Cumhuriyet’e REKOR CEZA

Cumhuriyet’e REKOR CEZA
Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı Altun’un çardağının yıkıldığını ‘Boğaz’da kaçak var’ başlığıyla haber yapan Cumhuriyet gazetesine 35 gün ilan kesme cezası verildi. Ceza tepkiyle karşılandı.Cumhuriyet’e “Boğaz’da...

Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı Altun’un çardağının yıkıldığını ‘Boğaz’da kaçak var’ başlığıyla haber yapan Cumhuriyet gazetesine 35 gün ilan kesme cezası verildi. Ceza tepkiyle karşılandı.

Cumhuriyet’e “Boğaz’da kaçak var” başlıklı, Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Kuzguncuk’ta vakıflardan kiraladığı araziye yaptırdığı şömine ve çardağın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekiplerince yıkılmasına ilişkin haber nedeniyle verilen ceza açıklandı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'na bağlı Basın İlan Kurumu (BİK) haber nedeniyle Cumhuriyet Gezatesi'ne ve cumhuriyet.com'a 35 gün süreyle resmi ilan ve reklamların kesilmesi cezası verdi. Basın İlan Kurumu’nun kararında “haberin gerçeği yansıtmadığı”, “kamu yararı olmadığı” öne sürülürken gazetenin “basının haber verme ve ifade özgürlüğünün sınırlarını aştığı” ifadelerine yer verildi.
GAZETECİLERE DAVA
Cumhuriyet, Altun’un Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi’nde yer alan ve Kuzguncuk’ta vakıflardan kiraladığı araziye “yol, şömine ve çardak gibi peyzaj düzenlemesi yaptırdığını” ve “bu yapıların İBB zabıta ekipleri tarafından yıkıldığını” haber yapmıştı. Haberin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı “terör örgütlerine hedef gösterme” suçlamasıyla muhabir Hazal Ocak, foto muhabir Vedat Arık, Sorumlu Yazıişleri Müdürü Olcay Büyüktaş Akça ve Yazıişleri Müdürü İpek Özbey hakkında soruşturma başlatılmıştı.

BirGün’e de 7 gün ceza

BirGün’ün 10 ve 16 Eylül 2019 tarihli Kızılay hakkındaki iki haberi, Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından 7 günlük ilan kesme cezasıyla cezalandırıldı.
Gazetede yayımlanan “Kızılay holdingleşti” başlıklı haber haber için iki günlük ilan kesme cezası verildi. Gazetenin basılı nüshasının manşetinde yer alan “Huzur hakkı adı altında ikinci maaş” ifadelerini gerekçe gösteren BİK, ‘huzur hakkı’nın maaş sayılamayacağını, bu nedenle haberde gerçeğe aykırı beyanda bulunulduğunu savundu. 16 Eylül 2019 tarihli, “Milyonluk ihale Menzil hayranına” başlıklı haberimiz nedeniyle de gazeteye 5 günlük ilan kesme cezası verildi.Haber için BİK’ten verilen cezada haberin hiçbir unsuru yalanlanmadı.

Kılıçdaroğlu: Haberin nesi yanlış?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu gazeteye verilen cezaya tepki gösterdi. “Haberin nesi yanlış?” diye soran Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı:
“Unutulmamalıdır ki, halkın haber alma hürriyeti vardır. Eğer, Cumhuriyet gazetesi bu haberi görmeseydi, işte o zaman basın etiği ve ilkeleri açısından gazetecilik görevini yapmamış, halkın haber alma hürriyetini ihlal etmiş olurdu. Bozacının şahidi, şıracı misali… Kimin danışmanlığını yapıyorsan yap ama önce kanuna, hukuka saygılı ol. Bir de çıktılar, gazete ve haberi yapan gazeteci arkadaşımız hakkında ‘terör’ soruşturması başlattılar. O da yetmedi şimdi de Basın İlan Kurumu üzerinden sopa göstermeye çalışıyor. Suçlu olmanın telaşıdır bu.”

Akşener: Üzerine iki kere düşünmeli

“Bağımsız ve özgür medya bir gün herkese lazım” diyen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Türkiye’de basın özgürlüğünün, AKP iktidarında ağır yaralar aldığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Ortaya çıkan yeni medya düzeni, medyayı, milletin değil, iktidarın sesi haline getirdi. Yapılan bir haberi beğenirsiniz, beğenmezsiniz. Hakkınızın yendiğine inanıyorsanız hukuki haklarınızı kullanırsınız. Ancak bunun yerine, devlet gücünü kullanarak ağır cezalar kesmek, demokrasiye zarar verir, adalet duygusunu yaralar. Basın İlan Kurumu tarafından Cumhuriyet gazetesine verilen ‘ilan kesme cezası’ bu yanlış uygulamaların son halkasıdır. Hele de cezanın sebebi, Basın İlan Kurumu’nun bağlı olduğu İletişim Başkanlığı’nın başındaki kişiyle ilgili haberlerse, üzerinde iki kez düşünmek gerekir. Hep vurguladım ve dedim ki; Saray kendi bürokrasisini üretir.”