Danıştay İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmaya yol verdi TBMM niye var

Danıştay İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmaya yol verdi TBMM niye var
Danıştay, İstanbul Sözleşmesi’nin Türkiye tarafından feshedilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı’nın iptali ve yürütmeyi durdurma talebini reddetti. İYİ Parti lideri Meral Akşener tarafından yapılan başvuru, Danıştay...

Danıştay, İstanbul Sözleşmesi’nin Türkiye tarafından feshedilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı’nın iptali ve yürütmeyi durdurma talebini reddetti. İYİ Parti lideri Meral Akşener tarafından yapılan başvuru, Danıştay 10’uncu Dairesi tarafından ikiye karşı üçi oyla reddedildi. Başkan Yılmaz Akçıl, Üye Metin Arıtı ve Üye Lütfiye Akbulut talebin reddi yönünde oy kullanırken Danıştay üyeleri İbrahim Topuz ve Ahmet Saraç karara katılmayarak şerh koydu.
CUMHURBAŞKANI’NIN YÜRÜTME YETKİSİNE ATIF
Danıştay kararında, “Yasama organının milletlerarası andlaşmalara ilişkin yetkisinin andlaşmanın onaylanmasını bir kanunla uygun bulmaktan ibaret olduğu, bu kanunun tek hukuki sonucunun, Cumhurbaşkanına bir takdir yetkisini kullanma imkanını vermek olduğu, Cumhurbaşkanının yürütme yetkisi dahilinde bulunduğu görülmektedir” denildi.
Kararda, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 3. maddesi’nin 1. Fıkrası’nda yer alan ibarenin Anayasaya aykırı olmadığı belirtildi.
Danıştay kararında, Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin 80’inci maddesinde, tarafların Avrupa Konseyi Genel Sekreteri’ne yapacağı bir bildirimle bu sözleşmeyi feshedebileceği hükmünün yer aldığı da ifade edildi.
ŞERHLERDE TBMM’NİN YASAMA GEREĞİNE ATIF
Çoğunluk kararına katılmayan Danıştay Üyesi İbrahim Topuz ise muhalefet şerhinde, Cumhurbaşkanı’nın sözleşmeden çekilme yönünde karar alması için TBMM tarafından kanun çıkartılması gerektiğine dikkat çekti. Topuz, “TBMM’nin uygun bulma kanunu uyarınca onaylanarak yürürlüğe giren bir milletlerarası andlaşmanın feshi, ancak TBMM’nin uygun bulma kanunu yürürlükten kaldırması veya sona erdirmeyi uygun bulduğuna ilişkin yeni bir kanun çıkarması sonrasında alınacak bir Cumhurbaşkanı kararı ile mümkün olabilecektir” görüşünü savundu. Sözleşmenin onaylanmasına ilişkin (6251 sayılı) kanunun TBMM tarafından yürürlükten kaldırılmadığını, sözleşmenin sona erdirilmesinin uygun bulunduğuna ilişkin yeni bir kanun da çıkarılmadığını hatırlatan Topuz yürütmeyi durdurma kararı alınmasını savundu.
Danıştay Üyesi Ahmet Saraç da şerhinde, “Yetkide ve usulde paralellik ilkesi gereğince, bir işlem hangi usule uyularak tesis edilmişse aynı usule uyularak geri alınması, kaldırılması veya feshedilmesi gerekmektedir” kaydını koydu.

Bıkmadan, usanmadan, yılmadan…

İstanbul Sözleşmesi’nin iptali kararının durdurulması talebinin Danıştay tarafından reddedilmesine siyasiler tepki gösterdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısıi Gamze Akkuş, Twitter paylaşımında, “Bıkmadan, usanmadan, yılmadan İstanbul Sözleşmesi yaşatır demeye ve sözleşme için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.
Tepki gösteren bir başka isim ise CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü oldu. Süllü paylaşımında, “’Anayasa ve TBMM’ye rağmen karar alırım’ diyen tek adam, kadınların geleceği hakkında karar veremez” dedi.
‘SÖZLEŞME ÇOCUKLARI DA KORUR’
CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen ise tepkiye neden olan ‘Elmalı davası’ kararını hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:
“İstanbul Sözleşmesi sadece kadınları değil: Çocukları da korumaktadır. Tam da 2 çocuğumuzu taciz edenlerin serbest bırakıldığı Elmalı davası ile aynı gün Danıştay, İstanbul Sözleşmesi kararının durdurulması talebini reddetti. Siz kimden yanasınız? Çocuklardan mı tacizcilerden mi?”