Cumhurbaşkanı: Aşı var Sağlık Bakanı: Aşı yok

Son Güncellenme Tarihi: Mayıs 1, 2021 / 14:21

Türkiye’de salgının başından beri yaşanan karmaşaya, aşı tedariki de eklendi. Birçok ülke aşılamayla salgını kontrol etmeye başlarken, Türkiye’de ilk zamanlarda hızla ilerleyen aşılama son haftalarda büyük oranda yavaşladı. Uzmanlar, aşılamanın artması gerektiğini söylerken, 17 günlük tam zamanlı sokağa çıkma yasağı geldi. Uzmanlar, bu kez de ‘tam kapanma’nın aşılama hızlanmadan faydalı olmayacağı konusunda uyarı yapmaya başladılad.

Aşı konusundaki eleştiriler artarken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yaptığı iki farklı açıklama soru işaretlerini artırdı.

Bakan Koca, çarşamba günü yaptığı açıklamada, aşı tedarikinin mayıs ve haziran aylarında güçleşeceğini belirtmiş ve yapılan aşı anlaşmalarını duyurarak, “Sonrasında aşı bolluğu yaşanması bekleniyor” ifadesini kullanmıştı. Cuma namazı çıkışında soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise aşı tedarikinde yaşanan sorunlar hakkında, “Ben herhangi bir sıkıntı yaşayacağımızı kabul etmiyorum. Şu anda bir defa elimizde zaten aşımız var” değerlendirmesinde bulundu.

Koca: Biontech’le anlaşmayı 90 milyon doza çıkardık

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Antalya’da salgın değerlendirme toplantısının ardından açıklama yaptı.

“Kısıtlamaların ilk gününde vatandaşlarımızın çok iyi uyum gösterdiklerini gözledik ve bundan son derece memnun olduk” diyen Koca, onay verilen Sputnik V aşısıyla ilgili “6 ay içinde 50 milyon doz aşı teslim edilmesi ve ilk sevkiyatın bu ay içinde gerçekleşmesi beklenmektedir” dedi. Koca, şöyle devam etti:

“Biontech aşısı haziran sonuna kadar 30 milyon doz olarak ülkemize teslim edilmiş olacak. Özellikle mayıs ayından itibaren bu aşıların ilk etabının geleceğini söylemek istiyorum.

Şu an toplam Biontech ve Sinovac aşısı olarak 6 milyon doz aşımız kullanılmak üzere hazırda. 23 milyona yakın doz aşı yapıldı. Uğur hocayla görüştüğümde mayıs ayı için 1 milyon doz aşının geleceğini, haziran ayı içinde 30 milyon aşı için sorun olmadığını ve arttırma noktasında bir gayret içinde. Biontech’le yeni dönemde 30 milyon doz olan anlaşmayı 90 milyon doza çıkarmış oluyoruz. Yaz dönemi itibariyle bu 90 milyon dozun erken dönemde gelmesi için yoğun gayret içindeyiz.”

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top