CUMHURİYETÇİLERLE BİRLİKTE ANKARA DA KAYBETTİ

CUMHURİYETÇİLERLE BİRLİKTE ANKARA DA KAYBETTİ
ABD’deki ara seçimlerde Demokratlar, kritik Nevada eyaletini de kazanarak Senato’daki kontrolü korudu.BBC Türkçe’nin haberine göre, eyalette henüz resmi olmayan sonuçlara göre Demokrat Senatör Catherine Cortez Masto, eski başkan...

ABD’deki ara seçimlerde Demokratlar, kritik Nevada eyaletini de kazanarak Senato’daki kontrolü korudu.

BBC Türkçe’nin haberine göre, eyalette henüz resmi olmayan sonuçlara göre Demokrat Senatör Catherine Cortez Masto, eski başkan Donald Trump tarafından desteklenen Cumhuriyetçi rakibi Adam Laxalt’ı geride bıraktı. Böylece Senato’daki 100 sandalyenin 50’si Demokratların, 49’u Cumhuriyetçilerin oldu.

Senato’nun son üyesi ise Georgia eyaletinde 6 Aralık’ta yapılması beklenen ikinci turda belli olacak. Eyalet yasalarına göre adayların seçilebilmek için oyların en az yüzde 50’sini alması gerekiyor.

Georgia’yı Cumhuriyetçilerin kazanması ve sandalyelerin 50-50 dağılması durumunda ise, oylamalarda son söz olarak Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in oyu belirleyici olduğundan, bu sonuçlara göre Demokratlar Senato’da çoğunluğu korumuş oluyor.


ABD’de 8 Kasım’da yapılan ara seçimler, ülkede başkanlığı elinde tutan bir partinin son 20 yıldır ara seçimlerde sergilediği en iyi performans oldu.

Geçen salı yapılan ara seçimlerde, seçmenler 100 üyeli Senato’nun da 35 üyesi ve 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nin tamamı için oy kullanmıştı.

ABD Kongresi’nin diğer kanadı Temsilciler Meclisi içinse oy sayımı sürüyor. Cumhuriyetçiler şu ana kadar 211, Demokratlarsa 204 sandalye kazandı.

Son 20 sandalyenin de dağılımı sonrası Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi’nde az farkla çoğunluğu elinde tutması bekleniyor.

8 Kasım’daki ara seçimlerden önce Senato’da Demokratların 48, Cumhuriyetçilerin 50 sandalyesi vardı ancak bağımsız 2 üye de oylamalarda Demokratları destekliyordu.

ERDOĞAN’IN TEMENNİSİ TUTMADI
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki gün yaptığı açıklamada, “Temennim odur ki yani önümüzdeki ay bazı müjdelerle dolu olsun ve F-16 konusunu çok daha olumlu istikamette geliştirelim. Temsilciler Meclisinde Cumhuriyetçiler açık ara işi önde kapattılar ama şimdi tabii Senato var. Senatoda iki üç yer çok büyük önem arz ediyor. Yani bu iki üç yerde eğer Cumhuriyetçiler başarılı çıkarsa belki iş bizim için çok daha kolay olacaktır” demişti.

SONUCU YAZI TURA BELİRLEDİ
ABD’nin Kentucky eyaleti yasalarına göre bu durumda seçimden zaferle çıkan isim yazı tura atışıyla belirleniyor. Bu haftaki Kongre ara seçimleriyle birlikte yapılan eyaletteki bir belediye meclisi üyeliği bir de sulh hakimi seçiminde galip bu yöntemle belirlendi. İlk yazı tura Louisville kentinin güneybatısındaki küçük Breckinridge bölgesinde, dördüncü bölge sulh hakimliği için yarışan David Albright ve Ronnie Robinson arasında atıldı. Yazı tura atışında bir aday bozuk parayı fırlatırken, diğeri yazı ve tura arasında seçim yaptı. Tura diyen Albright seçimi kazandı.