“Değişen İsrail değil Türkiye”

“Değişen İsrail değil Türkiye”
Dış politika uzmanı Prof. Dr. Ahmet Kasım Han, Türkiye ve İsrail’in karşılıklı büyükelçi atama kararlarını değerlendirirken, “Değişen İsrail değil Türkiye” yorumunu yaptı.Han, Twitter’daki paylaşımında, “Tam...

Dış politika uzmanı Prof. Dr. Ahmet Kasım Han, Türkiye ve İsrail’in karşılıklı büyükelçi atama kararlarını değerlendirirken, “Değişen İsrail değil Türkiye” yorumunu yaptı.

Han, Twitter’daki paylaşımında, “Tam tur dış politika manevrası devam ediyor” mesajından sonra gelişmeyi olumlu bulduğunu, kararın Türkiye’nin çıkarlarıyla uyumlu
olduğu görüşüne yer verdi.

Han, “Dönüşüm İsrail tarafı kendini ilgilendiren konularda bir tutum değişikliğine gittiği için olmadı. ‘Şartlar değişti’ diyenler haklıdır, ama değişen koşullar özü ve geneli itibariyle Türkiye’ninkiler. Dolayısıyla tutum ve yaklaşım değişikliği daha ziyade Türkiye’ye ait” ifadesini kullandı.

Son 13 yılda Türkiye’nin çıkarlarını ilgilendiren konularda dış politikada yapılan hamlelerin ciddi maliyetleri olduğunu vurgulayan Han, bunun da temel rasyonelinin dış politikanın iç politikaya yedeklenmesi kaynaklı olduğunu savundu.

Türkiye’nin dış politikası açısından bir “geleceğe dönüş” hamlesinin daha yapılmasının kolay olmadığı ifadesini kullanan Han, “Bu noktadan sonra bu türden bir ihtiyacı yeniden yaratmamak önemlidir. Bu nedenle cari fırsat penceresini doğru kullanmak lazımdır” dedi.