Cumhur İttifakı kendi başına andı

Son Güncellenme Tarihi: Temmuz 16, 2021 / 13:09

TBMM’de 15 Temmuz 2016 gecesi darbe girişimine tüm siyasi partiler tepki göstermişti. Beş yıl sonraki anma töreninde AK Parti’nin öne çıkarılması ise tepki çekti. Muhalefet cephesi, olağanüstü hal uygulamasını fiilen sürdürme olanağı tanıyan yasal adımlardan ve devleti partileştirmekten vazgeçilmesi çağrısı yaptı.
KÜRSÜ AK PARTİ’NİN
Başkentte 15 Temmuz darbe girişimindeki askeri, polis ve sivil can kayıpları için TBMM’de anma töreni düzenlendi. Ancak törende ev sahibi olarak AK Parti’li TBMM Başkanı Mustafa Şentop dışında sadece Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasına yer verilmesi tepki yarattı.
Darbe girişimine direnmek için TBMM’ye tüm siyasi partilerden milletvekillerinin gelmiş olmasına rağmen, geçen yıllarda diğer siyasi partilere de söz hakkı sağlayacak şekilde Genel Kurulu’da özel oturum yapılmaması yine eleştiri konusu oldu. Geçen yıl da TBMM’de özel oturum yapılmamıştı ve dolayısıyla muhalefet partilerince “sivil darbe sürüyor”, “kontrollu darbe” gibi Erdoğan’ın tepki gösterdiği açıklamalar yapılmasının engellendiği yorumları yapılıyor.
KİMSENİN ÖNEMSİZLEŞTİRMEYE HAKKI YOK
O gece darbecilerin hava bombardımanına sahne olan TBMM bahçesindeki anıt önünde düzenlenen törende ise Erdoğan, “Hiç kimsenin, özellikle bu güzide çatı altında görev yapanların 15 Temmuz gecesi milletin verdiği bu şanlı mücadeleyi önemsizleştirmeye hakkı yoktur” ifadesiyle muhalefete tepki gösterdi. Erdoğan, “15 Temmuz destanı hepimizin ortak gurur kaynağıdır. 15 Temmuz, hakkın batıla, adaletin zulme, istiklalin istiskale galip gelmesinin adıdır. 15 Temmuz şehitleri batıla, zalime ve küfre karşı yürütülen hak mücadelesinin günümüzdeki temsilcileridir. 15 Temmuz; milletin, milli iradenin, demokrasiye gönül verenlerin zaferidir” dedi.
Anma töreni sonrasında TBMM Şeref Holü’nde o gece yaşananlara dair fotoğraf sergisi de açıldı.
‘HERKES DAVET EDİLDİ’
Bu arada TBMM Başkanlığı, muhalefetçe tepki gösterilmesi nedeniyle verdiği bilgilendirmeyle Erdoğan’ın konuşması dışında konuşmacı planlaması yapılmayan anma töreni için, tüm milletvekillerine ve siyasi parti liderlerine katılımcı olarak davet yapıldığını aktarmakla yetindi.

Liderlerden liyakat ve eşitlik vurgusu

15 Temmuz’un 5. yılında siyasi parti liderleri mesajlar yayınladı. Yayınlanan mesajlarda liyakat vurgusu öne çıktı. İktidarın Meclis’e getirdiği OHAL uygulamalarını uzatan düzenlemeye de tepki vardı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Hain terör örgütünün demokrasiye ve millete kastetmesinin üzerinden 5 yıl geçti. 15 Temmuz’un tüm karanlık noktalarını ortaya çıkarmak, o gece devleti sokaktan toplayan milletimize borcumuzdur. 251 şehidimizi de FETÖ’nün devlete sızmasına göz yumanları da asla unutmayacağız” açıklaması yaptı.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Demokrasimizi kesintiye uğratmak için milletimizin iradesini yok sayarak planlanan 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde; Millet iradesi karşısında hiçbir gücün duramayacağını bir kez daha hatırlatıyor, Demokrasi kahramanı şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” mesajını paylaştı.

15 Temmuz’un hatırasını kendi otoriter sistemini oluşturmak için kullandılar

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise “15 Temmuz kalkışmasına nasıl ortam hazırlandığına, darbecilerin devlet içerisinde nasıl yerleşip kol saldığına milletimiz çok açık bir şekilde şahitlik etti. Bu gelişmelerde en büyük rolü bizzat iktidar partisi oynamıştı. Bu sebepledir ki bu girişim pek çok yönüyle siyasilerin, devletin ve milletimizin alması gereken derslerle doludur.15 Temmuz süreci; geçmişten intikam alma hırsıyla kurumların ve kurumsallığın lağvedilmesinin bir ülke için nasıl büyük bir tehlike oluşturduğunu bizlere göstermiştir. Elbette 15 Temmuz, nesiller boyunca bir ülkeye yol gösterecek olan bir direniş destanıydı. Ancak iktidar 15 Temmuz’un aziz hatırasını ve ruhunu, o günün bize bıraktığı mirası kendi otoriter sistemini oluşturmak için bir masala çevirdi. O direnişin ruhunu kendi ikbali için kullandı ve hâlâ da kullanıyor. İktidar 15 Temmuz’da toplumda oluşan birlik ve beraberlik ruhunu anlamadı. Tam tersi; giderek kutuplaşan, halktan kopan, herkesi ayrıştıran ve herkesi kriminalize eden bir siyaset anlayışı benimsedi. Bize göre 15 Temmuz ruhunu anlamak; hukukun, adaletin, liyakatin, şeffaf bir devlet yönetiminin oluşması için mücadele etmeyi gerektirir” ifadelerini kullandı.

OHAL YASASINI PROTESTO ETMEYE DEVAM EDİYORUZ

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfi Türkkan da, darbe girişimi yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, iktidarı “FETÖ”yle mücadelede samimi bulmadıklarını belirterek, tüm kamuoyunu da fiilen OHAL uygulaması anlamındaki düzenlemeye karşı çıkmaya davet etti.
Türkkan, “OHAL yetkilerinin 3 yıl uzatılması, erken seçim olmasa dahi yapılacak ilk seçimin OHAL şartlarında yapılmasına sebep olacaktır. Bunların geçmişte OHAL sayesinde mühürsüz oyları saldıklarını biliyoruz. Ona devam etmek istiyorlar. 20. madde kullanılarak TMSF üzerinde kayyum atamak tehdidiyle baskı yapılabilir. FETÖ veya herhangi bir terör örgütü ile hiçbir bağlantısı bulunmayanları da FETÖ borsasının kucağına itiyorlar. FETÖ borsasına göndererek adamın malına çöküyorlar, sebep OHAL. Bu OHAL’i devam ettirmek için bu yasayı çıkarıyorlar.” dedi.

ANMA MESAJLARI

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: “Tarihimizin en kanlı gecesinde halkımız direnerek demokrasiye sahip çıktı. 15 Temmuz’da darbeye direnirken şehit düşen tüm vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum.”
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: “15 Temmuz hain darbe girişiminin yıldönümünde, demokrasi için mücadele verirken feda-i can eden kahraman şehitlerimizi ziyaret ettik. Kardeşim Erol Olçok’u, evladı Abdullah Tayyib’i… ‘Önce vatan’ diyerek toprağa düşen tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimizi selamlıyorum.”
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” vesilesiyle, aziz şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi hürmetle anıyorum. FETÖ’cü hainler başta olmak üzere müstevli çevrelere imanla direnen büyük Türk milletiyle övünüyorum…

Halen tehlike var

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Saraçhane’deki başkanlık binasında o gün şehit olanların anısına oluşturulan “Şehitler Panosu” önünde gerçekleştirilen anma törenine, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, konuşma yaptı.
“BAŞIMIZI ÖNÜMÜZE EĞİP, DÜŞÜNMELİYİZ”
İmamoğlu, “Bu Türkiye tarihinde hepimizin başını öne eğip, derin derin düşünmesi çok üzülmesi ve bu anlamda en üst seviyede ders çıkartması gereken bir tarihi gündür. Bu yolculuk nasıl gelişmiştir? Bu saha onlara nasıl verilmiştir? Onlarca yıl devletin içerisinde konumlanırken veya gelişirken, bu nasıl görmezden gelinmiştir? Devletten daha güçlü bir yapı, devletten daha etkin bir yapı olması mümkün müdür” sorularını yöneltti.
İmamoğlu, “Zira bu tehdit ve bu tehlikenin, sadece bir terör örgüt üzerinden konuşulması da yanlıştır. Halen bu tehdit ve tehlike vardır; yarınlarda var olacaktır. Buna karşın durduğumuz yer, aldığımız tavır, birlikte ortaya koyduğumuz tepki hangi şiddettedir, hangi aşamadadır buna bakmak lazım.”

Dilipak: AK Parti ile FETÖ adeta bütünleşmişti

AK Parti’ye yakın Yeni Akit’in yazarı Abdurrahman Dilipak, darbe girişimi öncesinde Gülen cemaati ile AK Parti’nin ‘adeta bütünleşmiş’ olduğunu yazdı.
“Darbe olacağı belliydi, niçin tedbir alınmadı” diyen Dilipak, “AK Parti ile adeta bütünleşmişlerdi. Parti üst yönetimi ve tabanının dörtte üçü bu yapı ile birlikte hareket ediyordu” dedi.

‘Bahçeli, Cumhur İttifakı’nın temelini attı’

MHP Genel Sekreter Yardımcısı Bahadır Bumin Özarslan, “15 Temmuz 2016 gecesi, Genel Başkanımızın yaptığı meydan okuma, fiilen Cumhur İttifakı’nın da temelini atmıştır.” dedi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top