Danıştay üyeleri: İmamoğlu görevden alınamaz

Danıştay üyeleri: İmamoğlu görevden alınamaz
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun aldığı cezanın onanması durumunda İmamoğlu’nu açığa alacağını söyleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya Danıştay üyelerinden yanıt geldi. Habertürk yazarı Bülent Aydemir, Danıştay...

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun aldığı cezanın onanması durumunda İmamoğlu’nu açığa alacağını söyleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya Danıştay üyelerinden yanıt geldi. Habertürk yazarı Bülent Aydemir, Danıştay üyeleriyle konuştuğunu anlattı, “Konuştuklarımın tamamı İmamoğlu hakkında karar kesinleşse dahi görevden alınamayacağını söylüyor. Çünkü hakaret suçu, belediye başkanlığına engel teşkil etmiyor” diye yazdı.

Yazısında İmamoğlu’nun açığa alınmasına dayanak yapılabilecek kanun maddelerini detaylı inceleyerek anlatan Aydemir şöyle yazdı:
“İmamoğlu kararı istinaf ve Yargıtay’dan dönebilir veya onanabilir. Bu durumda dahi, İçişleri Bakanı’nın Danıştay’a başvurusundan görevden el çektirme diye bir karar çıkmaz. Danıştay’dan kiminle konuştuysam aynı yorumda bulundu. Bu nedenle ben farklı bir karar beklemiyorum. İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı cezası kesinleşsin ya da kesinleşmesin tamamlayacak gibi görünüyor.”

YSK temsilcisi Öztürk, YSK Başkanı’na katılmadı
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun olası cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda konuşan YSK Başkanı Muharrem Akkaya’nın “Hüküm kesinleşirse seçilse dahi mazbatasını vermeyiz” sözleri tartışılırken Kurul temsilcisi Mustafa Öztürk de konuştu. Kazanan adayın daha sonra hükümlü hale gelmesi durumunda mazbatanın ikinci adaya verilemeyeceğini söyleyen Öztürk, “Yasak gelirse iki ayrı senaryo üzerinden süreç yürüyecek” dedi.

İlk senaryoda siyasi yasak kararının ilk tur seçiminden sonra geldiğini varsayan Öztürk, bu durumda üçüncü sıradaki adayın ikinci turda yarışmak için başvurusunun bekleneceğini söyledi.

İkinci senaryonun ikinci tur hakkında olduğunu bildiren Öztürk, kazanan adayın yasaklı hale gelmesi durumunda seçimlerin iptal olacağını ve yeniden aday belirleneceğini belirtti.