DANIEL CRAIG’DEN “007”YE VEDA : “ÖLMEK İÇİN ZAMAN YOK”

İngiliz MI6 ajanı James Bond’un son macerası “Ölmek İçin Zaman Yok” (No Time to Die), 1 Ekim’de vizyona girdi. Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de vizyona girmesi merakla beklenen bu son “007” seyirliği için ise, İngiltere Kraliyet Ailesi fertlerinin de katıldığı görkemli bir gala, geçtiğimiz günlerde Londra’da Royal Albert Hall’da gerçekleştirildi. Galler Prensi Charles ve oğlu Prens William ise,  gösterim sonrasında filmin oyuncularına yakın ilgi gösterdi...

Sinema tarihinin en uzun soluklu ajanı James Bond karakterine, beyaz perdede nice starlar hayat verdi. Bunlar arasında, her zaman akılda kalan ve ilk James Bond karakterine hayat veren, İskoç aktör Sean Connery olmuştur. Bu kervana katılan altıncı Bond ise, İngiliz aktör Daniel Craig oldu.

ÜZERİNDE GÜNEŞ BATMAYAN İMPARATORLUĞUN MI6 AJANI “007”

Bir zamanlar üzerinde güneş batmayan imparatorluk İngiltere’nin, dış dünyayla mücadele etmek  için kurulmuş istihbarat örgütü MI6 binbaşısı “007” James Bond, Ian Fleming’in aynı isimli romanından sinemaya uyarlanmış bir karakter. Diğer yandan James Bond serisi, her daim aksiyon sinemasının baş yapıtı olabilecek örnekler çıkardığı gibi; Bond karakteri zarafeti ve romantik tarzıyla, hoyrat dünyamızın casusları arasında, geçmişten bugüne ayrıcalıklı bir yer edinmiştir.

KRALİYET AİLESİNİN KATILIMIYLA YAPILAN GALA

İngiliz MI6 ajanı James Bond’un son macerası “Ölmek İçin Zaman Yok” (No Time to Die), 1 Ekim’de vizyona girdi. Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de vizyona girmesi merakla beklenen bu son “007” seyirliği için ise, İngiltere Kraliyet Ailesi fertlerinin de katıldığı görkemli bir gala, geçtiğimiz günlerde Londra’da Royal Albert Hall’da gerçekleştirildi. Galler Prensi Charles ve oğlu Pres William ise,  gösterim sonrasında filmin oyuncularına yakın ilgi gösterdi...

Bu son James Bond macerasının gerek çekimleri gerekse de vizyona girmesi, küresel cehennemin yeni ismi olan Covid-19 nedeniyle gecikti. Bu süreçte filmin yönetmeni de değişti ve yönetmenlik koltuğuna aynı zamanda yapımcı da olan ve  “Sin Nombre” (2009), “Beasts No Nation” (2015) ve senaryosunu yazdığı “It” (2017) gibi filmlerle tanınan Cary Joji Fukunaga oturdu.

James Bond serisinin yapım haklarını Eon Production elinde bulunduruyor. “007 James Bond”   serisinde, ana karakter James Bond'u bugüne kadar 6 aktör canlandırdı. Serinin filmleri dışında bir James Bond parodisi olan 1967 yapımı “Casino Royal” isimli filmde ise, David Niven “007” karakterini canlandırmıştır.

BOND KARAKTERİNİ CANLANDIRAN OYUNCULAR

Bu karakteri serinin başlangıcından günümüze Sean Connery  (1962–67, 1971 yıllarında); George Lazenby (1969 yılında); Roger Moore (1973–85 yıllarında); Timothy Dalton (1987–89 yıllarında); Pierce Brosnan (1995–2002 yıllarında) ve Daniel Craig (2006’dan günümüze) canlandırmıştır. Bu karakterlerin arasına ilk kez bir kadın 007 karakteri olan Nomi (Lashana Lynch), son film “Ölmek İçin Zaman Yok” da, Daniel Craig’den rol çalmaya çalışarak yeni “007” olarak dahil olsa da; kendi rızasıyla ünvanını James Bond’a geri verir.

Filmin konusunu spoiler vermemeye çalışarak kısaca anımsatalım. James Bond, aktif hizmetten ayrılmış ve Jamaika’da sakin bir hayatın keyfini sürmektedir. CIA’den eski dostu Felix Leiter, yardım için kendisine başvurunca huzurlu yaşamı kısa sürer. Kaçırılan bir bilim insanını kurtarma görevi, beklenilenden daha tehlikeli bir hal alır. Bond, tehlikeli yeni teknolojilerle silahlanmış, gizemli bir kötü adam olan Luyitsifer Safin’in (Rami Malek) peşine düşer. Bond’un bilmediği ise, 5 yıl ayrı kaldığı sevdiği kadın Madeleine (Lea Seydoux) ve Luyitsifer’in bir geçmişleri olduğudur.

JAMES BOND’UN ANA KARAKTERLERİ

James Bond filmlerinde aşina olduğumuz, 007 dışındaki diğer ana karakterler M (MI6 direktörü), Q (MI6 teknoloji bölümü çalışanı), M’in asistanı ve James Bond’a platonik boyutta aşık olan Moneypenny, öne çıkan karakterlerdir. Bond filmlerinin alematifarikası olan birbirinden yetenekli ve çekici Bond kızlarını da unutmamak lazım...

ÖLMEK İÇİN ZAMAN YOK FİLMİNDE KADIN “007” !

James Bond’un son versiyonu “Ölmek İçin Zaman Yok” sürprizlere de açık. 007 bir süredir, aktif hizmetten ayrıldığı için M (Ralhp Fiennes),  onun boşluğunu yeni ve siyahi bir kadın olan Nomi ile doldurmuştur. Bu arada Madeleine ile de büyük aşk yaşamakta olan emekli Bond, geçmişiyle hesaplaşmak için sevdiği kadının teşvikiyle İtalya’da yaptığı bir mezar ziyaretinde, “Spectre” örgütü tarafından öldürülmek istenir. 2015 yılı yapımı Bond serisi filmin isminin de “Spectre” olduğunu anımsatalım bu arada... Madeleine’in geçmişini öğrenememiş olan Bond, güvenini kaybederek onu terkeder. 5 yıl sonra yeniden bir araya geldiklerinde ise, Madeleine’in artık küçük ve güzel bir kızı vardır...

James Bond’un serisinin son filmi “Ölmek İçin Zaman Yok”, koltuğuna gömülüp beyaz perdenin büyüsüne kapılmaktan mutluluk duyan seyirciler için, aksiyon türünün vaatleriyle dolu bir film. Şüphesiz bu yeni filmin de, pek çok Bond filminde olduğu gibi yaratıcı ve keyifli bir jenerik bölümü var. Bond filmlerinin jenerik sanatının en iyi örneklerinden olduğunu söylersek abartı sayılmamalı. Diğer yandan filmin öne çıkan artılarının başında yine film müziklerinin geldiğini ve Hans Zimmer’in imzasının olduğunu belirtirken; "No Time to Die" şarkısını ise Billie Eilish ve yapımcı kardeşi Finneas O'Connell’ın yazdığını ve Eilish’in seslendirdiğini anımsatalım. Daha öne vurguladığımız gibi, kadın bir “007” provasının yapıldığı bu film, gelecekte efsanevi ajan James Bond’un da kaderini belirleyecek gibi görünüyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bülent Vardar Arşivi