Deftere yazdık hesabı sorulacak

Son Güncellenme Tarihi: Aralık 6, 2022 / 08:31

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, Meclis Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında, 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’ni görüşmek üzere toplandı. Hükumet adına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın sunumuyla başlayan görüşmelerde muhalefet hükümete sert eleştiriler yöneltti.

TBMM’de yapılan 2023 yılı bütçe görüşmelerinde kürsüye çıkan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bütçe görüşmeleri için Meclis’e gelmemesini eleştirdi. Kılıçdaroğlu, “Seçilen bir cumhurbaşkanının gelip bütçesini savunmaması parlamentoya saygısızlıktır” dedi. Konuşmasının devamında devlet harcamalarının keyfi yapılamayacağını belirterek, “Devlet dediğiniz kurum liyakatla yönetilir. Devlet, bir kişinin iradesi ile yönetilmez” ifadelerini kullandı.

‘İKİ TÜRKİYE’ VURGUSU
Türkiye’de iktidar tarafından ikili bir yapının oluşturulduğunu ileri süren Kılıçdaroğlu, “Biri saray ve şürekasının, beşli çetelerin yaşadığı Türkiye. O Türkiye’de her şey var. Masalar dolup taşıyor. Ejder meyveler var. Pudracılar var, baronlar var” dedi. Bu düzenin yarattığı “İkinci Türkiye’de ise yaşam mücadelesi, milyonlarca yoksul, hatta aç insan ve borçlarını ödeyemediği için intihar edenler” olduğunu savunan Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara geldiklerinde, “Türkiye’yi sadakaya bağlama programını yırtıp atacaklarını” dile getirdi.

UYUŞTURUCU VE KARA PARA
AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin kabul oylarıyla çıkarılan yedi kanun aracılığıyla Türkiye’ye uyuşturucu kaçakçılarının paralarının getirildiğini öne süren Kılıçdaroğlu, “Dünyanın en aşağılık insanları uyuşturucu kaçakçılarıdır. Uyuşturucu insan onurunu yok eder. Uyuşturucu baronları öldürerek zenginleşirler. Kazandıkları parayı sisteme sokmaları lazım. Bankaya yasal dayanağınız yoksa yatıramazsınız, başınız belaya girer” dedi.

MASAK DEVRE DIŞI BIRAKILDI
“Saray ve şurekası ülkeyi batırınca, para peşinde koştu. Düzgün kimse yatırım yapmayınca kap karanlık bir şeye izin verdiler. Koca Türk devletini mafya bozuntularına çamaşırhane yapanların Allah bin belasını versin.” ifadelerini kullanan ana muhalefet partisi lideri, yaşananlara müdahale eden MASAK’ın (Mali Suçları Araştırma Kurulu) devre dışı bırakıldığını iddia etti.

Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin gri listeye alındığını belirterek, “Bu ülkeye sadece para mı girdi? Hayır. Uyuşturucu parası sahibini de getirdi” ifadelerini kullandı.

BAKAN SOYLU’YA SORULAR
Kemal Kılıçdaroğlu, “Cumhuriyet tarihinin en büyük uyuşturucu operasyonu” olduğu bizzat İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından dile getirilen soruşturmada nasıl olup da tüm zanlıların serbest kaldığı ve iddianameden çıkarılan sanıkların Soylu’nun oğlu ile ne bağlantısı olduğu sorularını gündeme getirdi. Türkiye’ye tonlarca uyuşturucu geldiğini belirten Kılıçdaroğlu, AK Parti grubunun olduğu bölüme dönerek, “Tonlarca uyuşturucu geliyor ya. Sınırları yolgeçen hanına çevirdiniz. Kimi yakalıyorsunuz? Torbacıyı. Sorun torbacı da değil, onları kullananlar da. Ben uyuşturucudan şikayet ediyorum, siz baronları savunuyorsunuz. Deftere yazdık, hepsinin hesabı sorulacak” dedi.

ALTI AY İÇİNDE GİDECEK
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın halktan kopuşunun sert olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, “Ne yapacak? Savaş ve din kisvesine daha çok bürünüyor. Bakmayın vatan millet nidalarına. Vatansever olsa dün küfrettiklerinin bugün elini öpmeye gitmezdi. Tiranlar hep böyle davranırlar. Krizleri reddederler. O da Türkiye’den koptu. Açlığı reddediyor, işsizliği reddediyor, getirdiği göçmenlerin bir sorun olduğunu reddediyor. Onun reddetmeyeceği bir gerçeği söyleyeyim: Tiranlar, zorbalar hep giderler. O da altı ay içinde gidecek” diyerek konuşmasını sonlandırdı.


YASAMA YÜRÜTME YARGIYI YOK EDİP GİDİYORSUNUZ
İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, TBMM Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmelerinde iktidara tepki göstererek “20 yıl önce 3 Y’yi yani yoksulluğu, yolsuzluğu, yasakları yok etmek için geldiniz. Yasama, Yürütme ve Yargıyı yok edip gidiyorsunuz. Yasama Recep bey, Yürütme Tayyip bey, Yargı da Sayın Erdoğan oldu” dedi.

“Bugün Yüce Meclis’in çatısı altında, Cumhuriyet’in 100. yıl bütçesini aynı zamanda Adalet ve Kalkınma Partisi’nin veda bütçesini görüşüyoruz” diyen Dervişoğlu, “Bütçe her şeyden önce bir iktidarın ekonomik tercihlerini gösterir. Sizin bütçenizin tercihi millet değil; yandaş ve faiz lobileridir. Ek bütçe ile faiz ödemesini 240 milyar liradan 300 milyar liraya çıkardınız. Neden? Faiz lobilerini daha da ihya edebilmek için. Son bütçenizde de aynı aymazlık içindesiniz. Veda bütçenizdeki faiz harcamaları tam 565 milyar lira. Geçen yıl bütçe açığı ne kadardı? 278 milyar lira. Bu yıl ne kadar; 660 milyar lira. Siz aziz milletimize bu bütçeyle aslında şunu söylüyorsunuz: ‘İktidarımızdaki kötü günler geride kaldı, şimdi önümüzde daha kötü günler var.’ Yapılacak ilk seçime kadar sürecek iktidarınız döneminde neyle karşılayacaksınız bu bütçe açığını? Tabi ki yeni borçlanmayla. Daha fazla borçlanma daha fazla faiz demektir” diye konuştu.



BİTİŞ VE KAPANIŞ BÜTÇESİ
Muhalefet partilerinden Halkların Demokratik Partisi (HDP) adına ilk olarak Eş Genel Başkan Pervin Buldan kürsüye çıktı. Buldan konuşmasında, “Sütü, peyniri, yumurtayı lüks tüketim haline getirdiniz. Çocukların, sütünden, yumurtasından kestiğiniz vergileri ise Kur Korumalı Mevduat adı altında zenginlere pay ettiniz. Yandaşlarınız tonlarla götürürken halkın yaşamını ise grama bağladınız” dedi.

2023 bütçe tasarısının AK Parti-MHP tarafından, “Ben yaptım oldu anlayışı ile hazırlandığını” dile getiren Buldan, “Sorunları ve çözümü ret ve inkâr bütçesidir. Şunu da iyi bilin ki bu bütçe aynı zamanda talan döneminin de bitiş ve kapanış bütçesidir” ifadelerini kullandı.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise söz konusu bütçenin “iktidarın son bütçesi olacağını” savundu. Hükümetin 2023 bütçesini seçim bütçesi olarak tasarlamaya çalıştığını ileri süren Sancar, “HDP’nin yetki sahibi olduğu ilk bütçeye çok fazla zaman kalmadı, en fazla 8 ay kaldı” dedi.


HER KESİMDEN VATANDAŞI KOLLAYAN BÜTÇE
Hükümet adına kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise, hükümetin 2023 bütçe hedefini ve amaçlarını şu şekilde dile getirdi:
“Ülkemize ve milletimize itibar, refah ve güç kazandıran politikalarımızla önümüzdeki yıl milletten aldığımız gücü yine milletimize sunmaya hazırlanıyoruz. 2023 bütçe kanunu teklifimizin temel misyonu; insanımızı küresel belirsizliklerden ve risklerden koruyacak, her kesimden vatandaşımızı kollayacak bir mali altyapı oluşturmaktır. Bütçe teklifimiz, milletimizin ihtiyaçlarına odaklanan bir bütçe olarak adil ve sosyal bir anlayışa sahiptir.”


SOYLU’DAN HAKARETLİ YANIT
Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarının ardından Soylu, sosyal medya hesabı Twitter’dan hakaret içerikli paylaşımlarda bulundu.

Soylu paylaşımlarında şunları kaydetti:
“Kılıçdaroğlu; Polise, Jandarmaya, Mehmetçiğe, devlete “Cari açık uyuşturucuyla kapatılıyor” iftirasını ispat edemeyip lafın altında kalınca Jeremy Rifkin de tutmayınca bayatlamış iftira/dedikodularla gündem değiştirme çabasında. İftirasını ispat etmezse Kılıçdaroğlu şerefsizdir”

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top