Çok konuştu, bir şey söylemedi

Çok konuştu, bir şey söylemedi
ABD'nin yeni Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, iki ülke arasındaki ilişkileri uzun uzadıya değerlendirirken F-35 ve F-16’ların alımı ve modernizasyonu gibi kilit sorunların çözümüne ilişkin umut verici konuşmadı. Flake, bu...

ABD'nin yeni Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, iki ülke arasındaki ilişkileri uzun uzadıya değerlendirirken F-35 ve F-16’ların alımı ve modernizasyonu gibi kilit sorunların çözümüne ilişkin umut verici konuşmadı. Flake, bu konularda karmaşık bir süreç olduğunu belirterek yakında Türkiye’ye üst düzey ziyaret olabileceğini söylemekle yetindi.

( Aytaç Ünal - Anadolu Ajansı )

( Aytaç Ünal - Anadolu Ajansı )

( Aytaç Ünal - Anadolu Ajansı )

Flake, eşi Cheryl Flake ile konutunda, AA muhabirinin sorularını yanıtladı, mutfağa girerek kurabiye pişirdi. Flake, "ABD ve Türkiye olarak mevcut yakın ilişkimizin faydasını görüyoruz. Güvenliğimiz güçlendi. Türkiye, 70 yıldır NATO'nun önemli bir üyesidir. Dolayısıyla bu alanda birçok ortak çıkarımız bulunuyor" dedi.

F-16'ların modernizasyonu ve yeni F-16'ların alınması konusunda iki ülke arasındaki görüşmeleri de değerlendiren Flake, şunları kaydetti:

GÖRÜŞMELER İYİ GİDİYOR
"F16'lara ilişkin görüşmeler yolunda gidiyor. Aslına bakarsanız, 'LoR' olarak adlandırılan talep mektubunun hazırlanmasına destek olmak için aralık ayında (ABD'den) gelen heyet gibi daha geçen hafta burada bir heyet vardı. Görüşmeler iyi gidiyor. Ancak bu uzun, karmaşık ve çok teknik bir süreç. Dolayısıyla üzerinde çalışıyoruz. Türkiye'nin bu talebini olumlu bir gelişme olarak görüyoruz ve Biden yönetimi sürece destek konusunda kararlı."

Türkiye'nin F16’lara ilişkin talebinin NATO'ya bağlılığı da gösteren olumlu bir gelişme olduğunu dile getiren Flake, "Açıkçası birlikte çalışabilirliğe sahip olmanın son derece önemli olduğunu biliyoruz" dedi.

TAZMİNAT KARMAŞIK SÜREÇ
Flake, Türkiye'nin, F-35 savaş uçakları için ABD'ye yaptığı ödeme karşılığında bir tazminatın söz konusu olup olmadığına ilişkin ise "Bu, çok karmaşık bir süreç. Ancak avukatlar ve muhasebeciler her gün bu konu üzerinde çalışıyor. Ama üstesinden geleceğiz" dedi.

Flake, Türkiye'ye yakın zamanda üst düzey bir ziyaret olup olmayacağına ilişkin, "Ukrayna'daki durum üst düzey yetkililerimizin çok fazla zamanını ve enerjisini alıyor. Ancak yakında (ABD'den) üst düzey ziyaretler olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

ÜST DÜZEY ZİYARET OLACAK
Kimin geleceğine ilişkin bilgi paylaşamayacağını ancak üzerinde çalıştıklarını belirten Flake, "Bu stratejik mekanizma ile karşılıklı üst düzey ziyaretlere ev sahipliği yapmamızı sağlayacak harika bir formata sahibiz. Bu ilişkinin önemi ve diyaloğa olan bu yeni taahhüt göz önüne alındığında üst düzey ziyaretler göreceğimizi umuyorum" dedi.