“Çöl Işığı” süper karteli kör etti

“Çöl Işığı” süper karteli kör etti
Avrupa Birliği Polis Teşkilatı’nın (Europol), altı ülkede düzenlediği «Çöl Işığı» adlı operasyonda, Avrupa›da kokain ticaretinin yaklaşık üçte birini kontrol eden ve «süper kartel» denilen uyuşturucu çetesi çökertildi....

Avrupa Birliği Polis Teşkilatı’nın (Europol), altı ülkede düzenlediği «Çöl Işığı» adlı operasyonda, Avrupa›da kokain ticaretinin yaklaşık üçte birini kontrol eden ve «süper kartel» denilen uyuşturucu çetesi çökertildi. Operasyonda 30 tondan fazla kokain ele geçirilirken 49 kişi de gözaltına alındı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Europol tarafından yönetilen ve Çöl Işığı adı verilen operasyon, 8 - 19 Kasım tarihleri arasında, İspanya, Fransa, Belçika, Hollanda ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) düzenlendi. ABD ve Dubai polisinin de destek verdiği operasyonlarda, Avrupa’daki kokain ticaretinin yaklaşık üçte birini kontrol eden ve “süper kartel” adı verilen uyuşturucu şebekesi hedef alındı.

Yaklaşık iki yıldır hazırlığı süren operasyon sonucu, 30 tondan fazla kokain ele geçirildi.

Suç örgütünün, geniş çaplı kara para aklama da dahil, birçok faaliyetine son verildi. Dubai’de yakalanan suç örgütü liderlerinden ikisinin Hollanda vatandaşı olduğu belirlendi. Operasyon, suç örgütlerinin yaygın biçimde kullandığı Sky ECC kripto telefonlarda ele geçirilen şifreli mesajların ardından derinleştirildi. Takibe alınan Hollanda vatandaşı suç örgütü üyeleri Dubai’de yakalandı.