Danıştay Soylu'ya dur dedi

Danıştay Soylu'ya dur dedi
Polisin müdahale ettiği toplumsal olaylarda vatandaşların cep telefonuyla video çekmesinin engellenmesine dair emniyet genelgesi yargıdan döndü. Danıştay 10. Dairesi, genelgenin yürütmesini oy birliğiyle durdurdu. Kararda, söz...

Polisin müdahale ettiği toplumsal olaylarda vatandaşların cep telefonuyla video çekmesinin engellenmesine dair emniyet genelgesi yargıdan döndü. Danıştay 10. Dairesi, genelgenin yürütmesini oy birliğiyle durdurdu. Kararda, söz konusu genelgenin haberleşme hürriyeti ile basın hürriyetini kısıtlayıcı nitelikte olduğu belirtildi. Temel hak ve hürriyetlerin yalnızca kanunla sınırlandırılabileceği vurgulandı.

Kararda şu ifadelere yer verildi:
“Söz konusu genelge ile getirilen düzenlemelerin temel hak ve hürriyetlerden olan haberleşme hürriyeti ile basın hürriyetine yönelik kural ve sınırlamalar getirildiği anlaşılmıştır. Bu haliyle yasa organının tasarrufu niteliğindeki kanun yerine, yürütme organına dahil Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından genelge niteliğinde bir düzenleme ile temel hak ve hürriyetlere sınırlama getirilmesinde Anayasa’ya uyarlılık bulunmamaktadır.”

Yürütmenin durdurulması kararıyla artık genelge uygulanamayacak. Danıştay 10. Dairesi, genelgenin iptal istemini ise daha sonra karara bağlayacak.