmeden, çocuk pedagojisi ne diyorsa ona uyun” ifadelerini kullandı.

KABAHAT TEPESİNDE DURAN KİŞİDE
Akşam saatlerinde gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan CHP lideri, “Görüntüyü izlediğimde emin olun paniğe kapıldım. Böyle bir şeyi hiç yaşamamıştım. Bütün çabam evlatlarımıza güzel bir Türkiye bırakmak, kinden, öfkeden uzak, herkesi sevgiyle kucaklayan, doğayla barışık, gençlerin bu ülkenin geleceği ve umudu olduğu bir Türkiye’yi ayağa kaldırmak. Bunu istiyorum, tablo beni çok üzdü. Arkadaşlarım paylaşmışlardı, paylaşımları süratle silin! O çocuğun, o güzel evladımızın hiçbir kabahati yok. Kabahat onun tepesinde duran kişide” dedi.

ÇOCUKLARI SİYASETE ALET ETMEYİN
Yaşananlardan sonra muhalefet liderleri, çok sayıda CHP yöneticisi ve milletvekili de Erdoğan’a tepki gösterdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesabında yaşananlarla ilgili “Memleketimde bu şovun yapılmasını kınıyorum. Siyasette etik ve ahlak ne yazık ki iyice terk edildi” yorumunu yaptı.

Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu da “Çocukların temiz yüreğini siyasetinizin kirli sözleriyle yaralamayın! Bırakın onlar saf ve masum kalsın” mesajı paylaştı.

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, “Bu mu bizim ahlakımız? Çocukları siyasete alet etmeyin. Onların saf ve temiz yüreğini kirletmeyin” tepkisini gösterdi.

Demokrat Partisi lideri Gültekin Uysal ise “Demirel gibi, Özal gibi Cumhurbaşkanları da vardı bu ülkede, Erdoğan gibisini de gördük” dedi.

DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu görüntülerle ilgili “Utanıp yerin dibine girmeleri gerekirken bir de gülüyorlar” ifadelerini kullandı.

İKTİDAR SÖZCÜLERİ CHP’Yİ SUÇLADI
Sosyal medyada vatandaşların da çok sayıda mesaj tepki gösterdiği görüntülerle ilgili AK Parti cephesinden de açıklamalar geldi.

AK Partili Hamza Dağ, “Çocuklarımızı ve gençlerimizi kirli siyasi kampanyalara alet etmiyoruz” dedi. Dağ, muhalefeti, “kendi ideolojik yaklaşım veya siyasal tercihleri doğrultusunda çocukları planlı ve stratejik şekilde kullanarak istismar etmekle” suçladı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ise olaydan bahsetmedi, çocuğun psikoloji için sağduyu çağrısı yapan Kılıçdaroğlu’na seslendi. Yavuz, “Kol kola girdiği HDP’ye de bir çift laf etse, çocuk pedagojisinden bahsetse ve ‘evlatlarımızdan ellerinizi çekin’ diyebilse” ifadelerini kullandı.

SOYLU HAİN SÖZÜNÜ BİR ADIM ÖTEYE TAŞIDI
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da, kameralara yansıyan görüntüleri kendi yorumuyla anlattı. Soylu, “Bir çocuk ağlar, Cumhurbaşkanı merak eder. Çocuk, derdini anlatır ve ardından Cumhurbaşkanımızın elinden mikrofonu kapmak ister. Herkes çocuğun atikliğine tebessüm ederken lider, çocuğu kırmaz… Çocuk, Eren Bülbül’ün katillerinin arkadaşlarına ‘hain’ demiş. ‘Çocuktan al haberi’” dedi.

KAÇAMAYACAKSIN SOYLU
CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Soylu’nun paylaşımına, “Kara para ve uyuşturucu kaçakçılarının arkadaşı, seni kaçacağın deliğe kadar kovalayacağım. Kaçamayacaksın Soylu! “ şeklinde yanıt verdi.

İYİ Partili Yavuz Ağıralioğlu ise “İçişleri Bakanının böyle çirkin bir üslupla konuştuğu yerde, çocukların babalarını kurtarmak için birilerine cari siyasi dille hain diye bağırması normaldir. Çocuklarımızı, kalbimizi, dilimizi, güzel memleketimizi alacağız kinin, garezin, kalitesizliğin elinden. #YazıklarOlsun” paylaşımını yaptı.