Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

CUV yetmez SUV da gerek

5 yıl sonra Egea/Tipo Ailesi’ni yenileyerek, aileye Crossover (CUV) bir kardeş ekleyen Tofaş, 450 bin adetlik kapasitesinin ise ancak 250-300 bin adedini doldurabiliyor. Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, “Kapasite ancak yeni bir modelle dolabilir. Benim gönlümden geçen yeni model de tabi ki bir SUV” dedi.

TOFAŞ, geçen hafta pandemi sürecine rağmen 225 milyon dolarlık yatırımla yenilediği Egea/Tipo Ailesi’ni ve ailenin crossover (CUV) gövde tipindeki yeni üyesini tanıttı. Bu kapsamlı makyaj yatırımıyla birlikte mevcut Egea Ailesi’nin ömrü 2022 sonundan 2024 sonuna kadar uzarken, mevcut Doblo’nun normalde 2021’de bitecek üretimi ise 28 milyon Euro’luk yeni motor yatırımıyla 2022 sonuna taşındı. Yani Tofaş, Fiorino da dâhil elindeki modellerin mevcut kasayla üretim sürelerini uzatarak önemli bir avantaj elde etmiş oldu.
TOPLAM KAPASİTE 450 BİN
Ancak tüm bu gelişmelere rağmen 450 bin adetlik üretim kapasitesine sahip olan Tofaş, Egea Ailesi, Doblo ve Fiorino ile 2 yıldır bu kapasitenin yaklaşık 260 bin adedini doldurabiliyor. 2019’da 264 bin adetlik üretim yapan Tofaş, bu yıl sonunda da 240-260 bin adet arasında bir üretim bekliyor. 2021 yılına ilişkin üretim ve ihracat hedefini sorduğumuz Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, pandemi süreci nedeniyle öngörü yapmanın gerçekten zor olduğunu belirterek, “Biz planlamamızı ihracatın ve üretimin artacağına yönelik yapıyoruz. Aksi bir durum olursa güncelleriz, fakat şu anda hedefimiz bu seneki performansımızın bir miktar daha üzerinde bir üretim ve ihracat gerçekleştirmek” açıklamasını yaptı.
GÖNLÜMDEN GEÇEN SUV
Yani en iyi şartlarda Tofaş’ın 2021 yılında 300 bin adede yakın bir üretim yapması söz konusu. 150 binden fazla boş kapasiteye ilişkin hedefleri olup olmadığını sorduğumda ise Cengiz Eroldu, “Kapasite ancak yeni bir modelle dolabilir. Benim gönlümden geçen yeni model de tabi ki bir SUV” dedi. “FCA-PSA evliliğinden sonra kapasitenin yeni bir proje ile doldurulması gündeme gelebilir mi?” sorusuna ise Cengiz Eroldu şu cevabı verdi: “Bu Fiat Chrysyer (FCA) ile PSA evliliğinden bağımsız. Zaten kapasiteyi doldurmamız lazım. Benim zaten en büyük görevim o. Bu fabrika 2017 yılında 385 bin adet ile zaten Türkiye’de hâlâ en fazla üretim yapan fabrika unvanına sahip. Biliyorsunuz hayatta en büyük motivasyon kaynağı, başarı ve mücadeledir. Hepimiz ondan besleniyoruz. “

CUV’u biz geliştirdik
1 ayda prototip yaptık

EGEA/TIPO Ailesi’nin 4’üncü üyesi olan ‘Egea Cross’un Tofaş pazarlama ekibinin fikinden doğan bir araç olduğunu söyleyen Cengiz Eroldu, “Böyle bir araç yapabilir miyiz?’ tartışmalarından sonra Ar-Ge’de 1 ay içerisinde bir prototip çıkardık. Daha sonra FCA bunu bizden fazla sahiplendi ve onlarla beraber hızlı bir şekilde devam kararı aldık. Burada yine Ar-Ge gücümüzü kullandık. Ar-Ge’miz sayesinde belki de 1 sene sürece prototip aşamasını kısa sürede gerçekleştirdik. Ayrıca başka bir akıllı iş bunu mevcut yenileme içerisine sokmak oldu. Böylece bir yatırım ve maliyet avantajı elde ettik. Bu araç bizi en az 2015 yılındaki kadar heyecanlandırıyor. Egea Cross ile Türk tüketicisinin beğeniyle karşıladığı ve tercih ettiği CUV segmentine giriyoruz” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi