Danıştay İletişim Başkanlığı’ndan savunma istedi

Danıştay İletişim Başkanlığı’ndan savunma istedi
Danıştay 10’uncu Dairesi, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) ve Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası’nın (DİSK Basın-İş), 14 Aralık 2018 tarihli Basın Kartı Yönetmeliği’nin bir maddesinin tümü, beş...

Danıştay 10’uncu Dairesi, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) ve Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası’nın (DİSK Basın-İş), 14 Aralık 2018 tarihli Basın Kartı Yönetmeliği’nin bir maddesinin tümü, beş maddesinin de bazı bentlerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açtığı davada, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan oy birliğiyle savunma istedi.
Basın Kartı Yönetmeliği’nde sarı basın kartlarının turkuaz basın kartına çevrilmesi değişikliğiyle çok sayıda gazeteci basın kartını kaybetmiş ve bunun üzerine gazeteciler düzenlemeyi yargıya taşımıştı. Danıştay 10’uncu Dairesi de başvuruyla ilgili 12 Mayıs 2020 tarihinde verdiği ilk kararda, bir maddedeki bir bendin yürütmesini durdururken, diğer maddelere ilişkin yürütmeyi durdurma taleplerini reddetti.
“YILAN VE YALAN HİKAYESİ”
İletişim Başkanlığı’ndan savunma istenmesini ANKA Haber Ajansı’na değerlendiren ÇGD Genel Başkanı Can Güleryüzlü, basın kartlarıyla ilgili yılan ve yalan hikayesine dönen bir süreç yaşandığını belirterek, “Bu işin bu kadar uzamasının tek nedeni, basın özgürlüğünü adeta hasım gören Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’dur. Basın kartlarını gazetecileri tehdit aracı haline dönüştürmek için yönetmeliği, ‘yenileme’ adı altında hukuka aykırı şekilde keyfi hükümlerle dolduran, Danıştay’da açtığımız davada haksız olduğu ortaya çıkan Fahrettin Altun, geçen Mayıs ayında hukuku adeta arkadan dolanarak diğer bir ifadeyle hile yaparak yönetmelikte yürütmesi durdurulan maddeleri tekrardan değiştirme yoluna gitmişti” dedi.