Cumhurbaşkanı adayı değilim, Başbakan adayıyım

Cumhurbaşkanı adayı değilim, Başbakan adayıyım
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Cumhurbaşkanı adaylığıyla ilgili olarak, “Ben sayın Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı ile ilgili yaptığı tarife yüzde yüz katılıyorum. Ben Cumhurbaşkanı adayı değilim. Bunu...

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Cumhurbaşkanı adaylığıyla ilgili olarak, “Ben sayın Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı ile ilgili yaptığı tarife yüzde yüz katılıyorum. Ben Cumhurbaşkanı adayı değilim. Bunu net bir şekilde söylüyorum. Kendi adıma bunu söylüyorum. Ama kim aday olacak kısmında seçilecek, kazanacak bir adayla ve Cumhurbaşkanlığını devam ettirecek bir adayla devam edeceğiz. Ben başbakanlığa adayım" dedi.

FAİZ İNDİRİMİ ENFLASYONU HAVAYA KALDIRACAK

Akşener, dün akşam Halk TV'de soruları yanıtladı. Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararını beklediklerini belirten Akşener, şöyle konuştu:

“Merkez Bankası başkanlarını, büyük ekonomist sayın Erdoğan'ın ‘faiz sebep, enflasyon sonuç' tezini ispatlamak üzere o sandalyeye oturttukları için bu faizin indirilmesi kanaatimiz vardı. Dolarla, euro ile aldığınız her şey zamlanacak. Enflasyonu kaldıracak havaya.”

HERKES TERÖRİST OLMAYI TADACAK

Erdoğan’ın marketlere yönelik operasyon yapılacağı yönündeki açıklamalarını değerlendiren Akşener, “Bu ülkede Sayın Erdoğan, bu sistemle iş başında kaldığı süre içerisinde her ölümlü, her canlı, herkes bir defa terörist olmayı tadacaktır” diyerek şöyle devam etti:

“Geçmişte üreticiler terörist oldu. Bugün zincir market sahipleri terörist olmuş oldu. Yarın kim olacak? Tüketici olacak. ‘Bu kadar da çok tüketmeyin' denilerek terörist damgası yiyebilirsiniz. Bu, kendi beceriksizliğinizi birilerine fatura etmeniz demektir. Ama bu defa vatandaş bunu yemiyor. Yemeyecek. Çünkü çare olmuyor.”

‘İKİNCİ BİR ERDOĞAN SEÇMEYECEĞİZ’

Seçimle ilgili konuşan Akşener, “Kasım 2022'de seçim var deniliyor. Muhtemelen öngörüler doğru olabilir. Ben sayın Erdoğan ve arkadaşlarının gerçeklik duygularını kaybettiklerini, seçmen ile olan irtibat konusunda da son derece uzak olduklarını, paralel bir evrende yaşadıkları için nasıl bir davranış biçiminde olabileceklerini öngöremiyorum. İster zamanında, ister önce, bu sistemde onların seçim kazanması mümkün değil” dedi.

ERDOĞAN’IN YERİNE İKİNCİ BİR ERDOĞAN SEÇMEYECEĞİZ

 “Sonsuz imkanları olan bu sistemde başkan olan bir Sayın Erdoğan kazanacak. Cumhur İttifakı'nın adayının hedeflediği bu. Bizim ikili bir sistemimiz var. Biri, Cumhurbaşkanını seçeceğiz. O Cumhurbaşkanı, parlamenter sisteme geçişin taşlarını döşeyecek. Seçimi kazandık, parlamenter sisteme geçtik, o cumhurbaşkanı Türkiye’yi birleştiren, herkesin cumhurbaşkanı; partili değil, Almanya cumhurbaşkanı gibi sembolik bir konumda kalacak. Yanlış anlaşılan şey şu; biz Sayın Erdoğan'ın yerine ikinci bir Erdoğan seçmeyeceğiz. Kazanmamız ve parlamenter sisteme geçmemiz gerekiyor. Parlamento seçiminde de başbakan seçilecek. Parlamenter sistemden yana olan partilerin tamamıyla iş birliği içinde bir rekabet yapıyoruz. Ondan sonra rakip olacağız.”

‘CUMHURBAŞKANI ADAYI DEĞİLİM’

Akşener, cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili ise “Ben Sayın Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı ile ilgili yaptığı tarife yüzde yüz katılıyorum. Ben aday değilim. Ben cumhurbaşkanı adayı değilim. Bunu net bir şekilde söylüyorum. Kendi adıma bunu söylüyorum. Ama kim aday olacak kısmında seçilecek, kazanacak bir adayla ve cumhurbaşkanlığını devam ettirecek bir adayla gideceğiz” dedi.

‘BAŞBAKANLIĞA TALİBİM’

Akşener, açıklamasının devamında, “Ben başbakanlığa adayım. Ben MHP'nin genel başkanlığına aday olduğumda her konuşmamda ‘Ben başbakan olacağım' demiştim. Ben tutarlı bir insanım. Başbakan olmak gibi… Başbakanlığa talibim. Başbakanlık seçimi için elbette iddialıyım” dedi.

“Bu konuyu Sayın Kılıçdaroğlu ile hiç konuşmadık. Bu benim şahsi kararım. Ben bunu kimseyle müzakere etmiş değilim. Sadece partide arkadaşlarım biliyor” diye devam eden Akşener, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geçmiş cumhurbaşkanlarımız gibi saygın, daha sembolik, Türkiye'nin birliğinin, bütünlüğünün sembolü, bir siyasi partinin başı, genel başkanı değil bir konumda olacaksınız. Sayın Kılıçdaroğlu'nun vasıflarını tarif ettiği bu şahıs belli değil ama o vasıfların hepsine katılıyorum.”