Dahilerin eserlerindeki sır çözüldü

Son Güncellenme Tarihi: Mart 30, 2023 / 13:29

Yapılan yeni bir araştırma Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli ve Rembrandt gibi sanatçıların tablolarını yaparken kullandığı gizli içeriği ortaya çıkardı.

Nature Communications adlı bilimsel dergide yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, yağlı boya ile yapılan tablolarda bazı türde proteinlere rastlandı. Rönesans döneminde etkili olan sanatçılarından, özellikle “yumurta sarısını” bilinçli bir şekilde kullandığı ortaya çıktı.

CNN’in haberine göre çalışmada yer alan yazar Ophélie Ranquet, “Sanatçılarının boyaları nasıl elde ettiğine dair elimizde çok az bilgi vardı ve bu anlamda derin bir bilimsel çalışma yapılmamıştı. Yapılan yeni araştırmalara göre, boyaya ilave edilen az miktardaki yumurta sarısı ile inanılmaz işler başarabilirsiniz» dedi.

Yumurta sarısının, sanat eserini hem estetik açıdan etkilediği hem de eserin zamana karşı direnmesinde büyük rol oynadığı ortaya çıktı.

Yağlı boya her ne kadar renk geçişleri ve renklerin yoğunluğu için başarılı olsa da yağlı boya ile yapılan tablolar ışığa maruz kaldığında zarar görebiliyor.

Yumurta sarısı içinde bulunan antioksidanlar sayesinde tablonun eskimesini ve oksitlenmesini geciktiriyor.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top