COVID-19 AİLELERİ NASIL ETKİLEDİ?

Son Güncellenme Tarihi: Şubat 25, 2021 / 10:22

Boğaziçi Üniversitesi Temel Eğitim Bölümü Covid-19 sürecinde aileleri mercek altına aldı. Türkiye’nin 39 farklı ilinden 4-12 yaşları arasında çocuğu olan ailelerle yapılan araştırmaya göre kızlar iletişim, erkek çocuklar dijital oyun derdinde. Çocukların yaşları büyüdükçe çevrimiçi ortamda sosyalleşmeleri azalıyor.
Boğaziçi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mine Göl Güven liderliğinde yürütülen araştırma; salgın sürecinin çocuk sahibi olan ailelerinin yaşamlarına etkisini ortaya koyuyor. Çevrimiçi ortamda Türkiye’nin farklı illerinden 4-12 yaş arasında çocuğu olan 323 ebeveynle anket yoluyla yapılan araştırma üç rapor şeklinde yayınlandı. Yayınlanan raporların öne çıkan bulgularını derledik.
DİJİTAL OYUN KULLANIMI ARTTI
Araştırmaya göre salgın süresince kız çocukları, erkek çocuklarına kıyasla daha çok akrabalarla çevrimiçi sosyalleşmede bulundu, telefonda konuştu, kendi başına bir şeyler öğrendi ve ev işleri yaptı. Erkek çocukları ise kız çocuklarına kıyasla daha çok online oyun platformlarında ve ekran başında vakit geçirdi. Araştırmanın çarpıcı sonuçlarından biri de çocukların yaşları büyüdükçe arkadaşlarıyla çevrimiçi ortamda sosyalleşmelerinin azalması. Araştırmacılar online oyun platformları kullanımındaki artışa dikkat çekiyor.

KAPANMA MUTSUZLUK GETİRDİ

Araştırmaya katılan her üç ebeveynden biri evde kapalı kalarak çocuğuyla zaman geçirmeye çalışmanın tüm enerjisini aldığını söyledi. Ebeveynlerin yaklaşık yarısı bu süreçte kendine daha az vakit ayırdığı için mutsuz.
Ebeveynlerin %41’i bu dönemde çocuklarının zorlayıcı davranışları olduğunda buna nasıl müdahale edeceğini bilmemenin kendilerini çaresiz hissettirdiğini söyledi. Buna karşılık, çocuğunun evdeki rutinleri takip etmesini sağlayamadığını ifade eden ebeveynlerin oranı ise %25.

AİLELERİN BEKLENTİLERİ

Salgın sürecinde desteğe ihtiyaç duyan aileler sorulan soruları şu şekilde yanıtladı:
◆ Eğlenceli aktivitelerle ilgili dağarcığımın geniş olmasını dilerdim (%47)
◆ Keşke kendi annem ve babam çocuk bakımında bana yardım edebilselerdi (%42)
◆ Okulların kısmen açık olmasını dilerdim. (%28)
◆ Ebeveynlikle ilgili keşke medya kanalıyla daha çok yazılı, görsel kaynağa ulaşabilseydim. (%19)

GELİR DÜZEYİ ALIŞKANLIKLARI BELİRLİYOR

Raporda alışkanlıklar ve gelir düzeyi arasındaki ilişkiler incelendiğinde, daha düşük gelire sahip olan ebeveynlerin çocuklarının uyku, beslenme ve egzersiz düzenlerinde rutine göre sapmalar olduğu görülüyor. Bu sapmalar; daha geç yatıp daha geç kalkma, gün içinde öğün miktarında artış, arada sırada akla geldikçe egzersiz yapma.
Her üç ebeveynden biri Covid-19 kısıtlamaları esnasında bir dizi olumsuz duygu yaşadığını belirtiyor. Araştırmaya katılanların %34’ü tedirgin, %32’si alıngan olduğunu, aşırı tepkiler verdiğini, %30’u olumlu duygular yaşamıyormuş gibi hissettiğini söyledi. Oysaki Covid-19 dönemi öncesinde araştırmaya katılan ebeveynlerin %67’si kendini rahat hissettiğini, %82’si kendini işe yarar hissettiğini, %68’i kendini diğer insanlara yakın hissettiğini, %73’ü problemlerle iyi başa çıkabildiğini ve %75’i gelecekle ilgili iyimser düşündüğünü ifade etmişti.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top