DAHA NE OLSUN…

Geçen yıldan farklı bir Fenerbahçe her geçen hafta ortaya çıkıyor. Oyun planı olan, farklı sistemler uygulayabilen ama bunlardan daha önemlisi kendisine güvenen ve sonuna kadar galibiyet isteyen bir takıma dönüşüyor. Antalya maçını Pereira ve Szalai üzerinden anlatmak mümkün. Pereira yaptığı hamlelerle, Szalai ise 90 dakika hem defansta hem ofansta verdiği mücadele ve seyirciyle paylaştığı hırsla maçın öyküsünü yazan isim oldu.

Aslında ilk 11’i görünce eski bir atasözü aklıma geldi. “Kış kışlığını yapacak, kuş kuşluğunu…” Orijinal halini bilirsiniz elbet). Evet kuş kuşluğunu yapar Pereira da Pereira’lığını…Sürpriz değil. Mesut’un kesilmesi tam ona yakışır bir hareket. Yedekler arasında görmesek sakat diyeceğiz ama anlıyoruz ki Hoca’nın tercihi. Kendisi maç öncesi Mesut Özil’i Perşembe günü oynanacak Avrupa Kupası maçına sakladığını söyledi ama kaç kişi inandı bilemem. Pelkas, İrfan Can ve hatta Mert Hakan’ın bile yokluğunda Mesut Özil’i Avrupa Kupası maçına saklamayı makul kabul etmek mümkün elbet.
Mesut’un yerinde son maçın kahramanı genç Muhammed’in olması da işin bir başka cilvesi. Muhammed’i kazanmak için Mesut’u kesmek de tam Pereira kışlığı.
Elbette Hoca’ya da haksızlık etmeyelim, bu kadar sakat arasında bir 11 çıkarmak bile ayrı bir marifet tabii.
İdeal görünen tek hat 3’lü savunma; Sağ stoper Tisserand, göbekte Kim, sol stoperde Szalai. Sanırım bu üçlüyü uzun süre ilk 11‘de göreceğiz.
Fenerbahçe önde baskı yaparak başladı maça. Biraz da Antalya’nın topu bırakmasıyla da oyunun hakimi oldu. Defans üçlüsü ileri derin toplarla pozisyon üretmeye çalışırken Ferdi ve Osai de kanatlardan atak yaptı. Sosa ve Gustavo merkezden hücum denemeleri yaptılar ancak pozisyon üretmekte zorlandılar. Samatta’nın bu konuda yardımcı olduğunu söylemek zor.
Antalyalı futbolcular ise topu Fenerbahçe’ye bıraktıktan sonra özellikle kanatlardan hızlı çıkarak pozisyon aradı. Geriden mutlaka paslaşarak çıkma isteği zaman zaman Fenerbahçelilerin kalabalık baskısıyla karşılaşınca top kayıplarına ve riskli pozisyonlara neden oldu.
Bu sene önceki sezondan farklı olarak Fenerbahçe gerçek baskı yapıyor. Bir topa iki hatta üç oyuncu ile baskı yapınca sonuç almak mümkün oluyor. Bu yöntemle Antalya’nın özellikle kanatlardan çıkmasına pek fazla izin vermediler, baskı yaparak hayli top kaptılar.

Benzer bir baskıyla 26. dakikada Fenerbahçe aradığı pozisyonu ve Gustavo’nun uzaktan vuruşuyla da golü buldu ama yan hakemin faul bayrağıyla gol verilmedi ancak karar tartışmaya çok açıktı.
Golsüz biten ilk yarı kısmen Ersun Yanal’ın istediği gibi, kısmen Pereira’nın planladığı gibi oldu.
Fenerbahçe baskı yaptı, top kaptı, oyuna hakim oldu ama pozisyon üretemedi. Mesut Özil’in yokluğu hissedildi ya da etkili bir santraforun. Antalyalı oyuncular ise Fenerbahçe’ye pozisyon vermedi ama kendileri de istedikleri kadar pozisyon bulamadı.
Fenerbahçe ikinci yarıya çok daha tempolu başladı. Szalai, Ferdi, Osai ve Muhammed’in paslaşmaları pozisyonlar üretilmesini sağlarken 55. dakikada Osai’nin şutunu kaleci son anda çelebildi, hemen ardından gelen kornerde Kim’in vuruşunu da Antalya defansı çizgi üzerinden çıkardı.

  1. dakikada gençler Muhammed ve Osai çıkarken yerlerini Mesut ve Valencia aldı, Sosa ise yerini Zajc’a bıraktı.
    Bu değişikliklerden sonra Fenerbahçe oyunu tamamen rakip yarı sahaya yıktı. Ancak beklenen gol gelmeyince Pereira bir hamle daha yaptı. Serdar Aziz’i geriye alırken Ferdi’yi çıkarıp yerine Szalai’yi kanatta ileri sürdü. O dakikadan sonra Szalai gol aramaya başladı. Boffin son anda dokunmasa güzel bir kafa vuruşuyla golü de buluyordu.
  2. dakikada Antalya maç boyu aradığı fırsatı buldu, aynı pozisyon içinde üç kere kaleye vurdular ancak gol bulamadılar. Devamında gelen pozisyonda Samatta sol ilerde topla buluştu, içerde bekleyen Arda’ya pas verdi, rakip Arda’yı düşürünce top Zajc’ın önüne düştü. Onun düzgün vuruşu Fenerbahçe’nin ilk golü olarak ağlara gitti.
    Golden sonra o ana kadar vakit çalmak için her türlü numarayı yapan Boffin dahil tüm Antalyalı oyuncuların ileri çıktığını gördük. 93. Dakikada ceza sahası içinde kaleci Altay’dan dönen topu Naldo tamamlamak istedi, top Szalai’nin koluna çarptı. Dönen topta Valencia ve Mesut hızlı çıkıp Antalya defansını boş yakaladılar. Mesut’un pasında Valencia ikinci golü attı.
    Topun Szalai’nin koluna çarptığı pozisyon için Antalyalılar itiraz etti ancak yapılan VAR incelemesinde penaltıya hükmedilmeyince Fenerbahçe maçı iki farkla aldı. Pozisyonda VAR’daki Fırat Aydınus tarafından topun Szalai’nin koluna değil omuz ile pazu arasına çarptığı, topla oynamadığı değerlendirmesi yapıldı. Ayrıca pozisyonda top Szalai’ye doğru giderken iki Antalyalı oyuncunun ofsayt olduğu da belirlendi.
    Fenerbahçe tüm eksiklerine, yapılamayan transferlere rağmen üç resmi maçta gol yemeden üç galibiyet aldı. Üstelik geleceğe yönelik umut veren bir oyunla. Daha ne olsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ümit Sezgin Arşivi