Daha ne kadar yanacağız

Daha ne kadar yanacağız
Manavgat, Gündoğmuş, Marmaris, Köyceğiz, Milas ve Hozat’ta yangınlara müdahale sürerken, Manavgat’ın Kalemler Mahallesi’nde bir çift evinde ölü bulundu. Can kaybı 7’ye yükseldi.Antalya’nın Manavgat ilçesinde beş gündür...

Manavgat, Gündoğmuş, Marmaris, Köyceğiz, Milas ve Hozat’ta yangınlara müdahale sürerken, Manavgat’ın Kalemler Mahallesi’nde bir çift evinde ölü bulundu. Can kaybı 7’ye yükseldi.
Antalya’nın Manavgat ilçesinde beş gündür süren orman yangınında Kalemler Mahallesi’nde bir çift evinde ölü bulundu. Fahri Yiğitokur ve eşi Alman asıllı Andrea Hartmann Yiğitokur’un ağır hasar gören evlerinde cansız bedenlerine ulaşıldı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Twitter hesabından yaptığı açıklamada Manavgat’taki yangında can kaybının yediye yükseldiğini belirtirken, “Yangından etkilenen 507 kişiden 497’si tedavileri tamamlanarak taburcu edildi. 10 kişinin tedavisi sürüyor” dedi.
111 YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI
Tarım ve Orman Bekir Pakdemirli, öğleden sonra Twitter üzerinden yangınlarla ilgili son durumu paylaştı. Son beş günde 111 yangının kontrol altına alındığını belirten Bakan Pakdemirli, üç ilde altı yangının devam ettiğini duyurdu.
MANAVGAT’IN 2 BÖLGESİNDE YANGIN SÜRÜYOR
Antalya’nın Manavgat ilçesinde çarşamba günü öğle saatlerinde dört farklı noktada başlayan ve beşinci gününe giren yangınları kontrol altına alma çalışmaları sürdürülüyor.
MSB MARMARİS’E 2 GEMİ SEVK ETTİ
Ekipler havadan ve karadan yangına müdahaleyi sürdürürken, alevlerin yoğunlaştığı Orhaniye ve Hisarönü mahallelerinde bazı yollar bir süreliğine araç trafiğine kapatıldı. Alevlerin söndürülmesinin ardından geçişe kontrollü olarak izin verildi.
Marmaris Belediyesi, yangın tehlikesi nedeniyle Marmaris-Datça yolu iki yönlü olarak ulaşıma kapatıldığını duyurdu.
Milli Savunma Bakanlığı da Turunç Mahallesi’nin tahliyesine destek için Aksaz Deniz Üs Komutanlığındaki iki çıkarma gemisinin bölgeye sevk edildiğini açıkladı.
MAZI MAHALLESİ YANDI
Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Beyciler Mahallesi’nde başlayan yangın, rüzgarın yön değiştirmesiyle önce Bodrum›a bağlı Mumcular Mahallesi›ne ardından Aşağı Mazı köyüne sıçradı. Yerleşim yerlerine yaklaşan alevler, bazı evleri tutuşturdu. İtfaiye ekiplerinin müdahalesi sürerken, vatandaşlardan bazıları botlarla denizden tahliye edildi.

ÇÖKERTME’YE ACİL UÇAK DESTEĞİ GEREKİYOR

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Çökertme Mahallesi’nde devam eden orman yangınlarının mahallenin etrafını saran ormanlık araziye kadar yayıldığını söyledi. Tokat, acil uçak desteği gerektiğini gün boyu defalarca dile getirdi, ancak uçaklar bölgeye uğramadı. Tokat, bir sonraki paylaşımında, “Ne yazık ki tüm çabalarımıza rağmen Çökertme yanıyor. Saat oldu ne helikopter var ne uçak… Yol kapanıyor derhal Çökertme’yi terk edin” ifadelerini kullandı. Sonrasında ise “Gelin şimdi ziyaret edin bakalım ne hale gelmiş güzelim Çökertme” sözleriyle isyan etti.

Yavru caretta carettalar yangının dumanından yönünü bulamadı

Antalya’da beş gündür devam eden orman yangınları, Kemer ilçesindeki Çıralı Plajı’nda yuvadan çıkan caretta caretta yavrularını yolunu şaşırttı. Yoğun dumanın ufku kaplamasıyla, gün ışığını fark edemeyen yavrular yönlerini bulamadı.
Sabah gün doğumuyla birlikte 33 no’lu yuvayı açmak için sahile giden görevliler yaklaşık 20 dakika boyunca tan yerinin duman bulutu arkasından çıkmasını bekledi.
Daha sonra yuvayı açan görevliler 70 yumurta bulurken, bunlardan 40’ının denizle buluşmasını sağladı. Yuvada sıkışan 12 yavru ise kontrollü şekilde çıkarıldı. 12 yavru bir süre dışarıda durduktan sonra yönlerini bulup denize ulaşamayınca görevliler tarafından toplandı. Yavruların bir süre gözetim altında tutulacağı ve tekrar aynı noktaya denize ulaşmaları için bırakılacağı belirtildi.

HAVADAN MÜDAHALE ÇOĞALMALI

Orman yangınıyla mücadele eden Marmaris’te Belediye Başkanı Mehmet Oktay, “Çok acil olarak, havadan müdahale derhal hızlanmalı ve çoğalmalı” çağrısı yaptı.
Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, “Ben buradan çok acil olarak, ama çok acil olarak bir çağrıda bulunmak istiyorum. Lütfen, sayın yetkililer bizi duyun. Havadan müdahalelerin derhal hızlanması ve çoğalması gerekiyor. Başka türlü bunun önüne geçebilmemiz mümkün gözükmüyor. Marmaris bir tane” açıklaması yaptı.

CEHENNEMİ YAŞIYORUZ, KARADAN MÜDAHALE İMKANSIZ

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Mazı ile Çökertme arasındaki bölgede devam eden orman yangınlarına ilişkin Twitter hesabında bir video paylaştı. “Burada cehennemi yaşıyoruz. Artık ne yapacağımızı şaşırdık. Yamaçlar cayır cayır yanıyor” diyerek paylaştığı videoda Aras şunları söyledi:
“Burada zaten karadan müdahale imkansız. Hiçbir şey yapamazsınız. Burada ancak uçak ve helikopter müdahalesi olabilir ama onun için de geç kaldık. Yapabileceğimiz tek şey meskun mahalleri korumak. Ağaçları, ormanları koruyamıyoruz.”

AB’den Türkiye’ye yangın söndürme uçağı desteği

AB, Türkiye’ye yangın söndürme uçağı desteğinde bulunuyor. Hırvatistan’dan 1, İspanya’dan 2 Canadair uçağının gönderilmesi için harekete geçildi. AB Komisyonu üyesi Lenarcic, “Daha fazla yardım sağlamaya hazırız” dedi.
AB Komisyonunun kriz yönetiminden sorumlu üyesi Janez Lenarcic, AB’nin bu zor zamanlarda Türkiye ile tam dayanışma içinde olduğunu belirterek, “Daha fazla yardım sağlamaya hazırız” dedi. Talebin Türkiye’den geldiğini belirtti. Lenarcic, Twitter hesabından yardıma gelen uçakların fotoğraflarını da paylaştı. Fotoğrafa göre yardıma gelen uçaklar THK’nın “antika” denilerek kullanılmayan uçaklarının aynısı.

Şahan Gökbakar’dan ’havadan müdahale şart’ isyanı

Marmaris’te alevler ünlü komedyen Şahan Gökbakar’ın evine kadar yaklaştı. 2 gündür yangın bölgesinden yetkililere seslenen Gökbakar, “Müdahale olmazsa yangın büyüyecek” uyarıları yaptı. Müdahalenin yetersiz kalmasıyla yangın büyüdü. Yangın söndürme çalışmalarına katılan ünlü komedyen, “Göze göre göre yola atladı, mahşer yerine döndü. Buraya acil müdahale lazım. Buraya havadan müdahale şart. Burada insanların hepsi çaresiz. Biz Türkiye Cumhuriyeti’yiz bu kadar olmasın ya. Rica ediyorum. 2-3 uçak burayı söndürür ama buralar yanacak” diye isyan etti. İstanbul’dan bölgeye kendi çabasıyla “yangın topu” getirten Gökbakar ufak çaplı yangınları söndürdüklerini belirtti.
Şahan Gökbakar ilerleyen saatlerde uyarılarının ardından yardımın geldiğini açıkladı. 3 helikopterin yangına müdahale ettiğini bildiren Gökbakar, “Müdahale geldi teşekkür ederiz ama devam etmesi lazım” dedi.