Cumhurbaşkanı’nı utandıran fotoğraf

Cumhurbaşkanı’nı utandıran fotoğraf
Taliban’ın ülke yönetimini ele geçirmesinin ardından havalimanına akın eden Afganlardan 640’ı, ABD ordusuna ait bir uçağa binerek Kabil’den Katar’a uçtu. 150 asker kapasitesi olan uçaktaki kadın, erkek, çocuk Afganların...

Taliban’ın ülke yönetimini ele geçirmesinin ardından havalimanına akın eden Afganlardan 640’ı, ABD ordusuna ait bir uçağa binerek Kabil’den Katar’a uçtu. 150 asker kapasitesi olan uçaktaki kadın, erkek, çocuk Afganların görüntüsü, sosyal medyada viral oldu. Defense One’ın haberine göre, Afganlar kapıları henüz kapanmamış uçağa son anda bindiler, mürettebat buna rağmen kalkma kararı aldı.
ABD GÜNDE 9 BİN KİŞİYİ TAHLİYE EDECEK
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın güvende olduğunu, 24 saat içinde saatte bir uçak kaldırmayı ve günlük 5 bin ila 9 bin kişiyi Afganistan’dan tahliye etmeyi planladıklarını açıkladı.
Kabil’deki tahliyelere ilişkin Pentagon’da gazetecilere açıklamalarda bulunan Tümgeneral William Hank Taylor, “Türkler havalimanın güvenliğine ve işleyişine yardım etmeye devam ediyor” dedi.
Tümgeneral Taylor, “Havalimanındaki komutanlarımız sahada havalimanı dışındaki Taliban komutanlarıyla iletişim halinde, onlarla görüşüyoruz.” diye konuştu.
Tahliyelerin 31 Ağustos’a kadar tamamlanması planlanıyor.

Almanya böyle

Almanya’nın, Afganistan’ın başkenti Kabil’e gönderdiği A400 tipi askeri kargo uçağına sadece 7 kişiyi almasına sosyal medyada büyük tepki gösterildi.
Almanya’nın tanınmış sanatçılarından Igor Levit, Twitter’dan, “Bu felaket karşısında, uçağı insanlarla doldurmamak, kıyaslanamaz bir şekilde insanlık dışı. Bu utanç verici. Yedi kişi sadece yedi. Çünkü diğerleri listede değildi” dedi.
Gazeteci Hasnain Kazim da “Merhaba Federal Ordu, inme şansınız olan Kabil’den yedi, sadece yedi kişiyi mi kurtardınız? Listenizde sadece bu insanlar olduğu için mi? Ciddi misiniz?” sorularını sorarak tahliye operasyonunu eleştirdi.
Almanya’da düzenlenen protestolarda da binlerce kişi, Afganistan’da hayatları tehlikede olanların hızla tahliye edilmesini talep etti.
Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Kabil’den sadece 7 kişi tahliye edilebilmesine, “Havalimanına gelen yolların tehlikeli olması ve tahliye edilecek kişilerin havalimanına ulaşamaması” gerekçe gösterildi.