Dedelerden itiraz var

Dedelerden itiraz var
Torba teklifin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmelerinde Alevi dernek ve federasyonlarının temsilcilerinin görüşleri de dinlendi. Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Haydar Baki Doğan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin...

Torba teklifin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmelerinde Alevi dernek ve federasyonlarının temsilcilerinin görüşleri de dinlendi. Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Haydar Baki Doğan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) cemevlerini ibadethane olarak tanımladığını, bu tanımın yasalara eklenmesi halinde sorunun çözülmüş olacağını söyledi.

AİHM kararlarını dikkate alarak elektrik ve su paralarını zaten 15 yıldır ödemediklerini belirten Doğan, “Toplumun ibadetine açık olan yerlerin elektrik, su giderlerini Diyanet öder. Böyle olduğu için biz elektrik su paralarını zaten ödemiyoruz. Faturalar geliyor, itiraz eden ödemiyor” dedi.

Doğan, AK Parti’nin yeni getirdiği teklifle cemevlerinin elektrik giderlerinin artık Diyanet İşleri yerine Kültür Bakanlığı tarafından ödeneceğini, bu maddenin yasalaşması halinde cemevlerinin fiilen ibadethane olmaktan çıkarılıp kültür merkezine dönüştürüleceğini savundu.

Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Haydar Baki Doğan, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Sekreteri İsmail Ateş ve Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Cemal Fırat TBMM’de görüşlerini aktardı.

“BU ÇORBAYA BU DUA YETER”
Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Cemal Fırat da cemevlerinin Alevilerin ibadethanesi olduğunu belirterek, “Cemevleri kültürel miras, kültürevi gibi algılanmaya çalışılıyor. Biz eşit yurttaş olarak görülmek istiyoruz. Dedelere maaş verilmesine de karşıyız” dedi. Alevi temsilcileri Doğan ve Fırat’ın sözlerine AK Parti milletvekilleri, “Reform niteliğinde yenilik yapıyoruz, yine de eleştiriliyoruz. Teşekkürü hak ediyoruz” yanıtı verdi.

Başkan Fırat ise bu eleştirilere “Sizleri alkışlamak isterdik. Bir Alevi dedesi talibin evine gider. Talip sofraya sadece çorba getirir, dededen dua ister. Dede, ‘Allah kabul etsin!” der. Talip, ‘Dedem duanın hepsi bu kadar mı?’ deyince dede, ‘Bu çorbaya bu dua yeter’ der” sözleriyle karşılık verdi.

KANUNİ RÜŞVET GİRİŞİMİ
CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu ise “Kanun teklifi, Alevi toplumuna cemevleriyle ilgili ekonomik külfetleri devlete yüklerken, karşılığında cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmediğini Alevi topluluğunun sineye çekmesini isteyen bir tür kanuni rüşvet girişimidir” dedi.