Covid 19 vaka sayısındaki artış hızlandı

Covid 19 vaka sayısındaki artış hızlandı
Bodrum tatili sırasında gördüğü manzara karşısında şoke olduğunu söyleyen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Benim gördüğüm, mesafeye uyum...

Bodrum tatili sırasında gördüğü manzara karşısında şoke olduğunu söyleyen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Benim gördüğüm, mesafeye uyum hiç yoktu, maske takmak da yüzde 5'ler civarındaydı. Hatta o kadar kanıksanmıştı ki, tabloya kimsenin itiraz ettiği falan da yoktu. Böyle olduğunu görünce ben bir daha dışarıya çıkmadım" dedi

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Muğla'nın Bodrum ilçesinde tatilini geçirirken tanıklık ettiklerini anlattı. Bayramdan iki hafta önce Bodrum'a gittiğini belirten Ceyhan, sadece bir kez dışarıya çıktığını söyledi. Sahillerde insanlara denize girebilecekleri çok dar bir alan bırakıldığını söyleyen Ceyhan,  “Oteller, özel plajlar, siteler sahilleri kapatmış. Dolayısıyla milyonlarca insana denize girebilecekleri çok dar şeritler kalıyor. Orada kalabalıklaşmaları önleyemezsiniz” dedi ve bu durumun büyük tehlike yarattığını belirtti.

Otellerde önlemlerin daha iyi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ceyhan, yurt dışından gelen tatilcilerin riski arttıracağını söyledi. “Salgın önlemlerinin bir devlet, bir de halk tarafı var. Devlet sıkı tedbirler alarak vaka sayısını binler civarına indirdi fakat ondan sonra bir noktaya geldik zorlanmaya başladık" diyen Prof. Dr. Ceyhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada 2 tane olay var; biri halkın uyumu. Yani halkın uyumunun daha da artması lazım ki hastalık kontrol edilebilsin. İkincisi de belirtisiz kişiler. Bunları yakalayamadığımız sürece bunlar bulaştırmaya devam ediyor. Bunların bulaştırmasını önlemek için daha çok belirtisiz kişiye biz tanı koymalıyız. Öbür türlü ne oluyor, biz bunları tespit edemedikçe herkesi şüpheli, belirtisiz taşıyıcı olarak kabul etmek durumundayız. Herkese karşı mesafeli ve maskeli olmalıyız. Öbür türlü kime ne zaman bulaşacağı belli olmaz”

Malatya Valisi izinsiz düğün ve nişan organizasyonları yasaklandı

Malatya'da, Koronavirüs tedbirleri kapsamında düğün, sünnet düğünü, nişan ve mevlit gibi organizasyonlara 2 saat sınırı getirilirken, yemek ve her türlü yiyecek ikramında bulunulması yasaklandı.

Vali Aydın Baruş, İl Pandemi Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, açık ve kapalı düğün salonlarında yapılan düğünlerin, en fazla 2 saat sürecek şekilde yapılmasına karar verildiğini bildirdi. Denetlenmesi mümkün olmadığı için emniyet ve jandarmaya bildirimde bulunmaksızın düğün, nişan, kına ve benzeri organizasyonların yapılmasının yasaklandığını söyleyen Vali Baruş, yemek ve her türlü ikramın da yasaklandığını açıkladı.

 yapılmaması kararı aldıklarını anlatarak, "Düğün, sünnet düğünü, nişan, mevlit ve benzeri organizasyonlarda yemek verilmesi ve ikramda bulunulmasının uzun sürede bir arada kalmaya, maske takmamaya, sosyal mesafeyi gözetememeye neden olacak koşulları oluşturması nedeniyle düğün, sünnet düğünü, nişan, mevlit gibi organizasyonlarda yemek ve her türlü yiyecek ikramında bulunulmasına müsaade edilmemesine karar verilmiştir." dedi.

Kurban Bayramı öncesi, kentteki vaka sayılarıyla ilgili, bazı tartışmaların yaşandığını da hatırlatan Vali Baruş, "Valiliğimizin Kurban Bayramı öncesi, kentteki son 2 günlük vaka sayısının 100'ü geçtiği şeklindeki açıklaması ile Sağlık Bakanlığı verilerinin çelişki oluşturduğu yönünde basın ve yayın organlarında haber ve değerlendirmeler yer almıştır. Valiliğimizce açıklanan vaka sayısı o gün sonuçlanan testlerde çıkan pozitif test sayısını ifade etmekte olup, pozitif olarak değerlendirilen testler içerisinde daha önce tedavi gören pozitif hastaların kontrol testlerinin bulunması nedeniyle pozitif yeni hasta sayısının bu rakamların daha altında olduğu anlaşılmıştır" ifadelerini kullandı.